Povestea Căsuțelor Kalman

Dana Laura Olteanu şi soţul ei Marcel au pus bazele afacerii Căsuţelor Kalman – mini-locuințe din lemn, căsuțe în copaci, foișoare, poduri – toate eco și cu un design inedit, ideale pentru grădinițe, pensiuni, parcuri, hoteluri, dar mai ales în curtea casei tale.

Ideea le-a venit, celor doi soți, în urma unei emisiuni văzute la TV despre viața vedetelor de la Hollywood, emisiune care a dedicat un episod întreg căsuțelor de joacă pe care le au copiii starurilor. „Erau niște miniconstrucții minunate, desăvârșite, unele dintre ele chiar replicile în miniatură ale vilelor părinților! Mi-au plăcut foarte mult și m-am gândit că ar fi o idee interesantă de pus în practică și la noi în țară”, spune cu entuziasm Dana, care consideră că aceste căsuțe sunt o alternativă sănătoasă de petrecere a timpului în aer liber pentru copiii care în ultima vreme stau prea mult în casă, în fața calculatorului sau a tabletei, fără să interacționeze sau să se joace cu prietenii.

Pentru cei mici o astfel de minilocuință este un vis devenit realitate: casa lor proprie

Pentru cei mici, o astfel de minilocuință este un vis devenit realitate: casa lor proprie, pe care o pot aranja așa cum își doresc, unde își pot invita prietenii sau chiar părinții! „Ideea inițială a fost să construim doar căsuțe de joacă pentru copii. După puțin timp, a avut inspirația să facem și un pod pe care micuții să îl traverseze, în drumul spre „locuința” lor din grădină. Unul dintre podurile făcute de noi este acum în curtea unei grădinițe, peste micuțul iaz de acolo, în care înoată câțiva pești și o broască-țestoasă, prietena celor mici”. După câțiva ani, cei de la Mai Mult Verde au vrut să facă un foișor din lemn pentru copiii de la un centru de plasament din București și astfel Dana s-a lăsat antrenată într-un proiect inedit, la care recunoaște că nu s-ar fi gândit din proprie inițiativă. „Foișorul a ieșit frumos și ne-a impulsionat apoi să dăm curs și dorinței unui părinte de a construi o căsuță în copac pentru fetița lui”.

A început construcția primei căsuțe în 2007, pe care a numit-o Irina, după numele mamei sale. Căsuța a instalat-o de 1 iunie în parcul din Miercurea-Ciuc, pentru o săptămână, să testeze reacția copiilor. Așadar, a montat căsuța în parc timp de două zile, iar cei mici au fost atrași, cu bicicletele lăsate deoparte pe pământ, așezați cuminți în iarbă, așteptau să terminăm și să le dăm voie înăuntru. A fost un succes total. Micuți de diferite vârste se jucau cu orele înăuntru și nu se mai dădeau duși de-acolo!”, își mai amintește Dana. Apoi a realizat o căsuță ce poartă numele de Clara. Amândouă modelele au fost promovate cu ajutorul e-mailurilor trimise către diferite persoane publice, grădinițe ori hoteluri. A urmat participarea la târguri pentru copii. Însă primul client l-au avut în urma e-mailurilor trimise, acesta fiind chiar Mihaela Rădulescu, care-și dorea o astfel de căsuță pentru fiul său, Ayan.

Primul client: Ayan, fiul Mihaelei Rădulescu

„Pentru că lucram pentru primul nostru client, în vârstă de patru ani și voiam să-i construim o minilocuință în care să se joace cu tot dragul, am făcut eforturi deosebite pentru finisarea ei. Am șlefuit cu grijă absolut toate suprafețele din lemn, să ne asigurăm că nu mai rămân așchii sau asperități, și am vopsit totul numai cu vopsea pe bază de apă, ecologică, să înlăturăm emisia de aburi toxici din vopselele chimice înăuntrul căsuței. Nu am vopsit-o la final, ci am șlefuit și vopsit fiecare bucată de lemn înainte de a o asambla în pereții produsului, pentru a da un efect unitar colorat construcției”. Aproape cinci săptămâni a durat până la finalizarea acesteia.

Căsuțele Kalaman necesită un timp de lucru destul de mare, trei-patru săptămâni. Toate sunt construite integral din lemn de brad și vopsite numai cu vopsele ecologice, pe bază de apă. Sunt lucrate în totalitate manual, cu migală și atenție, de către artizani din Harghita, iar finisajele sunt executate prin netezirea fină a lemnului. „Mergem de obicei să vedem locul în care va fi amplasată căsuța și ne sfătuim împreună cu clientul nostru asupra modelului, dimensiunilor și culorilor, în funcție de alegerea părinților și a copiilor. Nu avem nicio căsuță pe stoc, fiecare dintre ele este individualizată, în funcție de vârsta și preferințele viitorilor mici proprietar”, spune cu entuziasm Dana.
În interiorul „locuinței” nu este tavan, deci înălțimea camerei este chiar cea a căsuței. Pe podea se poate pune parchet laminat sau chiar dușumea din lemn, vopsită. În funcție de mărimea căsuţei, se poate stabili dacă este loc înăuntru pentru o măsuță rabatabilă la perete și câteva scăunele.„Apoi îi lăsăm pe cei mici și pe cei mari împreună să își folosească imaginația și creativitatea, când vine vorba despre amenajat interiorul căsuței: cu perdele, covoraș, pereți pictați în manieră proprie, flori, ustensile de jucărie pentru bucătărit, orice își doresc pentru a înfrumuseța locul din care copiilor le este foarte greu să plece în casă”.