Suzeta și biberonul, folosite incorect pot provoca modificări grave ale poziției dinților

Cum alegem corect pasta și periuța de dinți

În România, conform unui studiu elaborat de Ipsos Marketing cu privire la starea de sănătate orală, igiena dentară se rezumă, în cea mai mare parte, la spălatul pe dinți. Aproape 80% dintre respondenți au probleme dentare și apariția cariilor este cea mai frecventă afecțiune. Am stat de vorbă cu Dr. Elisabeth Martoncsak, Scientific Affairs Manager Colgate – Palmolive Romania despre vârsta la care un copil trebuie să meargă pentru prima dată la stomatolog, despre cât de rău fac danturii suzeta și biberonul, dar și despre cum îl putem ajuta pe copil să scape de frica la stomatolog.

Mirabela Stoica: La ce vârstă trebuie să ducem copilul pentru prima dată la stomatolog?
Dr. Elisabeth Martoncsak: Prima vizită la medicul stomatolog este recomandată odată ce sugarului i-a apărut primul dinte de lapte, pentru control și sfaturi utile de igienă și îngrijire orală.

Care sunt cele mai frecvente probleme stomatologice ale unui copil?

Cele mai întâlnite probleme de sănătate orală în cazul copiilor sunt cariile dentare, simple sau complicate (ajungând chiar până la abcese), dificultățile și anomaliile de erupție/poziție a dinților (în acest caz, medicul stomatolog cu specializare în ortodonție este cel care poate stabili tratamentul). Nu în ultimul rând, o altă problemă frecventă este reprezentată de traumatisme: frecvent, cei mici cad sau se lovesc și astfel poate rezulta fisurarea, fracturarea dinților sau chiar pierderea dintelui, cazuri în care vizita la medicul stomatolog este salutară și obligatorie.

Sigilarea dinților noi, barieră eficientă împotriva cariilor

Este adevărat că de la suzetă se fac carii sau că de la biberon se strâmbă dinții?

Dacă sunt folosite incorect sau timp îndelungat, ambele accesorii pot provoca modificări grave ale poziției dinților. Tocmai de aceea, folosirea lor trebuie descurajată după vârsta de 1 an. Medicul stomatolog cu experiență pedodontică este cel care vă poate da cele mai bune sfaturi în această privință.

‘Caria de biberon’ este o formă gravă a cariei dentare, care apare din cauza expunerii frecvente a gingiei și dinților sugarului la lichide îndulcite (lapte, ceai, sucuri de fructe), în timpul somnului. Nu lăsați copilul să adoarmă cu biberonul cu lapte sau suc de fructe în gură. Recomandat este să puneți în biberon apă sau să îi dați copilului o suzetă. Dacă alăptați sugarul, nu îl lăsați să se hrănească încontinuu. După fiecare masă, ștergeți gingia cu o bucată de tifon. De la apariția primului dinte puteți începe folosirea periuței de dinți pentru vârsta 0-2 ani și pasta de dinți fluorurată adecvată perioadei de vârstă.

Este indicat să se sigileze dinții nou apăruți? De ce trebuie să se facă acest lucru?

Prin sigilarea dinților se creează o barieră foarte eficientă împotriva cariilor. Sigilarea se face în perioada ce urmează erupției dintelui, cu un material fluid special care se aplică pe suprafețele de masticație ale dinților permanenți din spate (molari, premolari), unde se formează mai frecvent cariile. Operațiunea nu este dureroasă și se poate realiza într-o singură ședință la cabinetul dentar. Medicul stomatolog vă poate spune dacă micul pacient are nevoie de sigilare dentară.

Cum alegem corect pasta și periuța de dinți

Cum știm să alegem o pastă de dinți bună și o periuță de dinți bună? Care sunt criteriile?

Cel mai important să alegem produse adecvate perioadei de vârstă – periuță moale cu mâner ergonomic (mai voluminos astfel încât să poată fi prins și manevrat ușor de copil) și pastă de dinți fluorurată, fluorul fiind cea mai cunoscută metodă care ajută la prevenirea cariilor. De curând, a apărut o nouă tehnologie în ceea ce privește pastele de dinți, cu arginină, care adăugată fluorului ajută suplimentar la prevenirea cariei dentare. Tehnologia se regăsește în produsele Colgate Maximum Cavity Protection cu Agent de Neutralizare a Acizilor din Zaharuri TM (în varianta pentru adulți și în varianta Junior pentru vârsta de peste 6 ani).

Cum se face corect periajul la copii și cât trebuie să dureze acesta?

Periajul se efectuează timp de 2 minute, de cel puțin două ori pe zi, iar părinții trebuie să supravegheze copiii, până la 10-12 ani. Este bine să urmăm îndeaproape indicațiile medicului stomatolog. Astfel, la vârstă preșcolară se folosește metoda circulară, iar de la 6 ani se începe deprinderea tehnicii specifice adulților, cu mișcări verticale. Tocmai pentru a învăța copiii să deprindă obiceiurile de îngrijire orală corectă, desfășurăm anual Programul Școlar Colgate, încă din 1993, în școlile primare din România. Până în prezent, 5.600.000 de copii au asistat la lecții de igienă orală, dintre care 116.000 de copii doar anul acesta. Lecțiile din cadrul Programului școlar Colgate sunt susținute de medici stomatologi sau de studenți la stomatologie și au ca scop deprinderea acestor tehnici și a rutinei de igienă orală corectă. În plus, pentru ca acestea să fie pe înțelesul celor mici, a fost creat personajul Dr. Măseluță, personajul principal al programului, „vocea” care transmite copiilor mesajele educaționale. Fiecare lecție de igienă orală abordează perspectiva învățării prin joc, elevii având ocazia de a învăța într-un mod plăcut pașii pe care trebuie să-i respecte în fiecare zi pentru a avea dinți sănătoși, prin intermediul unui film educațional cu Dr. Măseluță și echipa sa de Supereroi.

Un român folosește timp de 14 luni aceeași periuță de dinți

Care este frecvența cu care trebuie să ducem un copil de la 3 ani în sus la medicul stomatolog?

Medicul este cel care va indica exact la cât timp se va face controlul periodic, în funcție de starea de sănătate orală a copilului. Recomandarea generală, dacă nu sunt probleme, este de efectuare a controlului periodic o dată la 6 luni.

Cum îl putem ajuta pe un copil să scape de frica de stomatolog?

Este foarte importantă atitudinea încurajatoare a părinților, fără a le induce frica de stomatolog copiilor și subliniind faptul că medicul stomatolog este prietenul familiei, aliatul în ceea ce privește sănătatea orală. Copilul care va vizita cabinetul dentar pentru control preventiv periodic, nu pentru probleme sau urgențe, va beneficia de o consultație lipsită de durere în care se vor face manopere plăcute, precum periajul profesional sau sigilările. În plus, fiecare medic cu experiență pedodontică va utiliza metode specifice pentru a atenua teama de stomatolog.

Cum stă România la capitolul spălat pe dinți, dacă aveți o astfel de evidență? Câte periuțe și câte paste de dinți se cumpără anual și cam ce înseamnă asta per număr locuitori. Cum ”traduceți” acest lucru vis-a-vis de țările mai dezvoltate decât noi?

Anul trecut, românii au folosit în medie 1 tub și jumătate de pastă de dinți pe cap de locuitor, mai puțin în comparație cu alte țări din aceeași regiune geografică. Aceeași periuță de dinți este folosită timp de 14 luni, iar recomandarea este să fie schimbată cel puțin o dată la 3 luni.

Mai mult, 58% din populația României vizitează medicul stomatolog mai rar decât o dată pe an, iar în rândul locuitorilor din zonele rurale și al persoanelor cu nivel scăzut de educație, procentul celor care merg la stomatolog mai puțin decât o dată pe an este de 70%.  Doar 23% din populație se prezintă la stomatolog pentru controlul preventiv periodic și 90% dintre români sunt conștienți că nu își îngrijesc suficient dinții. De asemenea, cei mai mulți români își doresc să meargă mai des la medicul stomatolog și să folosească metode mai variate de igienă orală. Nu în ultimul rând, un procent mare dintre români afirmă că își perie dinții prea rar. Educația privind igiena orală are un rol extrem de important, Colgate având ca obiectiv major îmbunătățirea sănătății orale pe întreg mapamondul, acționând prin Programul Școlar Colgate și prin campanii educaționale și de conștientizare pentru sănătatea orală.

Ața dentară, apa de gură – sunt recomandate copiilor sau sunt produse destinate doar adulților?

Folosirea aței dentare ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene și a resturilor alimentare din spațiile unde periuța de dinți nu poate ajunge. Începând cu perioada în care copilul are vârsta de 6 ani, părinții trebuie să folosească ața dentară pentru curățarea dinților celui mic sau chiar mai curând, conform recomandărilor medicului stomatolog curant. Apoi, treptat spre vârsta de 8 ani, copilul va începe să învețe să o folosească singur. Medicul stomatolog este cel care îi va explica și îl va ajuta la deprinderea tehnicii corecte. Totodată, copiii mai mari de 6 ani pot folosi apa de gură fluorurată, respectând atât indicațiile medicului, cât și cele specifice fiecărui produs în parte.