Nu mai vrea să doarmă în pătuț?

Copilul nu vrea sa doarma in patutul lui

Cum să-ți convingi copilul să doarmă singur după ce s-a acomodat în patul tău

O mare parte a mamelor din ziua de astăzi optează pentru a le crea nou-născuților obiceiul de a dormi alături de ele. Deși există argumente pro și contra acestui obicei, fiecare familie se va gândi la binele său. Însă, o soluție de compromis este să-ți duci copilul în propriul pat măcar după ce a adormit.

Iată cum poți facilita tranziția acestei practici:

În majoritatea cazurilor, când un copil doarme cu voi, partenerul tău se poate simți neglijat. Discută despre planurile actuale privind dormitul copilului cu partenerul tău. Cu toate că fiecare dintre cei implicați întâmpină dificultăți, scopul este ca cel mic să doarmă în patul său și să nu mai rămână în al vostru.

[crp limit=”2″]

De îndată ce ați luat decizia de a muta copilul în patul său, prezintă-i și micuțului ideea. Este recomandat să-l pregătești cu aproximativ o săptămână înainte de evenimentul mutării. Discută cu el și explică-i cât de mult a crescut și că va deveni „un băiat/o fată mare” din momentul în care va dormi în propriul pat și în propria cameră. Transformă această acțiune într-o etapă aventuroasă și în ceva spectaculos! Așa o să eviți să fie un eveniment traumatizant pentru copil. Sună-i împreună cu micuțul pe bunici și înștințează-i că nepoata/nepotul este de acum copil mare și că nu o să mai doarmă împreună cu mami și tati. Susține măreția acestui pas – cel al mutării!

Este minunat dacă aveți deja un pat pentru copil. Invită-l să petreacă un pui de somn în patul lui pentru a se obișnui cu acest lucru. Dacă nu ai încă un pat, mergi împreună cu micuțul să-și aleagă unul de la magazin. Dacă preferi un pat dublu și nu unul special pentru copil (pentru că a fost obișnuit într-un pat mare), lasă-l pe el să aleagă lenjeria pentru pat. Are copilul tău un  personaj de poveste, din desene animate ori de televiziune preferat? Sunt șanse să-l găsiți imprimat pe o lenjerie de pat. Dacă este atras de felul în care arată patul său, ar trebui să existe o rezistență scăzută în procesul de mutare.

Păstrează aceeași rutină privind ora de culcare. Spălatul, periatul dinților, schimbarea în pijamale și clipele pentru poveste sunt indicii care-i anunță sosirea. Mergi lângă patul copilului tău și citește-i povestea preferată, stând alături de el într-o poziție confortabilă. Dacă ațipește, copilul este deja în patul lui și este pregătit pentru somn.

Rămâi cu el până adoarme. Acest fapt este mai ușor de îndeplinit dacă patul are o dimensiune adecvată. Furișează-te când nu mai este conștient. Dacă coboară din pat și revine în al tău, repetă secvențele în următoarea noapte.

Va necesita un anumit timp formarea acestui ritual, dar NU este IMPOSIBIL să-ți determini copilul să doarmă singur, în patul său, după ce s-a obișnuit în al tău!