Au părinții mai multe pretenții de la fete?

Au părinții mai multe pretenții de la fete?

Diferențele dintre generații există de când lumea și probabil că vor mai exista atâta vreme cât forma actuală de viețuire, familia biparentală cu copii, va continua să se manifeste. De asemenea relația părinte – copil este probabil cea mai longevivă și mai puternică formă de relaționare dintre câte există.

În vremea copilăriei și adolescenței mele, deși cu cinci ani mai mare decât fratele meu, m-am simțit de multe ori nedreptățită: parcă eu trebuia să fac mai multe sau mai bine, sau aveam mai multe responsabilități, sau mai puține drepturi… Și de aici ‘nesfârșitele’ tensiuni și discuții care începeau întotdeauna cu ‘dar de ce eu’?

Un studiu recent efectuat pe 474 de părinți și copii în Statele Unite legat de relaționare a scos la iveală faptul că părinții se consumă mult mai mult decât copiii și, la fel, cu cât sunt mai mari copiii, cu atât suferă mai mult din cauza acestor tensiuni. Studiul a fost inițiat de Institutul Național de Sănătate al SUA în colaborare cu Universitățile Purdue și Pennsylvania. Toți copiii din eșalon au avut vârsta mai mică de 22 ani și locuiau la cel mult 80 km depărtare de părinții lor.

Teatrul Dubee Doo

Subiectele testului au fost legate de tensiunea care se creează in relaționarea părinți – copii in legătură cu diferențele de personalitate, finanțe, reguli casnice, reguli legate de alimentație, îmbrăcăminte etc., precum si cat de des luau contact unii cu alții.

Părinții și copiii din aceeași familie au perceput diferit intensitatea tensiunii dintre ei: părinții simțind mult mai intens această tensiune, mai ales atunci când era vorba despre comportamentele copiilor legate de finanțe și de reguli casnice sau școlare.

Pe de altă parte, părinții au raportat o tensiune mai crescută în relația cu fetele decât cu băieții și, la fel, și copiii față de mamă; în primul caz deoarece fetele sunt mult mai apropiate de părinți, iar în cel de-al doilea pentru că mamele sunt ceva mai intruzive decât tații, iar tensiunile se iscă în acest caz mai ales în discuțiile legate de diferențele de personalitate sau de sfaturi nesolicitate.

Aceste ultime subiecte par a da cea mai mare bătaie de cap în relaționarea părinți – copii, fiind cele care se perpetuează pe aproape întreaga relaționare, din copilărie până la maturitate și chiar mai târziu; în vreme ce subiectele legate de reguli, stil de viață etc. își pierd din intensitate deoarece se pare că ambii, părinți și copii, sunt mult mai dispuși să negocieze în legătură cu ele.

Studiul arată că deși, departe de a fi percepută ca atare, există dorința de a discuta și de a rezolva problemele în mod constructiv, atât din partea părinților, cât și din partea copiilor, prin încercări de a ajunge la un țel comun, la găsirea unor soluții sau la înțelegerea și acceptarea punctului de vedere a celuilalt; și unii și alții recunoscând că dacă, imediat ce ar trece starea inițială de iritare și tensiune, ar exista un dialog sincer lucrurile s-ar rezolva.

Și totuși puțini sunt cei care fac acest lucru. De ce? Pentru că ne este mai ușor să “ținem supărarea” sau să punem în practică zicala “dacă n-ai nimic drăguț de spus, mai bine taci”. Evitarea inițierii unui dialog de către ambele tabere, atunci când furtuna a trecut, face doar ca aceste provocări și tensiuni să se perpetueze.

Așadar, ce ar fi de făcut, pentru ca nelipsitele tensiuni să se iște mai rar și să-și găsească rezolvarea mai ușor?

În primul rând, ca părinți, ar fi sănătos să vedem dacă nu cumva există o tratare diferențiată între fete și băieți. Avem mai multe pretenții de la fete? Tindem să îi lăsăm pe băieții noștri în pace pentru că “ei se descurcă”? Fetele de ce nu s-ar descurca? Le dăm sfaturi nesolicitate? Îi batem la cap în legătură cu ce ar trebui să mănânce sau să se îmbrace? Și încă o dată ar fi sănătos să ne întrebăm: facem exact același lucru și cu fetele, și cu băieții?

Poate ca ar fi momentul, imediat după ce trece furtuna, să încercăm o discuție sinceră cu ei. Se pare că ei așteaptă acest lucru de la noi.

Voi în legătură cu ce subiecte iscați certuri cu copiii? Și ce soluții ați găsit că ar funcționa? Sharing is caring!