Ce trebuie să faci ca să ai un copil curajos

copil curajos

Eu cred că toți copiii se nasc curajoși. Doar că, treptat, pe parcursul vieții, ei devin fricoși sau, cum vreți să le spuneți, precauți, din cauza părinților. Iar apoi tot părinții sunt aceia care se plâng că nu au un copil curajos…

Dacă te încadrezi în categoria părinților care, din varii motive, cred că nu au un copil curajos, atunci poate îți sunt de folos următoarele recomandări:

  1. Renunță la cuvântul «nu». Fă în așa fel încât copilul tău să nu mai audă de la tine propoziții precum «Vezi să nu cazi!» sau «Nu mai alerga!».
  2. Du-l la un sport care să-i redea încrederea în forțele proprii. La înot, atletism, ju-jitsu, golf.
  3. Mergi cu el cât mai mult în parc, integrează-l într-un grup de prieteni! Copilul trebuie să se joace cu alți micuți, nu doar cu tine sau, și mai rău, singur.
  4. Renunță la a-l proteja la nesfârșit. Expune-l unor situații cărora trebuie să facă față singur, chiar dacă va plânge.
  5. Lasă-l în excursie singur, cu educatoarea și cu ceilalți părinți! Renunță a te număra printre părinții care-și însoțesc copiii în excursie. Doar așa poți ajunge să ai un micuț curajos.
  6. Lasă-l singur la bunici, la rude, la prieteni, oriunde se poate și ai încredere! O zi, două, sau chiar numai o după-amiază.
  7. Lasă-l să experimenteze mersul în tabară cât mai timpuriu. Va prinde curaj în forțele proprii, îi va crește stima de sine când va înțelege că a fost independent și nu a avut nevoie de ajutor.
  8. Și lucrurile ce ți se par mici sunt importante – lasă-l să decidă el cu ce anume vrea să se îmbrace, de exemplu. Chiar dacă nu sunt potrivite pentru anotimpul respectiv sau «Nu se asortează». Se va simți mândru că el a făcut alegerea.

Sunt sigură că lista ar putea continua la nesfârșit cu recomandări de felul acesta. Ia gândiți-vă, voi ce ați adăuga pe ea? Un parc de aventură, o cățărare în copaci, patinaj pe gheață, role, alpinism…