Ștefana Mireț: „Pedepsele ne îndepărtează de copiii noștri, iar pe ei îi determină să își caute tot felul de refugii”

Ștefana Mireț Manieres

Ștefana Mireț este mămică de doar câteva luni. Asta nu a determinat-o însă să pună stop proiectelor profesionale, dar nici să stea departe de micuța ei. Sunt nedespărțite!

Pe lângă faptul că este o super-mamă, Ștefana este și fondatoarea Asociației Manieres. Am stat de vorbă cu ea despre asociația pe care o conduce, despre cât de greu este să fii proaspătă mămică și să ai și un job, dar și despre educația copiilor – recompense și bine-cunoscutele bulinuțe. Dacă sunteți curioși să aflați ce ne-a împărtășit, vă invit să citiți integral acest articol.

Mirabela Stoica: Care-i povestea din spatele Asociației Manieres? Cum a luat naștere această asociație?

Ștefana Mireț: Schimburile internaționale la care am participat în timpul liceului și dorința de a aduce un plus de entuziasm și optimism în rândul generației mele m-au determinat să înființez Asociația Manieres. De asemenea, am realizat în decursul anilor cât de important este să faci uz de bunele maniere în relația cu colegii și prietenii.

Care este obiectivul principal al Asociației Manieres?

Obiectivul principal al asociației este promovarea bunelor maniere în rândul copiilor și tinerilor prin metode nonformale. Dorința noastră este să le repoziționam ca fiind “cool” să le folosești. În plus, prin atelierele de animație socio-educativă susținem comunicarea și lucrul în echipă în rândul copiilor și tinerilor. Dorim ca jocurile construite special pentru a dezvolta aceste abilități să constituie o alternativă la zecile de ore petrececute jucându-se pe calculator.

“Puterea lui mulțumesc”

Ce proiecte ați derulat până acum?

Începând cu 2010 am avut o serie de campanii la metrou, mall și parcuri de promovare a atelierelor de bune maniere. Pe de altă parte, susținem copiii din comunitățile defavorizate oferindu-le gratuit ateliere de bune maniere, hăinuțe, jucării și rechizite. Astfel, am remarcat că aceștia sunt mai ușor acceptați de colegi, în plus aceștia pun în aplicare informația imediat ce o primesc. Am avut și o serie de proiecte internaționale în Italia, Cehia și Suedia pe zona de tineret.

Ce învață un copil la atelierele de bune-maniere?

La atelierele de bune maniere cei mici învață despre prietenie, “puterea lui mulțumesc”, cum să mănânce frumos, lucruri esențiale despre vestimentație și cum să se comporte în diferite medii. Ne dorim să le construim un filtru prin care să ia decizii în cunoștință de cauză.

Cât de folositoare sunt concret aceste ateliere pentru copii?

Deoarece atelierele sunt concepute sub formă de joc, fiind astfel foarte interactive, cei mici ajung să pună mult mai ușor în practică regulile de bune maniere, ei dobândind un comportament frumos în societate care le va deschide multe uși în viitor și va contribui la o relație frumoasă cu părinții.

Bune maniere și imagine personală

Ștefana Mireț: „Pedepsele ne îndepărtează de copiii noștri, iar pe ei îi determină să își caute tot felul de refugii” Știu că organizați și ateliere de imagine personală. Aceste ateliere cui se adresează?

Atelierele de imagine personală sunt destinate tinerilor și adulților. Acestea au scopul de a-i ajuta în găsirea unui job și îmbunătățirea imaginii personale. Sunt lucrurile mici care fac diferența, de exemplu cum să primești o carte de vizită, cum să răspunzi la un mail etc.

Cât de receptivi sunt părinții la cursurile de bune-maniere? Își aduc copiii să participle la aceste ateliere cu inima deschisă?

Nu îmi place să generalizez. Gradul de receptivitate diferă de la un părinte la altul. Ceea ce îmi doresc este ca părinții să înțeleagă că nu îți aduci copilul la atelierele noastre pentru că nu este educat. Îl aduci să își completeze informațiile și mai ales să aplice din plăcere regulile de bune maniere. De asemenea cursurile au rolul de a-i crește încrederea în sine, de a-l ajuta să comunice mai bine cu tinerii de vârsta lui sau cu adulții.

Cât costă aceste ateliere de bună maniere și cele de imagine personală și cum se fac înscrierile?

Un atelier de bune maniere este 25 de lei/copil, iar un atelier de imagine personală 30 de lei. Implementăm deja aceste ateliere în câteva gădințe, școli și licee din București și Ilfov și sperăm că numărul instituțiilor de învățământ interesate va crește. Înscrierile se fac prin e-mail la adresa asociatia.manieres@gmail.com urmând să construim grupele în funcție de vârstă.

„Nu începeți cu NU pentru că veți ajunge să construiți un mare zid între voi și copil, greu de dărâmat‟

Trecând puțin la jobul de mămică, spune-ne ce reguli folosești în educația micuței tale?

Îmi doresc să îi transmit prin joc informațiile pe care consider că o vor ajuta pe viitor, în niciun caz sub formă de reguli ci mai degrabă “Bunele maniere sunt spiridușul care ne scoate din încurcături. Vrei astăzi să-mi arăți și mie cum te-a învățat spiridușul să iei masa?”.

Ce părere ai despre modul în care sunt educați micuții în ziua de astăzi? Sunt ei pregătiți pentru viață?

Sunt sigură că fiecare dintre noi încearcă să își educe copilul cum poate mai bine. Cum nu există o rețetă de succes totul se face prin încercări și normal că mai și greșim. Copiii de când se nasc sunt pregătiți pentru viață mai întâi instinctual, apoi prin informațiile oferite de adulți. Cred că suntem datori să le explicăm totul logic și cu mult calm și mai ales să le oferim multă iubire. Educația unui copil trebuie să se bazeze pe un schimb de informații din ambele sensuri. Trebuie să nu uităm să hrănim copilul din noi, dar și să îi stimulăm creativitatea celui mic. Profesoara mea de franceză îmi spunea “Nu noi ne punem la mintea copiilor. Noi trebuie să fim cei care învață de la copii.” Una din modalitățile mele de a mă relaxa este uitându-mă la Casiana, fetița mea, cum se joacă, mănâncă sau doarme.

Referitor la bunele maniere și cum să le transmitem copiilor. Dacă le spunem doar “nu ai voie să mănânci, nu ai voie să țipi în magazin” este egal cu zero.  Trebuie să le explicăm de ce nu au voie, care sunt consecințele și mai ales nu începeți cu NU pentru că veți ajunge să construiți un mare zid între voi și copil, greu de dărâmat. Mai mult copiii vor încerca să facă exact invers.

Nu-ți schimba total viața dupa ce devii mamă

Cum reușești să îmbini mămicia cu jobul tău? Oferă-ne câteva secrete.

Am încercat să nu îmi schimb radical stilul de viață de la venirea Casianei pe lume. O iau peste tot cu mine (mai puțin în spațiile închise unde se fumează), o consult deși are doar 4 luni și inventez mereu noi jocuri. Astfel continuând să fiu implicată în cât mai multe proiecte nu am acumulat frustări, iar Casiana a devenit foarte prietenoasă. Îmi cresc o prietenă pe viață.

Cât de greu e să fii proaspătă mămică și să ai și un job?

Câteodată simt că mă mișc mult mai încet decât înainte, că aș avea nevoie de încă 2 perechi de mâini, dar mereu vine zâmbetul ei în ajutor. E o provocare fiecare zi alături și e nevoie de multă improvizație.

Ce părere ai despre recompense și despre bine-cunoscutele bulinuțe?

Eu nu am prins sistemul acesta. Mie mama îmi explica de ce e bine sau nu să fac ceva de când eram mică și asta m-a ajutat și pe viitor să iau decizii mai grele. La fel am de gând să îmi educ și eu fetița. Pedepsele ne îndepărtează de copiii noștri, iar pe ei îi determină să își caute tot felul de refugii.