Super-erou sau nu?

Super eroi

Dacă întrebi un copil ce vrea să se facă atunci când va fi mare, printre posibilele lui răspunsuri se număra fie profesorii care implică o postură de salvator (poliţist, pompier, medic), fie chiar postura de super-erou: Superman, Iron-Man, Batman sau Spiderman. Este uşor de înţeles de ce se întâmpla acest lucru. Dacă te uiţi la desene animate împreună cu băiatul tău, personajele principale sunt eroi care înving Răul. În basme sau poveşti, prinţesele sunt salvate de prinţi sau feți frumoşi curajoşi, iar în jocurile lor, băieţii prefera să lupte în diverse feluri pentru a câştiga un premiu sau o formă de “supremaţie”.

Ce ne fascinează la super-eroi?

– Au anumite caracteristici care îi fac mai puternici decât eroii sau alte personaje comune: curaj, idealism, integritate, încredere în ei, precum şi credința într-o lume în care toţi oamenii trăiesc liberi și fericiți în iubirearmonie şi pace.
– Au puteri supranaturale – pentru că manifestă valori precum: curaj, sacrificiu, iubire , determinare, încredere.
– Cunosc tehnici diferite de luptă – dobândite prin ascultare, încredere în sine,  sârguinţă, entuziasm, pasiune, răbdare, muncă.
– Au puterea de a pedepsi personajele care fac lucruri rele – exprimând astfel: pace, credinţă, corectitudine.
– Sunt respectaţi şi admiraţi de cei din jur – pentru că emană iubire, prietenie, frumuseţe.
– Depăşesc situaţii dificile – manifestând creativitate,  înţelepciune  şi perseverenţa, aleg mereu Binele.
– Îşi ascund identitatea reală în spatele unei măşti – în spatele căreia percepem valori precum modestie, compasiune, iertare, generozitate, seriozitate.

Cu alte cuvinte, sunt învingători de fiecare dată. Pentru un copil care descoperă lumea şi are puţin control asupra a ceea ce se întâmplă în jurul lui, această ipostază de învingător este extrem de atrăgătoare. 

Probleme privind super-eroii

– O  mare parte din desenele animate prezintă eroi cu un comportament care, deşi este pus în slujba Binelui, este plin de violenţă.
– Viața obişnuită a super-eroilor este prea puţin prezentată, copiii putând astfel rămâne cu impresia că doar persoanele speciale, cu anumite puteri, pot schimba lumea.
– Desenele animate promovează prea puţin valorile morale în numele cărora luptă un super-erou (dreptatea, curajul, libertatea, iubirea, compasiunea, generozitatea etc.).
– Acțiunile super-eroilor pot fi imitate de copii, care pot ajunge în situaţii periculoase: pot încerca să zboare, să se lupte cu alţi copii în acelaşi fel ca super-eroul etc.

Cum ne putem ajuta copiii să înţeleagă corect super-eroii?

  1. Să selectăm desenele animate la care copilul se uită, pentru a reduce din doză de violenţă la care este martor.
  2. Să discutăm despre desenele şi personajele care l-au impresionat, pentru a vedea care sunt ideile cu care copilul a rămas, la finalul fiecărei zile. Să adoarmă seara rememorând doar imaginile pozitive şi claritatea asupra Binelui şi Valorilor umane ce definesc un super–erou.
  3. Să identificăm eroii pe care îi admiră copilul şi să aflăm din ce cauză are astfel de sentimente faţă de ei.
  4. Să căutăm poveşti sau desene animate ale căror eroi nu sunt neapărat fiinţe cu calităţi extraordinare, ci persoane obişnuite, care, puse în situaţii dificile reuşesc să le depăşească prin propriile forţe. Copilul trebuie să înveţe că fiecare om este eroul principal în viaţa lui, să înveţe să se aprecieze corect, iar noi, părinţii, să îl apreciem şi să îl încurajăm astfel încât să manifeste cât mai mult valorile umane: iubirea, compasiunea, acceptarea, respectul, ascultarea, încrederea, credinţa, corectitudinea, curajul etc.
  5. Să punem accentul pe faptul că sunt desene care implică fantezie, astfel că multe acţiuni pe care le vede realizate nu pot fi reproduse şi în viaţa reală (de exemplu, a zbura sau a sări peste două clădiri, a urca pe pereţii unei case fără niciun alt ajutor-pentru a preveni potenţialele accidente).

Să ne învăţăm copiii să devină şi ei super-eroi în viaţa de zi cu zi prin aprecierea şi consolidarea valorilor umane pe care le manifestă: iubirea, curajul, bunătatea, acceptarea, ascultarea, compasiunea, respectul, frumuseţea, echilibrul, sârguinţa, determinarea, credinţa, prietenia, recunoştinţa, mulţumirea, idealismul, înţelepciunea etc.