Poate preveni vitamina D autismul?

vitamina d autism

Sosirea primăverii vine cu efecte benefice asupra sănătății. După mai multe luni de iarnă și de expunere minimă la soare, acum este momentul ideal de a obține un nivel sănatos de vitamina D.

Vitamina D poate ajunge în organism cu ajutorul razelor solare, însă există și suplimente alimentare care o includ, aceasta fiind esențială pentru o sănătate bună, dar și pentru prevenirea bolilor.

Există tot mai multe dovezi cu privire la rolul îndeplinit de vitamina D în dezvoltarea creierului.

Teatrul Dubee Doo

Cercetătorii de la Universitatea din Queensland au descoperit că suplimentele cu vitamina D, administrate în timpul sarcinii, au redus simptomele autismului în cazul șoarecilor.  Această descoperire se clasează în lista dovezilor potrivit cărora deficiența de vitamina D în timpul sarcinii contribuie la dezvoltarea autismului.

Autismul este una dintre afecţiunile de comportament cu o incidență din ce în ce mai mare și este considerată drept una dintre cele mai severe tulburări neuropsihiatrice ale copilăriei.

Autismul își poate face debutul din primul an de viață sau în jurul vârstei de 2-3 ani, când copilul, care până la această vârstă a avut o evoluție normală, își pierde toate achizițiile cognitive, de socializare și de comunicare și începe să manifeste comportamente repetitive și autostimulări.

Profesorul Darryl Eyles, de la Universitatea din Queensland, a studiat și a cercetat efectele pe care le are vitamina D, dar și absența acesteia, asupra creierului.

Acesta a descoperit că deficiența de vitamina D în timpul dezvoltării fetale reprezintă un factor de risc major pentru schizofrenie, iar în prezent, studiază dovezile care duc la o legatură cu autismul.

“Am constatat că descendenții femelelor tratate cu vitamina D activă în timpul sarcinii nu au dezvoltat aceste deficiențe”.

Studiul dovedeşte faptul că deficitul de vitamina D este în legătură cu disfuncţiile de dezvoltare ale sistemului nervos.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că femeile cu un deficit de vitamina D, aflate în a 20-a săptămână de sarcină, pot naşte un copil care să aibă trăsăturile unui copil cu autism.