O mămică a făcut o afacere de succes din prăjiturile fără zahăr

Rosana Iacomi

Rosana Iacomi, manager Cofetăria Altfel din Iași și mămica a două fetițe – Eva (cinci ani) și Dora (aproape 8 ani), ne-a povestit cât de greu este să pui pe picioare un business, dar și ce părere are ea despre sistemul recompense și pedepse.

Rosana Iacomi a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității “Al. I. Cuza” din Iași. Însă din timpul studenției, mai exact pe la 19 ani, pentru că este bună la compuneri și pentru că îi plăcea să citească tot ce îi cădea în mână, s-a prezentat la un concurs organizat de un ziar local, Evenimentul Regional al Moldovei.  După câteva luni în care și-a exersat condeiul cu știri culese de pe teren, Rosana a devenit redactor cultural. Timp de 7 ani i-a întâlnit și intervievat pe cei mai importanți oameni de cultură din România și a luat pulsul evenimentelor culturale organizate în orașul său.

Un drum profesional neașteptat

După absolvirea facultății, Rosana a abandonat jurnalismul în favoarea unei afaceri cu detergenți mai ofertante din perspectiva financiară, business pe care l-a dezvoltat timp de 12 ani.

Rosana a terminat Dreptul și a condus un business cu detergenți, iar astăzi are o cofetărie cu dulciuri fără zahăr. Un parcurs profesional neașteptat. Iată cum s-a ajuns aici: „În urmă cu patru ani, o persoană foarte apropiată a fost diagnosticată cu diabet. O afecțiune care îți dă viața peste cap, iar schimbările alimentare sunt mari. Regimul de urmat este unul strict, iar primul aliment aflat pe lista neagră este zahărul.  Practic, diabeticul este obligat să renunțe la aproape orice înseamnă desert, ceea ce, în multe cazuri, atrage după sine un sentiment de frustrare greu de controlat”, explică Rosana.

Cât de greu e să transformi un vis în realitate

Așa stând lucrurile, Rosana, împreună cu ceilalți membrii ai familiei, a început să caute soluții. A testat tot felul de rețete de prăjituri în care a folosit îndulcitori, dar rezultatul nu era cel așteptat. Ori gustul nu era bun, ori aspectul lăsa de dorit. În final, după o documentare minuțioasă, Rosana a reușit să găsească un îndulcitor aproape identic la gust cu zahărul, care se absoarbe foarte lent în sânge și nu influențează nivelul glicemiei.

Primii “clienți” au fost rudele și prietenii. După aceea, a început să fie contactată de tot mai multe persoane cu diabet care își doreau să mănânce o prăjitură fără zahăr.  „După trei ani de la prima comandă am constatat că nu mai reușesc să fac față comenzilor de una singură și am reușit să trec la următorul nivel: o cofetărie specializată în dulciuri fără zahăr. În șase luni acest vis s-a transformat în realitate”, își amintește antreprenoarea.

O mămică a făcut o afacere de succes din prăjiturile fără zahăr

Nu e deloc ușor și în fiecare zi Rosana duce o luptă – o luptă pentru a menține prețuri acceptabile, ingredientele folosite fiind foarte scumpe, dar și o luptă cu mentalitatea oamenilor. „Mulți clienți noi sunt încă reticenți la ideea de dulciuri fără zahăr sau nu cred că mai există pe piață o cofetărie care să nu utilizeze deloc premixuri și margarină”, explică Rosana.

Rosanei îi place să spună că această cofetărie este mezinul familiei. Pentru a crește frumos și bine, trebuie să îi aloce foarte mult timp și resurse. „Din păcate, uneori, în detrimentul fetițelor mele. Practic din septembrie, când am deschis cofetăria și până acum mi-am permis doar trei zile libere. În rest sunt pe baricade de luni până duminică, minimum 10 ore pe zi pentru că mă implic personal în alegerea ingredientelor, în testarea rețetelor, dar și în relaționarea cu clienții. Iar când este multă treabă, îmi pun halatul și lucrez cot la cot cu fetele din echipă”, mai spune Rosana.

Sistemul pedeapsă – recompense nu este viabil pe termen lung

În paralel cu linia de dulciuri fără zahăr, Rosana a dezvoltat și o linie de produse speciale – fără ou, fără lactate, fără gluten, destinate celor alergici la aceste alimente. Numărul clienților pe acest segment este în permanență creștere, tot mai mulți copii fiind depistați cu alergii combinate.

Am vrut să știu ce părere are antreprenoarea despre pedepse și recompense și dacă ea folosește acest sistem în vreo situație în care este implicate una dintre cele două fiice. „Le aplic atunci când nu mai funcționează nimic altceva. Practica mi-a arătat însă că sistemul pedeapsă – recompensă nu este viabil pe termen lung. Ca și la adulți, tot ceea este făcut sub presiune și nu vine din interior, nu are nicio valoare și nu duce la nimic bun în viitor.”

Cofetăria Altfel din Iași se află pe strada Tabacului, la 100 metri de Lidl Dacia, însă comenzi pot fi plasate și pe www.dulciurifarazahar.ro.