Ce nu ştiai despre pilulele anticoncepţionale

Pilule anticoncepționale

Poate cele mai cunoscute medicamente la nivel global, anticoncepționalele orale sunt numite simplu “pilula”. Cele mai folosite mjloace de contracepție, își păstrează încă o serie de aspecte bine ascunse, la mai bine de 50 de ani de la apariție.

Anticoncepționalele orale sunt prezentate de cele mai multe ori ca o metodă contraceptivă inofensivă, dar, din cauza numeroaselor efecte secundare, nu reușesc mereu să ne protejeze sănătatea sau femininitatea. Nu orice femeie poate utiliza contraceptive orale deoarece în prezenţa anumitor afecțiuni şi factori de risc pot duce la efecte adverse severe.

Cum acționează contraceptivele orale?

Contraceptivele orale combinate sunt preparate din estrogen şi progesteron sintetic. Efectul contraceptiv este datorat inhibării ovulației. De asemenea, modifică învelișul intern al uterului, denumit şi endometru, făcând implantarea puțin probabilă și îngroașă mucusul de la nivelul colului uterin, îngreunând, astfel, trecerea spermatozoizilor în cavitatea uterină și trompele uterine.

Ce riscuri presupune utilizarea de contraceptive orale? 

Este important de știut numeroasele efecte secundare care au fost și sunt asociate cu terapia cu contraceptive orale: sângerare intermenstruala, amenoree post-medicație, modificări ale secreției cervicale, anumite infecții vaginale, de exemplu, candidoza, sensibilitate, durere, mărire, secreție la nivelul sânilor, greață, voma, eritem, urticarie, disconfort al corneei în cazul în care se folosesc lentile de contact, dureri de cap, migrene, modificări ale stării psihice, retenția lichidelor, modificări ale greutății corporale. Utilizatoarele au menționat și alte efecte neplăcute: contactele sexuale dureroase, orgasmele diminuate în intensitate sau inexistente și scăderea libidoului.

Contraceptivele orale pot însă determina şi efecte adverse severe care pot periclita sănătatea femeii: colelitiază, icter colestatic, tromboză, creșterea tensiunii arteriale, migrene, toleranță redusă la glucoză.

Conform ultimelor studii efectuate, se constată o rată semnificativ crescută a deceselor prin efectele secundare cardiovasculare și cerebrovasculare, mai ales infarct cardiac și hemoragii cerebrale, în cazul femeilor ce folosesc anticoncepționale față de cele ce nu folosesc anticoncepționale.

Dr. Adriana Constantin, medic primar medicină generală şi planificare familială – contracepție, Centrul de planificare familială şi contracepție, Maternitatea Panait Sârbu, precizează ca:

„Riscul administrării contraceptivelor orale creşte semnificativ o dată cu înaintarea în vârstă și la femeile fumătoare, în special peste 35 de ani, mai ales la pilulele anticoncepționale ce conţin estrogen.Importante de menționat sunt contraindicațiile absolute ale contraceptivelor orale,adica acele situaţii în care femeile nu ar trebui să utilizeze contraceptive orale sub nici o formă,deoarece riscurile pentru sănătate sunt foarte mari şi anume: tromboze, accidente vasculare şi infarct miocardic(în prezent sau în antecedente),boală coronariană ischemică (în prezent sau în antecedente), boli cardiace valvulare complicate, cancer hepatic, boli hepatice active, cancer de sân, diabet zaharat insulino-dependent cu complicații.

Ȋn anumite situaţii ar fi de preferat să nu se utilizeze pilule contraceptive, deoarece riscurile pentru sănătate sunt mai mari decât beneficiile şi anume: femeile ce prezintă migrene cu aură, vârsta peste 35 ani, marile fumatoare, cele care alăptează, femeile cu sângerări vaginale nediagnosticate, femeile obeze, cele cu hipertensiune arterială şi cele cu diabet zaharat fără complicaţii, hipercolesterolemia, lupusul, afecţiunile biliare simptomatice, antecedente familiale de deces prin infarct miocardic sau accident vascular cerebral sub vârsta de 50 ani la o rudă de gradul întâi (părinţi, fraţi/ surori), utilizarea unor medicamente care scad efectul pilulelor (anticonvulsivante, antiTBC).”

Știai că nu ar trebui să folosești contraceptive orale dacă….?

 • ai avut o tromboză venoasă profundă (cheag de sânge într-o venă), accident vascular cerebral sau atac de cord în antecedente?
 • ai probleme hepatice?
 • experimentezi anumite tipuri de migrenă?
 • ai peste 35 de ani?
 • ești fumătoare?
 • ai avut cancer de sân?
 • ai sângerări neobișnuite la nivel vaginal?
 • alăptezi?
 • ai indicele de masă corporală ridicat?
 • ai hipertensiune arterială, diabet zaharat, colesterol ridicat, boli de inimă care afectează valvele inimii, boli de ficat active, lupus, un istoric familial de cheaguri de sânge?
 • ești pe tratament cu alte medicamente: antiinflamatoare nesteroidiene, antibiotice sau anticonvulsivante?

Dacă ai răspuns cu DA la oricare din aceste întrebări, ar fi indicat să iei în calcul și alte metode contraceptive. Specialiștii recomandă folosirea unei metode de contracepție locală (sub formă de capsule sau cremă cu administrare vaginală). Ce avantaje au metodele de contracepție locală  (sub forma de capsule sau cremă cu administrare vaginală)?

Contraceptivele locale pot fi utilizare fără un consult medical, nu necesită monitorizare medicală ulterioară, nu dau reacții adverse severe, prezintă efecte antiseptice şi antimicrobiene, nu modifică mucoasa vaginală şi pH ul vaginal şi sunt compatibile cu prezervativele din latex„ precizează Dr. Adriana Constantin, medic primar medicină generală şi planificare familială – contracepție, Centrul de planificare familială şi contracepție, Maternitatea Panait Sârbu.

De asemenea, contracepția locală se adresează tuturor femeilor ce doresc să utilizeze o metodă contraceptivă sigură și este recomandată în special femeilor care au contraindicație temporară/definitivă pentru pilulele anticoncepționale orale sau dispozitivele intrauterine, celor care au născut de curând și celor care alăptează, femeile aflate în perioada de premenopauză, dar şi ca  modalitate de protecție suplimentară pentru cele care folosesc diafragma sau steriletul.