Premierul nu mai vrea birocrație în sistemul sanitar!

premier tudose

“Nu se poate ca cineva care este la tratament în străinătate să vină în țară ca să demonstreze dincolo că este bolnav!
Premierul Mihai Tudose i-a atras atenția șefului Sănătății, Florian Bodog, asupra birocrației cu care se confruntă bolnavii și care “a ajuns la cote extreme”. “400.000 de hârtii care trebuie plimbate de la medicul de familie la medicul specialist, care trebuie să-i dea scrisoare medicală, care trebuie să-i dea rețetă nu știu cine, care trebuie să se ducă după aia la farmacie, dacă nu le are pe toate trebuie să se întoarcă și se reia ciclul! Nu sunt sportivi de performanță cei aflați în situația asta!”, a spus, în ședința de Guvern, Mihai Tudose.

El i-a cerut ministrului Florian Bodog ca în maximum două săptămâni să vină cu un proiect de reducere a birocrației din sistemul de sănătate. “Nu se poate ca cineva care este la tratament în străinătate să vină în țară ca să demonstreze dincolo că este bolnav! Este tot caz medical cred. Ce se întâmplă acum pe anumite zone în Ministerul Sănătății cred că ar putea să facă obiectul unei structuri din Ministerul Sănătății – psihiatrie, chestii de genul asta”, și-a aratat indignarea premierul, referindu-se la situația cu care se confruntă jurnalista Magda Vasiliu, aflată în străinătate, pentru tratamentul fiului ei, și care trebuie să treacă de un adevărat calvar birocratic (împreună cu copilul!) pentru a-și putea lua concediu medical.

La asigurarea lui Bodog – „am luat legătura cu mama copilului și situația este rezolvată și împreună cu președintele CNASS vom lua măsuri să nu se mai întâmple astfel de lucruri”, șeful Guvernului a replicat ferm: “Domnule ministru, haideți să nu rezolvăm cazuri punctuale, să rezolvăm sistemul! Sistem e defect. Rău! De 27 de ani înțeleg că toată lumea și-a demonstrat capacitatea de a-l complica și mai tare. Haideți să-l facem un pic mai simplu dacă se poate!”.

* * *
Cazul la care s-a referit premierul este cel al jurnalistei Magda Vasiliu, care se află în Italia, pentru a-l trata pe băiatul ei de cancer.

“20 de ani în care am cotizat zdravăn la sistemul de asigurări de sănătate. 20 de ani în care am avut concediu medical o singură dată, cinci zile, pentru că mi-am rupt piciorul. În rest, analize făcute la particular, plătite, şi o singură naştere. Atât. Azi mă văd în situaţia incredibilă de a găsi o soluţie pentru a beneficia de concediu medical pentru îngrijirea copilului. Vlad, băieţelul meu, a fost diagnosticat cu cancer acum trei luni. De atunci sunt cu el la tratament în Italia, o ţară care l-a primit instant. Internarea de urgenţă a copilului meu nu a fost condiţionată de niciun act!! Vlad a fost internat, diagnosticat şi a început chimioterapia fără să am iniţial niciun document. Abia apoi m-au întrebat de cardul european. Le-am spus că nu-l am, dar îl voi avea şi i-am rugat să nu oprească investigaţiile. Funcţionarul de la ghişeu mi-a răspuns simplu: «Doamnă, copilul e tratat oricum. Nu condiţionăm tratamentul de chestiuni birocratice! Staţi liniştită!»

Şi am stat liniştită, gândindu-mă că şi în ţara mea există soluţii decente pentru astfel de situaţii în care nu doresc nimănui să se afle… Dar a venit momentul în care am solicitat un concediu medical pentru că nu am altfel cum să-mi însoţesc copilul la analize, nu mă pot interna cu el din trei în trei săptămâni, nu-l pot îngriji după chimio, când suferinţa lui este cumplită… Medicul meu de familie, căruia nu i-am cerut niciodată nici măcar o adeverinţă, a ridicat din umeri – legea noastră zice că trebuie să vin personal la cabinet. Deci, nu mă poate ajuta… Aflu apoi că e nevoie de un aviz al direcţiei sanitare din Bucureşti, unde ar trebui să mă prezint tot personal… Deci, nu se poate…

Legea noastră este făcută de nişte cretini, pentru nişte idioţi ca mine, care speră în dreptate, înţelegere şi bun simt! Când italienii îi fac copilului meu analize din trei în trei zile pentru a se asigura că e totul OK, România, ţara mea, îmi cere acte peste acte, avize şi documente traduse, legalizate, etc… Există un teanc de hârtii de la spitalul din Roma care atestă diagnosticul cumplit, toate parafate de somităţi în oncologie pediatrică. Statul român, conform unor legi de rahat, vrea aviz de la un oncolog din România! Adică un aviz formal, fără valoare medicală, pentru că acel oncolog evident nu va vedea copilul… N-are cum! Pentru că nu sunt cretină să-l port prin aeroporturi, avion şi cabinete medicale când starea lui e una la limită!”, a scris Magda Vasiliu, pe Facebook.