Parenting-ul în România la răscrucea dintre dresaj şi educaţie

Mirela Horumba Festivalul Național de Parenting

Comunicarea pozitivă, feedback-ul constructiv, gândirea centrată pe soluție; rezolvarea conflictelor win-win și necesitatea ca părinții să înțeleagă cum propriile comportamente îi afectează pe copii sunt principalele direcții de ‚părințit’ modern, reiese din atelierele Festivalului Național de Parenting care a avut loc în perioada 26-28 septembrie la București.

“Parentingul în România începe să devină din ce în ce mai prezent și utilizat, părinții sesizează diferența între educație și dresaj. Aceasta este o artă care cere două componente: talent și tehnică. Dacă talentul îl avem cu toții, tehnica este necesar să o învățăm.  Așa cum mergem la școală să învățăm să citim, la fel avem nevoie să cunoaștem care sunt instrumentele corecte ale parentingului pentru a-l putea folosi eficient“ declară Mirela Horumbă, psiholog și inițiator al Festivalului Național de Parenting  ”În Familie”.

Aflat la prima ediție, Festivalul Național de Parenting a reunit peste 1000 de părinți în cele 3 zile de seminarii și expoziție și s-a adresat în special părinților, cu copii de toate varstele (0 – 18 ani) și cadrelor didactice. Acest eveniment este prima inițiativă de amploare națională în Parenting, cu 30 de workshop-uri pentru părinți, 30 de workshop-uri pentru copii și peste 50 de specialiști români în domenii care țin de dezvoltarea copiilor.

Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Oameni Noi.

Următoarele ediții vor avea loc în București, Cluj și Timișoara în primăvara și respectiv toamna anului 2015.