Vrei să fii mamă? Nu-ți fie teamă să-ți schimbi viața!

Felicia Niculae

Înainte să am un copil, foarte multe prietene mame se plângeau de viața lor grea, îmi tot povesteau necazurile și îmi spuneau că regretă anii în care nu erau „legate” de odrasle. Și supralicitau cu „ei dragă, cine are să-i trăiască, cine nu, să nu-și dorească!”. Că, de fapt, erau fericite, era un amănunt. Conta doar că sunt obosite și că, între două biberoane și niscaiva colici, n-au timp nici măcar să se pieptene.

Au trecut mai mult de cinci ani de când sunt mamă și acum, în cunoștință de cauză, aș vrea să le răspund amicelor mele la toate prevestirile lor sumbre.

  1. O să dispară toți prietenii din viața ta! – Adevărat. Au disparut aproape toți, în special cei fără copii. Cei adevărați au rămas, au înțeles că am mai puțin timp la dispoziție. Dar știți ce? Au apărut alții!
  2. N-o să ai timp de nimic, nici să faci duș! – Da, în primele luni, poate chiar primii ani, cam așa a fost. Cu toate astea, cumva, mai prindeam niște minute la baie. Mai erau (mai sunt și o să mai fie) niște oameni de nădejde pe lângă mine. Suntem o familie, nu? Copilul are și tată, și bunici, și verișori.
  3. N-o să mai poți sta la serviciu până-n noapte! – Adevărat și asta. Dar și folositor. Până la urmă, jobul nu e același lucru cu familia, cu casa. Confuzia repetată devine, la un moment dat, chiar periculoasă. Așa că da, e mai bine cu un job normal. Mai sănătos chiar.
  4. N-o să te mai duci nici măcar la un film! – Păi, fetelor, la punctul ăsta pot să vă spun că în ultimii ani am fost la mai multe filme, piese de teatru și spectacole decât atunci când eram corporatistă fără de copil. Bine, toate pentru copii, dar știți ce tare am gustat Cenușăreasa alături de fiică-mea? Ca să nu mai spun că m-am distrat nepermis de mult la toate variantele de Pinocchio
  5. N-o să mai fii la curent cu ce se întâmplă! N-o să mai vezi o știre! – Da, și asta s-a întâmplat. Încurc numele politicienilor, ajung să le zic „ăla cu burtă” sau „ăla cu tablourile”, talk-show-urile mi se par doar niște emisiuni, iar când văd benzi galbene vestitoare de senzațional mut repede. Pe desene. Le recomand pe cele de la Disney – unele sunt de-a dreptul fascinante, așa că le revăd la nesfârșit.
  6. N-o să mai fie ordine în casă! – Ei, parcă înainte era farmacie! E adevărat, nu călcam pe jucării, nu-mi intra în talpă niciun Sponge Bob, nu alunecam pe carioci și nu mă împiedicam de vreun cort în casă. Cred că mă plictiseam.
  7. N-o să mai citești! – Aici, fetelor, chiar n-ați avut dreptate. Citesc în fiecare seară. Chiar cu voce tare. Povești, e adevărat, dar dacă n-ar fi lumea basmelor, cum ar mai arăta realitatea?
  8. N-o să te mai distrezi! – Ei, da, nu mai merg la petreceri nocturne, nu mai stau la cafele lungi cu fetele. Acum mă distrez altfel. Parcă mai bine. Râd mult când mă joc cu fiică-mea „de-a musafirul”, iar ea mă servește cu ceai în ceșcuțe de plastic, ori atunci când la „de-a grădința” trebuie să joc rolul vreunui copil cam neastâmpărat, și mă amuz teribil când mergem la un coafor imaginar.
  9. N-o să mai dormi! – Da, au fost tare multe nopți nedormite sau dormite pe sărite sau treziri de dis-de-dimineață, așa, pe la un 5. Da’ și asta are o rezolvare: o cafea, două, trei… Uneori, am dormit chiar și la prânz, alături de copilă, ignorând total treburi gospodărești care n-ar fi trebuit să suporte vreo amânare.

[crp limit=”2″]

Da, aproape tot ce îmi prevesteau amicele mi s-a întâmplat. Însă acum, la mai mult de cinci ani distanță de prorocirile lor, îmi permit să le întreb eu pe ele: așa, obosite, nedormite, nepuse la zi cu informațiile „de ultimă oră”, neduse la petreceri simandicoase și prea puțin citite, nu-i așa că sunteți fericite?

Hai, spuneți drept, așa e?