O nouă poveste de vis: ”Feeria Dansului – Feeria păsărilor”, marca Fundația Nadia Comăneci

Vineri, 15 iunie, Fundația Nadia Comăneci a pus în scenă a patra ediție a spectacolului “Feeria Dansului” și al șaptelea spectacol de dans și balet cu și pentru copii. Am avut norocul să le văd pe toate. Și ai crede că după ce ai văzut deja șase spectacole de dans și balet – trei “Feeria Dansului” și trei “Feeria Craciunului”, nimic nu te mai poate surprinde. Nimic mai neadevărat.

Fiecare dintre “feeriile” create de Fundația Nadia Comăneci este unică. Prin tema aleasă, de fiecare dată altfel, prin costume, prin muzică, prin coregrafii, prin trofee, prin poveste, prin magia creată pe scenă.

O nouă poveste de vis: ”Feeria Dansului – Feeria păsărilor”, marca Fundația Nadia Comăneci

Anul acesta a fost “Feeria Păsărilor”. Am văzut lebede, păsări paradis, canari, papagali, păsări flamingo, colibri, berze, păuni și păsări phoenix. Am văzut eleganță, grație, talent, copii deosebiți. Fiecare moment artistic a fost o încântare.

Iar anul acesta am avut și o premieră: în deschidere, a urcat pe scenă Corul de copii MiniMe, un cor creat de Fundația Nadia Comăneci cu doar trei luni înainte de spectacol.

În total, au urcat pe scenă 170 de copii cu vârsta cuprinsă între 3 și 12 ani, copii care frecventează cursurile de dans și balet din cadrul Programului MiniMe al Fundației Nadia Comăneci și membri ai Corului MiniMe, condus de profesor-dirijor Florentina Brescanu.

O nouă poveste de vis: ”Feeria Dansului – Feeria păsărilor”, marca Fundația Nadia Comăneci

170 de copii pe scenă

170 de copii pe scenă. 500 de oameni în Sala Rapsodia, sală arhiplină, toate locurile fiind ocupate exclusiv de părinții, bunicii, prietenii și invitații micilor protagoniști. 170 de trofee, diplome și de trei ori mai multe pungi cu cadouri pentru copiii participanți, cadouri oferite cu sprijinul a peste 20 de parteneri ai spectacolului – Orange România, PepsiCo România (cu brandurile Prigat și Roua munților), Farmec, Gerovital, Boromir, Alka, Unirea de la Orkla Foods România, 7Days de la Chipita, DeSilva (cu brandurile Leibniz, Knoppers, Mamba și Smile Gummi Softies), PanFood, Eisberg, Green Cola, Fabrica de Sandwichuri, Delicatese Florescu, Editura Integral, Construcții Erbasu, Bondoc și Asociații, Thea Store și The Flower Society. Partenereii media ai evenimentului au fost: Evenimentul Zilei, Revista Femeia, Elite Business Woman, Smart and Happy Child și iulianaroca.ro.

O nouă poveste de vis: ”Feeria Dansului – Feeria păsărilor”, marca Fundația Nadia Comăneci

Și, pentru prima dată, ”Feeria Dansului” a fost transmisă live pe pagina de Facebook a Fundației Nadia Comăneci, unde puteti urmări și acum înregistrarea întregului spectacol.

De atâția ani de când susținem spectacolele Fundației – primul a avut loc în vara anului 2015 –, am ajuns să le cunosc bine și pe cele două doamne care se află în spatele acestor feerii și să aflu și cât de multă muncă este depusă ca toate spectacolele să iasă atât de bine.

Muncă titanică, dusă de doi oameni

Am profitat la finalul celei de-a patra ediții a Feeriei Dansului să stau puțin de vorbă cu Viviana German-Potlog, coregraful spectacolelor, și Iuliana Roca, manager de proiect în cadrul Fundației Nadia Comăneci.

O nouă poveste de vis: ”Feeria Dansului – Feeria păsărilor”, marca Fundația Nadia Comăneci

Felicitări pentru un nou spectacol minunat! Cum vă simțiți acum la final?

Viviana: Fericită! Mândră! Mândră de toți copiii mei! Au fost într-adevăr minunați! Cei mai, care au mai fost și în alte spectacole se descurcă deja singuri pe scenă, iar cei mici, unii aflați pentru prima dată pe o scenă au fost extraordinari. Îi iubesc enorm pe toți!

Iuliana: Sunt foarte mulțumită și mândră de ce am reușit să facem și de această dată! Am muncit mult în ultima perioadă și am văzut doar chipuri fericite și asta contează cel mai mult!

Că tot vorbeai de muncă, cât de multă muncă implică un astfel de spectacol?

Viviana: Multă! Foarte multă! Primele pregătiri încep cu câteva luni înainte, cu alegerea melodiilor și primii pași din coregrafii. Apoi lucrurile se leagă treptat. Iar ultima lună este una de foc. În funcție de tema aleasă, trebuie să aleg cu atenție costumele, culorile, atelierele cu care colaborăm. Ultimele repetiții sunt foarte importante, pentru că îmi doresc ca toți copiii să stăpânească foarte bine coregrafiile, să știe cum intră în scenă, cum se prezintă, toate detaliile, inclusiv momentele de premiere sunt pregătite, pentru că sunt copii care nu au mai fost pe scenă și trebuie să știe chiar și cum se prezintă în fața publicului cu un trofeu, spre exemplu. Iar ordinea intrării în scenă a grupelor de dans și balet nu este întâmplătoare: ține de melodii și coregrafii, dar și de faptul că sunt copii care participă în spectacol în două grupe și trebuie să aibă timp să își schimbe costumele. Nu lăsăm nimic la voia întâmplării.

Iuliana: Este o muncă titanică, într-adevăr, muncă pe care mulți nu o văd și poate nici au cum să o conștientizeze. Munca din spate este esențială! Fără pregătirile care țin de locație, de identificarea partenerilor, alegerea trofeelor care trebuie să fie în tematica spectacolului, a imaginilor pe care le folosim pe diplomele copiilor, pe bannerul spectacolului și chiar biletele pe care le pregătim pentru toți spectatorii din sală, fără munca fizică de pregătire a pungilor de cadouri pentru copii, spectacolul nu ar arăta așa cum arată în seara respectivă. E o muncă pe care ne-o asumăm și tragem tare ca totul să fie așa cum ne dorim!

Organizator și mamă, emoții la dublu

De la an la an, Feeriile sunt tot mai grandioase! Mai mulți copii, mai mulți parteneri…

Viviana: Într-adevăr! Când am început, la primul spectacol aveam în jur de 70 de copii. Acum am ajuns la 170!

Iuliana: Dovadă că facem bine ceea ce facem!

Și aveți la fiecare spectacol o surpriză. Anul acesta deschiderea a fost făcută de Corul MiniMe.

Viviana: Da! Încercăm ca la fiecare spectacol, când se ridică prima dată cortina, să le oferim părinților și chiar și copiilor o surpriză. La ediția de anul trecut am avut în deschidere un moment muzical solo. În iarnă un dans în doi. Iar acum un cor de copii.

Iuliana: Corul MiniMe este un vis mai vechi. Și mă bucur că, împreună cu Florentina Brescanu, am reușit să creăm baza unui cor, care sperăm că va crește, așa cum au crescut și Feeriile, de la an la an.

Știu că în cor este și băiatul tău, Iuliana? Și că el nu e la prima prezență într-o Feerie. Cum e pentru tine ca organizator al spectacolului să-ți vezi propriul copil pe scenă, protagonist în Feerie?

Viviana: În primul rând, Robert rămâne dansatorul meu. Robert a fost în toate cele șapte Feerii, de la prima, și a fost unul dintre dansatorii mei, de care eu sunt tare mândră. Și să știi că și pentru mine e un lucru tare emoționant să îl văd pe scenă, chiar dacă nu dansând, ci cântând.

Iuliana: Vivi are dreptate! Este o emoție specială. Spectacolul are altă valoare când propriul tău copil e parte din spectacolul la care tu muncești. Parcă ești și mai exigent cu tine și îți dorești ca lucrurile să iasă bine, pentru că sunt și pentru copilul tău. Dar e și destul de greu. Pentru că nu ești alături de el, așa cum este oricare alt părinte al copiilor din spectacol. Nu poți să îl strângi în brațe imediat după ce coboară de pe scenă, nu poți să îi spui imediat atunci că ești mândru de el. Ca organizator, munca ta, emoțiile tale nu se încheie odată cu evoluția pe scenă a copilului tău. Tu mai ai treabă și trebuie să rămâi concentrat la ce ai de făcut până cade cortina pentru ultima dată. Abia atunci redevii părinte în totalitate.

Planuri pentru o nouă feerie

Ce planuri de vacanță aveți? Dar pentru o nouă Feerie?

Viviana: Eu mai am până la vacanță, că mai am ore la grădinița unde sunt educatoare. Dar aștept vacanța să mă odihnesc, să îmi încarc bateriile pentru toamnă și pentru Feeria Crăciunului, care va fi una specială – Feeria românașilor.

Iuliana: În vacanță îmi doresc să mă odihnesc și să stau mai mult cu Robert, cu familia. Mai și adaug o floare la buchetul vârstei, așa că vara e pentru mine mereu specială. Și din toamnă reîncepem în forță. Urmează a patra ediție a Feeriei Crăciunului. Și știu de pe acum că vom avea o nouă Feerie de poveste!

Abia aștept și eu noua Feerie, marca Fundația Nadia Comăneci.