Cel mai mare mit legat de bebeluși: ”nu înțelege el acum, e prea mic”

bebe librarie

”Dacă mergi drept înainte, nu poți să ajungi prea departe”, este un citat din ”Micul prinț” de Antoine de Saint Exupery, citat care îi place foarte mult Danei Ivan Păunescu, mămica unui  băiețel în vârstă de cinci ani, dar și fondatorul proiectului Bebe Librărie, prima librărie online dedicată bebelușilor. Am stat de vorbă cu Dana despre cât de implicați sunt părinții români în educația copiilor, la ce vârstă ar trebui să-i cumpărăm prima carte micuțului, cât timp pe zi ar trebui să aloce un copil cititului, coloratului și diferitelor activități din cărticele, dar și despre multe alte lucruri interesante.

Cum ți-a venit ideea acestui proiect? Care este povestea din spatele business-ului Bebe Librărie?

Primele obiecte pe care le-am cumpărat, când am aflat că sunt însărcinată, au fost o mașinuță și o carte. Nici nu știu de ce am făcut asta, pur și simplu așa am simțit. Dar așa a început totul. Pe toată perioada sarcinii am căutat cărți pentru bebeluși, doar că rar găseam o librărie cu mai mult de 2-3 titluri. Am fost și la târgul de carte de unde am cumpărat câteva cărticele cartonate și cred că atunci m-am gândit prima dată la o librărie pentru bebeluși. Înainte de naștere, biblioteca bebelușului meu avea un număr generos de titluri, iar eu le răsfoiam curioasă și nerăbdătoare să i le citesc. Am început să-i citesc lui Ian, băiețelul meu, de la vârsta de 2 luni. Atunci am descoperit că o carte jucărie îl poate face să râdă în hohote iar poeziile cu rimă îl liniștesc, dacă i le citesc cu intonație și dacă imit animalele.

Care-i publicul tău țintă?

Atunci când am deschis librăria m-am gândit în primul rând la părinții ca mine, care au trecut prin zeci de librării ca să găsească cinci cărți pentru bebeluși și am considerat că ar fi minunat să existe o librărie în care să găsești toate cărțile pentru bebeluși la un loc. La început în bebelibrarie.ro erau doar cărți pentru 0-3 ani, apoi mi-am dat seama că sunt și copii mai măricei care nu s-au bucurat de cărți când erau foarte mici și care au această nevoie de povești, de poezii, de cărți potrivite pentru vârsta lor. Astăzi avem cărți pentru copii de 0-5 ani dar și câteva titluri pentru cei de peste 5 ani, fiindcă avem copii care au crescut odată cu noi. În librărie găsiți și cărți pentru mămici și tătici, în special cărți care îi ajută pe părinți să fie mai aproape de copiii lor.

Iată ce cărți trebuie să le luăm copiilor în funcție de vârsta lor

Cumpără românii cărți pentru copiii lor? Sunt părinții români preocupați, din punctul tău de vedere, de educația celor mici?

Mă bucură faptul că românii nu sunt cuceriți total de suportul digital și că le mai insuflă copiilor bucuria răsfoirii unei cărți tipărite.

Românii mai cumpără și cărți, problema apare la copiii foarte mici. Din păcate încă mai există concepția că dacă este mic nu înțelege nimic. De multe ori am auzit părinți sau bunici spunând: ”nu înțelege el acum, e prea mic”, ”nu are răbdare să stea să-i citesc”, ”rupe cărțile” și altele asemenea. S-a demonstrat, însă, că un copil  înțelege tot ce se întâmplă în jurul lui de la vârsta de 8 luni. Mintea lui absorbantă înmagazinează, iar lectura cu voce tare îi dezvoltă vocabularul pasiv, imaginația și creativitatea.

Tot ce trebuie să faceți este să îi citiți din primele luni, să-l obișnuiți cu cartea ca simplu obiect,  cu cartea ca o jucărie pe care să i-o pune-ți la îndemână și cu care să interacționeze de la 4-5 luni.

Când e bine ca micuțul să primească prima carte? Ne poți spune în primii șapte ani de viață ce fel de cărți trebuie să le luăm micuților?

Mi-ar plăcea ca fiecare dintre noi, când mergem în vizită la maternitate, la prima băiță, la botez, pe lângă hăinuțe și jucării să punem și o carte.  Acum sunt cărți recomandate de la 0 luni. În urmă cu 6 ani toate cărțile pentru bebeluși erau interzise copiilor sub 3 ani, scria pe copertă.

În primul an este bine să achiziționați cărți din material textil, carte jucărie, cărți din carton cu colțuri rotunjite cu povești scurte, cărți de poezii, bebelușii adoră rimele.

De la 1 la 3 ani este bine să cumpărați cărți cartonate, cărți cu sunete, povești și poezii scurte, cu cuvinte simple despre animale, sunt preferatele copiilor mici. Achiziționați și câteva cărți din care copilul să învețe să facă asocieri, sunt importante la această vârstă.

Pentru grupa de vârsta de 3-5 ani paginile cărților nu mai trebuie să fie musai cartonate, pot fi din hârtie, iar poveștile mai lungi. Este perioada în care este bine să achiziționați prima enciclopedie despre animale, din care copilul să descopere mai multe informații despre animăluțele din  poveștile pe care el le îndrăgește atât de mult. Tot acum copiii sunt interesați de cărțile cu autocolante, cărțile de colorat, cărțile de activități cu ajutorul cărora copiii își dezvoltă gândirea logică, atenția, capacitatea de concentrare, îndemânarea.

Cum să crești un copil fericit

Cât de greu este să fii mamă, dar și antreprenoare. Cum îți împarți timpul între job și viața de familie?

Sunt de mai bine de 5 ani mama lui Ian, copil minunat, pe care îl iubesc enorm și care îmi umple sufletul de bucurie.

Până să fiu mamă nu am știut cu adevărat ce înseamnă să nu ai timp și cum e când nu dormi suficient sau deloc, o perioadă mai îndelungată de timp.

Bebelibrarie.ro este al doilea copil al meu și, dacă stau bine să mă gândesc, a ”încolțit” la o lună după puiul meu și s-a ”născut” după 2 ani, în 2012.

Întotdeauna mi-a plăcut să stabilesc eu când și unde să fiu la birou, pentru că mi-am dorit să am mai multă libertate și mai mult timp pentru fiul meu, să-mi organizez ziua așa cum vreau. Doar că în realitate uneori lucrurile stau puțin diferit. Sunt și zile în care timpul nu-mi ajunge, atunci Ian vine și negociază 10 -15 minute de joacă. Cititul nu este negociabil pentru că Ian are și el regulile lui pe care noi părinții lui trebuie să le respectăm. Îi citim 50 de minute la somnul de prânz și o oră seara la culcare.

Ce trebuie să facă părinții ca să-și crească copiii fericiți din punctul tău de vedere?

Nu vreau să dau sfaturi, pentru că toți copiii sunt diferiți. Cu certitudine însă toți copiii au nevoie de dragoste, pentru că ei învață ceea ce trăiesc împreună cu noi, părinții!

Aș spune totuși  că trebuie să le oferim iubire necondiționată, să nu-i mințim, să facem întotdeauna ceea zicem și cred că, minim, o oră de lectură pe zi, face minuni pentru relația părinte copil. Și bineînțeles să nu uităm de joacă.

La noi totul se negociază, întotdeauna avem cel puțin două variante din care să alegem

Ce părere ai despre recompense și pedepse? Le aplici?

Ar putea părea complicat, pentru că așa am crescut, dar nu imposibil. Eu am încercat să transform pedepsele în limite și în reguli pe care le respectăm toți în familie. De obicei la noi totul se negociază, întotdeauna avem cel puțin  două variante din care să alegem.

Revenim puțin la cărticele, ne poți spune pe zi cât timp ar trebui să citească, coloreze ori să facă diverse activități din cărticele cei mici?

Nu exista o perioadă de timp impusă, pe zi, pe care copilul să o petreacă, colorând, desenând sau citind, dar în 2014 Academia Americană a Pediatrilor recomandă părinților să le citească cu voce tare copiilor de la naștere în fiecare zi. Ceea ce cred că este și mai important, este consecvența. În fiecare zi să facem ceva cu o carte, fie că citim, colorăm sau lipim autocolante. Creăm astfel o obișnuință și vom ajunge din a avea un copil căruia îi spunem ”hai să facem”, la a avea un copil care vine la noi și spune ”vreau să fac”.

Recomandă-ne câteva cărți pentru cei mici 1-7 ani

Sunt foarte multe cărți pe care noi le iubim, o să-mi fie destul de greu. Încep cu cei mai mici 0-1 an: ”Un cățel numit Azorel”, ”Prima mea bibliotecă ilustrată” și ”Poezioare mici-mici”, ”Bucurii pentru copii”.

Pentru grupa de vârstă 1-3 ani: ”Omida mâncăcioasă”, ”Amadeus este fericit”, ”Cine e mămica mea?”, ”Animale de la fermă”.

Începând cu 3 ani și până la 5 avem multe cărți de povești și activități: ”Năsturel”, ”Cameleonul”, ”Pietrele lui Aston”, ”Regatul de Gheață. 1000 de stickere”, ”Prima mea carte despre animale”.

Pentru 5-7 ani: ”Micul prinț pentru copii – Prietenia”, ”Tafiti și călătoria la capătul lumii”, ”De ce nu pot face ce-mi place?”, ”Povestea nucului și ciclurile anotimpurilor”.