Vaccinuri obligatorii pentru copii

vaccinare obligatorie scoala

Opt vaccinuri administrate împotriva unor boli care pot produce complicații grave la copii ar putea deveni obligatorii în România, potrivit unui proiect de lege al Ministerului Sănătății.
Este vorba despre vaccinurile administrate copiilor împotriva hepatitei B, a difteriei, tetanosului, pertussis, poliomielitei, rujeolei, oreionului și rubeolei. Este posibil ca în această schemă să fie inclus și BCG, vaccinul contra formelor grave de tuberculoză, titrează hotnews.ro.

Dacă părintele refuză să-și vaccineze copilul, va trebui să semneze o declarație în acest sens, în caz contrar considerându-se că este de acord cu vaccinarea.

Înscrierea la grădiniță/școală, doar cu copilul vaccinat

Potrivit proiectului, la înscrierea în grădinițe și școlii, părinții vor trebui să prezinte dovada vaccinării copilului, excepție făcându-se doar pentru acei copii au contraindicații medicale definitive. În situația în care părintele nu aduce dovada vaccinării complete la înscriere, atunci va trebui să meargă la Comisia Județeană de Vaccinare, de unde să aducă un document în care să fie precizate datele de recuperare în urmatorul an. În acest interval, părinții vor fi consiliați de specialiști referitor la vaccinare. Dacă nici după acest an vaccinarea nu va fi completă, atunci copilul nu va putea fi înscris, iar directorul unității de învățământ va trebui să trimită cazul în atenția comisiei județene de vaccinare.

Înscrierea la grădiniță/școală se va putea face numai după ce medicul de familie va elibera o adeverință pe care va scrie „antecedente vaccinale complete corespunzătoare vârstei”.
Vaccinările se vor efectua doar în unități medicale autorizate.

Cine este amendat dacă nu se respectă legea

În cazul nerespectării, amenzi se vor aplica instituțiilor care au responsabilități în procesul vaccinării, nu părinților.
Astfel, amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei vor primi unitățile școlare care vor accepta înscrierea copiilor fără adeverință de la medic, prin care să fie dovedită vaccinarea corespunzătoare vârstei (cu excepția celor care au contraindicație medicală definitiva).

Tot între 5.000 și 10.000 de lei amendă vor primi și direcțiile de sănătate publică, în situația în care nu păstrează vaccinurile în condiții frigorifice adecvate.
Și medicii vor scoate din portofele între 5.000 și 10.000 de lei, în cazul în care nu respectă prevederile legii și dacă sunt la a treia abatere.
De amenzi usturătoare – de la 2.500 la 5.000 de lei – vor avea parte și autoritățile locale care nu vor identifica situațiile de neglijare medicală a copilului.

Și școlile vor fi amendate, cu sume cuprinse între 1.000 și 2.500 de lei dacă se va constata că au menținut în colectivitate copii nevaccinați (la un an de la stabilirea calendarului de recuperare a vaccinarii) și care nu au raportat situația Comisiei județene de vaccinare.

La rândul lor, direcțiile de sănătate publică, medicii de familie și școlile care nu suspendă copiii nevaccinați în cazul apariției unor focare de epidemie vor avea de plătit amenzi cuprinse între 500 și 1.000 de lei.

Constatarea și aplicarea amenzilor se face de către direcțiile județene de sănătate publică.

Ce a generat apariția proiectului de lege

Proiectul de lege a fost elaborat după ce s-a constatat o scădere bruscă a vaccinării copiilor în București. Astfel, în 2014 au fost cu 19% mai puțini copii vaccinați față de 2013. Fenomenul, care a fost înregistrat și în alte câteva județe, dar nu așa de pronunțat ca în Capitală, este cauzat de proasta aprovizionare a medicilor cu vaccinuri, informarea greșită a populației și de refuzul părinților de a-și vaccina copiii.