Timiditatea copilului se tratează cu Fido. La street dance!

Fido

Ritm, muzică, dans, voie bună, veselie și optimism. Toate se găsesc din plin la sala unde Alexandru Cristian Niță (Fido) predă street dance. În Pantelimon, la Escape Crew din Capitală, acolo unde Fido face copiii să iubească dansul, îți reîncarci bateriile fie și numai dacă asiști la o oră, așa cum am făcut eu. Aici, temerile, supărările, îngrijorările, stresul și frustrările sunt lăsate, ca prin minune, la ușa sălii de dans.

„Îmi place mult să dansez. Vin de doi ani. Am fost și la concursuri!”, îmi spune cu mândrie Tatiana, o fetiță în vârstă de opt ani. Copiii se simt bine, își iubesc antrenorul și dansează cu pasiune. Pun suflet în tot ceea ce fac, așa că așteaptă cu bucurie sfârșitul de săptămână, atunci când se organizează orele. „Uneori, când se apropie competițiile, merg și în timpul săptămânii. Îmi place tare mult!”, adaugă Tatiana.

„Dacă ai avut o zi proastă, dansul te ajută!

Un băiat de „aproape 12 ani”, Alin Gabriel, a fost de acord să-mi explice esența dansului: „Este foarte plăcut, te ajută. Și ne simțim bine! Te ajută să te menții în formă și să-ți folosești timpul cu cap. Adică făcând ceva!”.

Timiditatea copilului se tratează cu Fido. La street dance!

Vine de aproape un an la Fido, pe care-l îndrăgește tare mult. La sală a ajuns pentru că sora lui s-a dus la dansuri, iar el voia „să facă forță”. „După aceea, am văzut că e frumos și am rămas și eu la dansuri”, mărturisește Alin. „Prin dans, te descarci. Dacă ai avut o zi proastă, dansul te scoate din stare, nu te mai gândești. Te ajută!”, îmi explică binevoitor Alin.

„E cool!”

De altfel, tuturor le place la street dance. De ce? Pentru că, spun micii cursanți, „e și distractiv și frumos!”, „te învață ceva”, „înveți să dansezi”, sau „este un mod nou de exprimare”, ori „e o nouă încercare pentru mine”. Suficiente motive, nu?
La acestea se adaugă și factorul emoțional: „Ne place de Fido!”, „Îl iubim”, „E ca un tată pentru noi”, „Fido face sacrificii pentru noi, stă cu noi peste program”, ori mult mai simplu – „E cool!”.

Emoțiile? Un fleac!

Într-o așa atmosferă prietenoasă, competițiile, deși destul de dificile, sunt așteptate cu sufletul la gură. „Am fost la multe concursuri, am câștigat și locul întâi”, „trebuie să exersezi pentru asta”, „e multă muncă, dar e și plăcut” – rezumă copiii povestea întrecerilor în arta dansului.

De emoții, spun unii, nici nu poate fi vorba. Alții însă apreciază că „doar prima dată e mai greu, până te obișnuiești cu publicul”.
Acum se pregătesc pentru concursurile din octombrie și noiembrie, primul fiind la Sala Palatului din București. „Cred că o să câștigăm”, spun ei, mândri de realizările lor de până acum. De altfel, și Fido este mândru de ei. Și are și de ce – au deja trei participări la concursuri naționale, iar la unul dintre ele au urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului.

„Vrem să prindă încredere în ei”

Dar Fido, la ore, nu face doar street dance. „Încercăm să promovăm toți copiii care vin aici să învețe. Nu vrem să-i ținem doar în sală, să fie ceva monoton. Vrem să prindă încredere în ei, să învețe să socializeze, să interacționeze unul cu altul. Consider că dansul te educă într-un mod foarte pozitiv”, explică Alex Niță, creatorul școlii Escape Crew, un om pentru care dansul nu are punct, ci numai virgule.

El povestește că aproape toți copiii, atunci când vin la sală, sunt foarte rușinoși, timorați, timizi, închiși în ei, unii cu probleme sufletești, dar prin dans și interacțiune cu ei, evoluția lor devine spectaculoasă. „Participarea la asemenea ore este foarte utilă și pentru dezoltarea emoțională. Prin dans, poți să-ți exprimi toate sentimentele”, adaugă Fido.
De altfel, unul dintre jocurile de rol de la finalul fiecărei ore, foarte îndrăgit de copii (cel puțin așa am observat eu), este extrem de util în dezvoltarea emoțională. Despre ce e vorba? Fido pune o melodie, copiii propun câte un cuvânt, iar unul dintre elevi este poftit în cerc, să danseze. Dar nu oricum: cel ales trebuie ca, prin dans, să exprime cuvântul propus de colegi. O adevărată provocare!

* * *

L-am întrebat pe Alin ce ar spune unui copil care ar vrea să vină la street dance, dar încă nu este decis. Răspunsul a venit imediat, dintr-o suflare: „Să vină la dansuri, pentru că e foarte frumos. Și, de ce nu? Merită încercat!”.
Dacă vreți să urmați recomandarea lui Alin, eu zic să mergeți la sală, într-o sâmbătă sau duminică, să vedeți ce și cum se întâmplă acolo. Clubul e pe Șoseaua Vergului nr. 8, sector 2, București. Prețurile sunt decente, copiii învață distrându-se, leagă prietenii serioase și au și rezultate remarcabile.
Mai multe despre club puteți afla de pe www.street-dance.ro sau de pe https://facebook.com/EscapeBucuresti.