Revenirea la job nu înseamnă încetarea alăptării!

Alăptarea la serviciu

La nivel mondial, doar 38% dintre bebeluși sunt alăptați exclusiv până la șase luni, în România procentul fiind de doar 12,6%. Având în vedere faptul că laptele matern scade riscul îmbolnăvirilor, obezității, diabetul, alergiilor și altor afecțiuni, aceste rate scăzute de alăptare contribuie la starea de sănătate precară a copiilor și chiar la mortalitatea infantile crescută.

Pentru mamele care reușesc să alăpteze (practic, 98% dintre femei sunt capabile să alăpteze, atât timp cât dețin informațiile corecte), revenirea la serviciu după concediul de maternitate reprezintă și înțărcarea bebelușului, chiar și atunci când revin mai devreme de un an. Acest lucru se întâmplă dintr-un cumul de factori precum: lipsa informațiilor privind drepturile lor sau nerespectarea acestor drepturi de către angajator, lipsa informațiilor corecte privind alăptarea sau stocarea laptelui, mentalitatea eronată că nu se poate continua alăptarea odată cu întoarcerea la job.

Se poate continua alăptarea odată cu începerea serviciului?

Se poate și este indicat. În condițiile în care fiecare lună în plus de alăptare ajută atât mama cât și copilul în menținerea stării de sănătate și bunăstare, Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea, împreună cu o diversificare corectă, până la vârsta de doi ani și peste. În plus, alăptarea nu reprezintă doar hrana, ci și protecție și extensia relației de dragoste dintre mama și copil.

Cu ocazia Săptămânii Mondiale a alăptării, 1-7 august, și a temei de anul acesta – alăptarea după revenirea la job, vă propun câteva idei în vederea sprijinirii mamelor pentru a continua alăptarea atunci când se întorc la serviciu.

Cum să continui cu succes alăptarea?

Încearcă să stai cât mai mult timp posibil cu bebelușul tău! Bucură-te de timpul petrecut cu el! Fiecare clipă împreună este importantă, pentru că niciodată copilul tău nu va mai avea vârsta pe care o are azi!

Pentru a continua cu success alăptarea, mamele au nevoie de TIMP (pentru alăptat sau muls), SPAȚIU ADECVAT (pentru alăptat sau muls) și SPRIJIN (din partea familiei, a angajatorului și colegilor).

În legea României este stipulat faptul că mamele care alăptează beneficiază de 2 pauze de câte o oră pentru alîptare sau de program redus la 6 ore, fără afectarea venitului, deci cadrul legislativ este adaptat în acest sens.

Iată, mai departe, ce poți face pentru a oferi, în continuare, protecție și hrana bebelușului tău:

  1. Pregătirea copilului

Cu excepția cazului în care bebelușul poate fi adus pentru alăptat sau te poți deplasa acasă în pauzele de alăptare, laptele matern îi va fi oferit bebelușului de către persoana care îl îngrijește. Laptele se poate oferi fie din biberon, fie cu degetul, fie cu cana de băut apa (în funcție de vârsta copilului). Dacă vârsta copilului este mai mică de 6 luni și copilul a fost alăptat exclusiv, există un risc mai mare ca bebelușul să refuze sânul din cauza folosirii biberonului. De aceea recomand aducerea bebelușului la serviciu, la mamă, în pauzele de alăptare sau poți apela la ajutorul consultantului în alăptare pentru a-ți oferi informații despre metode alternative de oferire a laptelui muls.

Astfel, cam cu 2 săptămâni înainte de revenirea la job, ar trebui introdusă o masă de lapte muls cu metode alternative de hrănire, pentru ca bebelușul să se poată obișnui și ca mama să nu fie stresată că bebelușul refuză să mănânce altfel decât de la sân.

  1. Spațiu dedicat alăptării/mulsului

Tot cu o perioadă decentă înainte de revenirea la job, ar trebui să discuți cu managerul/ o persoană de la HR pentru a solicita un spațiu dedicat activității de alăptat/muls. Acesta trebuie să fie comod, privat și relaxant, să se poată încuia și să fie accesibil câte o oră, de 2 ori pe zi. Preferabil și recomandat este ca atunci când alăptezi sau colectezi laptele cu ajutorul pompei, să te deconectezi de la muncă, să închizi telefonul și să îți creezi o atmosferă relaxantă, pentru că stresul se poate răsfrânge asupra lactației (inhibă ejecția).

  1. Instrumente necesare și depozitarea

Pentru alăptare ai nevoie de un scaun comod în spațiul dedicat. Colectarea laptelui matern se poate face prin muls manual sau cu o pompă de sân (și o priză pentru alimentare) direct într-un recipient sau o punguță de stocare a laptelui. Laptele matern se păstrează timp de 4-6 ore la temperatura camerei (26°C), 2-3 zile la frigider și 3-4 luni la congelator.

  1. Lichide, hrană și odihnă

Pentru ca laptele colectat să fie suficient iar tu să îți păstrezi tonusul, ai nevoie să consumi lichide suficiente, să te hrănești și să te odihnești. Evită să te cufunzi în muncă și să omiți hidratarea și hrănirea! De asemenea, nu te lăsa atrasă de urgențe și respect programul pe care ți l-ai propus pentru această activitate; corpul se va obișnui într-un anumit fel și dacă amâni alăptatul/ mulsul, producția de lapte va începe să scadă.

Cu ocazia Săptămânii Mondiale a alăptării, ProMAMA a organizat cursuri gratuite în cadrul cărora am dezbătut problemele care apar, de obicei, în acest demers și soluțiile pe care le propunem noi pentru a depăși aceste bariere. Întrucât continuarea alăptării cât mai mult timp este benefică pentru copil, pentru mamă, dar și pentru angajator (mama va lipsi mai puțin din cauza îmbolnăvirii copilului, va fi mai fericită și mai productivă), recomandăm și susținem alăptarea după revenirea la job. Chiar dacă apar dificultăți, acestea pot fi depășite cu ajutorul unui consultant în alăptare certificat IBCLC.

Succes, mămici și alăptați-vă puiuții!