Roz pentru fetițe, albastru pentru băieței -stereotipia jucăriilor în funcție de sex-

roz fetite albastru baietei

În prima parte a copilăriei, joaca este viața copilului, iar jucăriile au un impact foarte mare asupra lui, pentru că sunt instrumente de învățare, de dezvoltare a abilităților, a psihicului, fiind inclusiv lecții de înțelegere a sex-rolului fiecăruia. Influența și presiunea socială, ce se face și ce nu se face în funcție de sexul fiecărui copil, par să fie mai puternice decât dorințele copilului, afectându-i preferințele și implicit dezvoltarea lui.

Încă de la naștere se face o delimitare clară între sexe, primind hăinuțe roz pentru fetițe și albastre pentru băieței la botez, criteriul fiind luat în calcul și la decorarea camerei bebelușului. Copiii învață de mici, încă de pe la vârsta de 2 ani, despre sexul pe care îl au, înțelegând conceptul și cu ce este el asociat, primele exemple fiind chiar mama și tata. Suntem oare conștienți de mesajul pe care îl transmitem? Chiar și printre copiii de grădiniță se observă această stereotipie, ei reacționând imediat la ce ai voie sau nu să deții în funcție de sexul pe care îl ai.

Dacă intri pe un site de jucării sau într-un magazin, vei observa direcționarea clară către raionul de băieți sau fete, etichetele fiind explicit inscripționate. Magazinele stereotipizează categoriile de jucării, iar un băiat îți va spune hotărât că nu vrea o jucărie roz pentru că nu este fetiță, ratând astfel o experiență. Secțiunea fetelor este plină de roz, păpuși și rochițe pentru păpuși, seturi de machiaj, iar raionul băieților îți prezintă o lume a mașinilor, machetelor, truselor de scule. Este ca și cum ne-am pregăti fetele să devină mame și soții și băieții să devină orientați spre viteză și rezolvare de probleme, împingându-i către o competitivitate femeie- bărbat la vârsta adultă pentru tot ce nu au putut avea în copilărie.

Felul în care părinții se raportează la stereotipii poate influența copilul, acesta identificându-se cu propriul sex conform acestor viziuni. Fiecare alegere a părintelui în ceea ce privește decorul camerei, culorile hainelor, deciziile pe care le ia vin cu costuri pe care copiii le vor plăti mai târziu. Jucăriile alese în funcție de sexul copilului le limitează alegerile și îi forțează să intre într-o anumită categorie, ce vine la pachet cu anumite îndatoriri și restricții, afectându-le alegerile de mai târziu, ca adulți. Când cumperi jucării, menține un echilibru între roz și albastru, permițându-i copilului să aleagă și ceea ce ”nu se cuvine”. Nu îi limita interesele, cel care decide jucăria nu este doar părintele.

Împărțirea jucăriilor pe sexe poate avea urmări în dezvoltarea cognitivă și emoțională a copiilor. Jucăriile pentru fete îi pot învăța pe băieți diferite secvențe ale evenimentelor zilnice și elemente de limbaj, iar jucăriile pentru băieți le pot ajuta pe fete să își dezvolte abilitățile spațiale și matematice. Păpușile îi ajută pe copii să înțeleagă ce este empatia și cum să aibă grijă de o persoană. Alegeți jucăriile în funcție de vârsta și interesele personale ale copilului și nu de sexul lui. Toate jucăriile ar putea fi neutre dacă și părinții le-ar privi ca atare.

Etichetarea și efectele ei negative pot fi înlăturate de fiecare părinte, educator, producător de jucării. Copilul trebuie să exploreze toate jucăriile și activitățile existente pentru că acestea influențează toate viitoarele roluri pe care le va deține ca adult, în propriile lui relații, dar și meseriile spre care se va orienta sau caracteristicile lui personale.