The silent pool

Silent pool

În concediu cu trei copii. Nebunie, bagaje, micuţi jucăuși şi agitaţi, plajă, all inclusive, piscine pentru toate vârstele, aqua park, tot tacâmul – ştiţi povestea celor captivi în modele all inclusive din cauza vârstei prea mici a copiilor, nu-i aşa? În povestea asta jucam eu deunăzi.

Şi până să mă obişnuiesc cu topografia locului, cu distanţele, cu orele de masă, cu reajustarea orelor de somn ale copiilor, am zărit-o. Era acolo. Printre brazii înalţi şi sfidători, pavată cu bucăţi mari de piatră, în umbră şi LINIŞTE: The silent pool.

Adică locul unde copiii au un mare semn: Interzis.

Numai dacă eşti părinte de 2, 3, 4 copii poţi să înţelegi cam ce sentimente năvălesc peste tine când vezi: Silent Pool. Uneori te revolţi, alteori eşti nostalgic. Eu am depăşit demult faza cu revolta şi în fiecare dimineaţă trăgeam cu ochiul. Ba într-o zi, ca să mă chinui puţin,  mi-am lăsat odraslele în grija bunicilor şi m-am dus singură să explorez atmosfera locului…

Adulţi lenevind în linişte la umbră, răsfoind alene o carte sau agăţaţi de vreun Kindle. Doamne sorbind în linişte din vreun cocktail extravagant, domnii citind netulburaţi presa zilei. Din când în când un clipocit de apă, vreo ”gazelă” ieşea alene din piscină, plictisită şi unduitoare. Nu tu lopăţele, găletuşe, plânsete de copii, nu tu pampers, râsete, nu tu îngheţate şi bombonele, nu tu sărituri zgomotoase în apă – doar Linişte.

Am realizat brusc că ”Silent Pool” nu era numai un concept ci este mai mult de atât, este un curent care împarte lumea celor cu copii mici de lumea celor ce nu vor să fie deranjaţi. Dacă aveţi copii mici, de câte ori nu v-aţi simţit limitaţi în a alege un restaurant pentru că nu e … kids friendly? De câte ori aţi ezitat să daţi curs invitaţiei de a petrece câteva ore la nişte cunoscuţi împreună cu copiii şi mai rău, de câte ori aţi sesizat că de când aveţi 2, 3 copii mici – s-au cam rărit invitaţiile de la prieteni?

Când ai mai mult de 2 copii îţi asumi că multe nu vor mai fi în viaţa ta ca înainte şi că, uneori, însăşi logistica lucrurilor simple devine o provocare. Dar la ce nu te aştepţi în ruptul capului – nu te aştepţi la excludere, acest ”Silent pool” al lucrurilor ce parcă îşi pierd starea de normalitate pentru că de fusta ta atârnă 2-3 ţânci guralivi pe care e bine să îi admiri de la distanţă, să-i mângâi pe păr două secunde şi apoi să-i returnezi aparţinatorului grabnic ca să nu se ia… Însăşi răspunsul: ”Noi avem trei copii” naşte uneori atâtea comentarii încât o bună bucată de vreme am simţit un fel de stigmat al adultului suficient de nebun să facă trei copii şi să trăiască zilnic lângă ei…

Tu, părinte de 3 copii, de câte ori ai experimentat propriul tău ”Silent Pool”?