O mămică s-a vindecat de cancer chiar dacă medicii români nu-i mai dădeau nicio șansă. De 7 ani ea îi ajută pe micuții care suferă de această cruntă boală

Maria Culescu

Maria Culescu a înființat Asociația M.A.M.E. în urmă cu aproximativ 7 ani, după ce s-a confruntat cu o boală gravă. În noiembrie 2008, a fost diagnosticată cu cancer.  A primit vestea foarte greu, mai ales că în acea perioadă devenise mamă pentru a doua oară, avea o familie frumoasă, iar viața ei era una liniștită și împlinită. S-a tratat în România până în momentul în care i s-a spus că s-a făcut tot ceea ce s-a putut pentru ea și că rămâne de văzut cum va reacționa organismul la tratament. Însă a decis să nu se resemneze. În urma unei documentări foarte amănunțite pe forumurile de specialitate din străinătate, Maria Culescu a hotărât alături de soț să plece la o clinică din străinătate pentru un tratament performant, ce nu era disponibil la noi în țară, la momentul respectiv. Și s-a vindecat. În luna aprilie 2009, boala a intrat în remisie totală și s-a decis să înființeze Asociația M.A.M.E. ca o formă de mulțumire față de divinitate pentru că i se oferise a doua șansă.

Asociația M.A.M.E. sprijină copiii și tinerii diagnosticați cu cancer și alte boli grave, precum și pe cei care provin din medii defavorizate. Misiunea ONG-ului este aceea de a îmbunătăți permanent calitatea vieții lor, oferindu-le gratuit suport și consiliere la nivel emoțional, psihologic, social, educațional și material.

„Nimic nu este întâmplător. Boala a ajuns în viața mea cu un anumit scop“

Maria Culescu este mamă a doi băieți minunați și extrem de implicați în activitatea umanitară pe care o desfășoară în ultimii 7 ani, de când a înființat Asociația M.A.M.E. Crede cu tărie că “nimic nu este întâmplător”, acesta fiind motto-ul după care își ghidează viața, și a acceptat faptul că boala a ajuns în viața ei cu un anumit scop. Din momentul în care s-a vindecat, a renăscut și totul în jurul său a căpătat o nouă semnificație. Atunci când s-a întors în România, nu a mai putut să-și reia activitățile obișnuite. Deși până la acel moment lucrase în mediul academic și avea un loc de muncă mulțumitor, a simțit cu toată ființa că trebuie să își dedice timpul, resursele și energia, împlicându-se cu totul, absolut voluntar și benevol, în sprijinirea celor care trec prin aceeași experiență prin care am trecut și ea. În paralel, deține o firmă de IT alături de soțul său, ceea ce îi permite să lucreze în mod voluntar și să susțină financiar activitățile din cadrul asociației.

„Copilăria NU trebuie trăită în spital!”

De-a lungul celor aproximativ 7 ani de activitate a desfășurat numeroase proiecte menite să îmbunătățească calitatea vieții copiilor diagnosticați cu cancer și alte boli grave. Primii 3 ani de activitate i-a dedicat exclusiv îmbunătățirii condițiilor în care erau tratați copiii internați pe secția de Oncopediatrie a Institutului Clinic Fundeni. De aceea, primul proiect pe care l-a inițiat a fost „Copilăria NU trebuie trăită în spital!” și a presupus renovarea și dotarea unor spații din cadrul secției, donarea de aparatură medicală performantă și reamenajarea locului de joacă din curtea spitalului.

De asemenea, eforturile organizației s-au concentrat de-a lungul timpului și pe strângerea de fonduri pentru copiii și adulții diagnosticați cu boli grave, care au nevoie de tratamente sau intervenții ce nu puteau fi efectuate în România. „De-a lungul primilor 5 ani de activitate, am sprijinit aproximativ 100 de copii și tineri să plece în străinătate pentru tratament, iar de aproximativ 3 ani, derulăm proiectul ‹Fondul de Rezervă pentru Viață pentru Adulți›, fiind singura organizație din România desemnată pentru a aloca numere scurte de SMS pacienților, adulți cu probleme grave de sănătate, cu scopul de a-i ajuta să strângă fondurile de care au nevoie pentru plata unor intervenții chirurgicale sau tratamente medicale ce nu pot fi efectuate în România”, spune Maria Culescu.

“Planeta Roz – Suport și Consiliere pentru Sănătatea Sânului”

Un alt proiect pe care îl au în desfășurare este “Planeta Roz – Suport și Consiliere pentru Sănătatea Sânului” prin care oferă gratuit femeilor diagnosticate cu cancer de sân din România servicii de informare și îndrumare, consiliere medicală, consiliere psihologică, consiliere juridică, precum și ședințe de drenaj limfatic.

O mămică s-a vindecat de cancer chiar dacă medicii români nu-i mai dădeau nicio șansă. De 7 ani ea îi ajută pe micuții care suferă de această cruntă boală

De asemenea, începând cu luna noiembrie 2014, a înființat Centrul Steluțelor, centru social de suport și recuperare destinat copiilor aflați în situații de risc, un loc unde copiii grav bolnavi și familiile acestora primesc suport și alinare astfel încât să reușească să treacă cu bine peste perioada de confruntare cu boala. „De-a lungul activității noastre, am constatat că pentru a facilita vindecarea în cazul unor afecțiuni grave, este foarte important ca pe lângă asigurarea nevoilor medicale, este foarte important să-i fie asigurate pacientului și nevoile de natură  emoțională, relațională și materială pe care le creează specificul acestor boli”, adaugă Maria Culescu.

Serviciile oferite în cadrul Centrului Steluțelor sunt în totalitate gratuite și se adresează copiilor diagnosticați cu cancer și alte boli grave, precum și copiilor proveniți din situații defavorizate. Aceștia beneficiază de: informare și îndrumare, consiliere medicală, kinetoterapie, consiliere psihologică, consiliere juridică privind drepturile pacientului, consiliere nutrițională, ateliere de art-terapie, activități educative și de socializare, sprijin pentru reintegrare socială, susținere materială sau financiară, consultanță privind strângerea de fonduri necesare pentru plata intervențiilor chirurgicale și tratamentelor medicale ce nu pot fi efectuate în România. Centrul, situat la Piața Romană, pe Str. D.I. Mendeleev, Nr. 37, dispune de un cabinet de psihoterapie, unde copiii și părinții lor primesc suportul psihologic de care au nevoie pentru a trece peste această perioadă dificilă cauzată de boală. De asemenea, centrul este dotat cu un cabinet de kinetoterapie unde copiii efectuează gimnastică medicală de recuperare sub îndrumare unui fizioterapeut. În plus, există și o sală de art-terapie, unde sunt organizate săptămânal ateliere de terapie emoțională cu scopul de a reduce stresul legat de boală și impactul psihologic provocat de aceasta. Copiii pot participa în mod gratuit la ateliere de pictură, desen, lectură, modelaj, colaj, dar și teatru și terapie prin muzică.

Fă o faptă bună și cumpără și tu un mărțișor

Asociația M.A.M.E. organizează anual evenimente și activități de strângere de fonduri în beneficiul copiilor bolnavi de care are grijă.  „Balul Steluțelor este un astfel de eveniment, prin care, o data pe an îi invităm alături de noi pe sponsorii și donatorii care ne-au susținut de-a lungul anului pentru a le mulțumi și pentru a le propune să susțină în continuare proiectele și activitatea asociației. Este o seara specială, care adună laolaltă oameni cu suflet mare ce doresc să doneze fonduri în schimbul produselor scoase la licitație, obiecte donate de diverși artiști sau persoane publice”, mai spune președinta Asociației M.A.M.E.

De asemenea, în această perioadă sunt în plină desfășurare a campaniei “Mărțișor de fapte bune vestitor” prin care își doresc să valorifice mărțișoarele caritabile realizate cu multă dăruire și pasiune de voluntarii Asociației M.A.M.E. Fondurile obținute vor asigura plata unor tratamente și investigații medicale, nedecontate de C.N.A.S., de care au nevoie copiii diagnosticați cu boli grave de care Asociația M.A.M.E. are grijă.

Cel mai mic voluntar al asociației are doar 9 ani

Apoi, în luna martie, vor organiza la Cluj, în colaborare cu Kinga Sebestyen și Kangoo Club România, evenimentul sportiv caritabil Kangoo Jumps pentru Viață, ediția a VII-a, prin care vor strânge fonduri, din taxa de participare în valoare de 50 lei, pentru a susține, pe parcursul anului 2016, activitățile de suport, consiliere și recuperare medicală, oferite gratuit în cadrul Centrului Steluțelor.

 

„În lunile aprilie-mai vom continua activitățile prin Campania ‹Bucuria aduce lumină›, în cadrul căreia vom merge în vizită la copiii internați pe secțiile de Oncologie Pediatrică, precum și la cei aflați în centrele de plasament. Erik Culescu, cel mai mic voluntar al organizației, în vârstă de doar 9 ani, va fi îmbrăcat în iepurașul de Paște și va împărți cadouri și zâmbete copiilor. În luna august, vom organiza Tabăra Steluțelor, iar timp de 7 zile vom oferi unui grup de 20 de copii o săptămână de vis la Horezu, unde vor avea posibilitatea de a participa la atelierele de creație și concursurile pe care le pregătim cu drag pentru ei, în fiecare an”, ne spune Maria Culescu ce planuri are.

Voluntarii, mâna de aur a unei organizații

Pe termen lung, își dorește să mărească Centrul Steluțelor și să integreze noi servicii: hidroterapie pentru recuperarea medicală efectuată în apă, stomatologie pentru copiii a căror dantură s-a deteriorate ca urmare a tratamentelor cu citostatice, o sală de mese pentru a le oferi o masă caldă pe zi, cazare pentru părinții și copiii care nu locuiesc în București și vin la spitalele din Capitală pentru investigații și tratamente medicale efectuate ambulatoriu.

Centrul Steluțelor este un proiect finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România, cu o finanțare nerambursabilă în valoare de 145.351,70 euro. Perioada de finanțare se va termina în luna aprilie 2016, motiv pentru care va trebui să găsim noi resurse de pentru a continua activitățile de la centru. Astfel, cei care doresc să sprijine copii aflați în situații de risc, sunt invitați să o facă donând în contul asociației, disponibil pe site, în cadrul modulului ‹Donează› sau prin direcționarea a 2% din impozitul pe venit”.

De asemenea, cei care doresc pot fi alături de copiii bolnavi în calitate de voluntari. „Personal, consider că voluntarii sunt mâna de aur a unei organizații, de aceea îi invităm să ne contacteze pentru a ne întâlni și a stabili împreună care sunt modalitățile prin care pot veni în ajutorul copiilor de care avem grijă, în funcție de domeniul de expertiză pe care îl au”, mai spune Maria Culescu.

Happy-end-urile există și în realitate

În fiecare zi Maria Culescu trăiește momente minunate și unice. Trăiește un sentiment de împlinire și mulțumire sufletească văzând copiii care vin la Centrul Steluțelor și care beneficiază de ajutorul asociației pe care o conduce. „Însă un moment cu totul deosebit, care mi-a rămas întipărit în minte, este cel al unei fetițe pe nume Carmen. Aceasta a fost diagnosticată la naștere cu meningocel lombo-sacrat și hidrocefalie internă congenitală, afecțiuni care, din păcate, nu îi permit să meargă. Cu toate acestea, Carmen este o fetiță veselă și plină de viață, care ne încântă de fiecare dată atunci când vine la centru, unde beneficiază de servicii de kinetoterapie, consiliere psihologică, nutrițională și ateliere de art-terapie. Pe lângă optimismul său, ceea ce m-a impresionat foarte tare la Carmen a fost dorința sa, pe care și-a exprimat-o în nenumărate rânduri, de a fi directoarea Centrului Steluțelor atunci când va fi mare și de a ajuta și ea, la rândul ei, alți copiii bolnavi”, povestește Maria Culescu.

Toate finalurile fericite sunt frumoase, iar în acest sens Maria ne-a povestit că, de-a lungul timpului, a sprijinit 130 de copii și tineri să plece în străinătate pentru a beneficia de tratamente sau intervenții chirurgicale performante, ce nu puteau fi realizate în România. Pentru 9 dintre ei, din păcate, a fost prea târziu, însă 121 dintre ei trăiesc și mulțumită efortului depus de echipa Asociației M.A.M.E., iar acest lucru îi bucură și îi motivează să lupte mai departe pentru a le oferi o șansă în plus la viață și pentru ca fiecare caz să aibă un final fericit.

„Mă folosesc de orice experiență pe care copiii mei o întâmpină pentru a le da lecții de viață și a-i învăța să distingă binele de rău”

„Sunt de părere că pentru a crește fericit, un copil trebuie să aibă parte de iubirea părinților săi. Indiferent de situația financiară sau de posibilitățile pe care o familie le are pentru a le oferi copiilor ceea ce au nevoie sau ceea ce își doresc, cel mai important lucru este să le ofere iubirea, grija și atenția necesare astfel încât să se dezvolte armonios”, consideră Maria Culescu.

Maria Culescu mai spune că „educația copilului este extrem de importantă, mai cu seamă în zilele noastre, când timpul dedicat familiei tinde să devină din ce în ce mai limitat, iar exemplele negative sunt întâlnite la tot pasul. Personal, mă folosesc de absolut orice experiență pe care copiii mei o întâmpină pentru a le da lecții de viață și a-i învăța să distingă binele de rău astfel încât să devină niște adulți responsabili, orientați către nevoile celor din jurul lor”.