Mădălina Belu: “Nu i-am oferit copilului niciun fel de produse cu zahăr”

tort raw vegan

Mădălina Belu, co-owner la Sis&Me Raw Vegan Sweets, este absolventă a Facultății de Filosofie, secția de Științe Politice din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași. În plus, a urmat și un master în marketing și comunicare în afaceri la Academia de Studii Europene (ASE).

Primul job l-a obținut în anul 2005 în vânzări – a lucrat ca  brand manager LG în cadrul unei firme importatoare de echipamente AC. După 7 ani, ea și-a schimbat jobul cu unul de manager de vânzări. În present, Mădălina este creator de surprize dulci la Sis&Me Raw Vegan Sweets.

Povestea din spatele acestei afaceri aromate                

“Deoarece bunicii băiețelului meu nu stau foarte aproape, el petrece cea mai mare parte a timpului cu mine. Tocmai rolul de mama m-a motivat cumva să încerc antreprenoriatul. Pe lângă dorința de a avea un program flexibil pentru a putea fi cât mai mult împreună a contat și faptul că mi-am dorit să pot oferi și altor copii o alternativă sănătoasă la dulciurile clasice. Mă încearcă o mare bucurie atunci când aud că cei mici au fost pur și simplu încantați de surprizele noastre dulci pe care le pregătim cu mare drag pentru ei, din ingrediente alese, în marea lor majoritate de proveniență bio”, spune Mădălina.

Practic, ideea acestui business i-a venit ca o prelungire a preocupării pe care o avea (și o are) pentru hrana sănătoasă. “Și pentru că întotdeauna am fost mare iubitoare de dulciuri, odată cu apariția băiețelului meu – Matei, a apărut și interesul pentru un alt fel de desert, mai sănătos, mai hrănitor, care să-i ofere o gustare plină de nutrienți din care să lipsească cu desăvârțire zahărul”, motivează Mădălina.

Așa a descoperit deserturile raw pe care la început le cumpăra, iar mai apoi le-a pregătit singură, acasă, folosindu-și imaginația și încercând să reinterpreteze prăjiturile clasice. Ușor-ușor, încercările sale culinare au cucerit nu doar copilul, ci și apropiații. “Chiar eu am constatat că absența zahărului din alimentatie mi-a adus un plus de energie și vitalitate și m-a ajutat să apreciez alte arome și combinații la care nu m-aș fi gândit înainte. Și asa a prins contur ideea de a transforma în job ceea ce făceam oricum cu bucurie și dăruire”, povestește creatoarea de surprize dulci.

Sis&Me Raw Vegan Sweets este un proiect de familie,  așa cum arată și logo-ul acestui business, Mădălina făcând echipă cu sora ei.

O variantă sănătoasă și delicioasă

Deserturile raw conțin numai ingrediente vegetale,  nepreparate termic, fiind închegate dintr-un amestec de semințe (susan, in, semințe de Chia, semințe de cânepă, semințe de dovleac și floarea soarelui), nuci (migdale, caju, nuci românești, nuci de macadamia, cocos), fructe proaspete și fructe deshidratate (curmale, smochine, stafide, merișor. La toate acestea, se adaugă o serie de condimente, pudre naturale , superalimente (goji, maca, lucuma, mesquite) și uleiuri esențiale care oferă consumatorilor beneficii multiple pentru sănătate și dau savoare preparatelor, metamorfozându-le în adevărate delicii culinare, extrem de diferite prin aromă și culoare.

“Spre deosebire de deserturile clasice, nefiind procesate termic, dulciurile raw își păstrează intacte toate enzimele și vitaminele de care organismul are nevoie pentru a ne răsplăti cu energie și vitalitate. În plus, fiind consistente și hrănitoare, ele pot fi oferite pe post de mic dejun sau gustare copiilor, fără frica că va apărea dorința continuă de a le consuma, așa cum se întâmplă în cazul deserturilor îndulcite cu zahăr”, adaugă Mădălina. De asemenea, aceste dulciuri pot fi consumate și în timpul postului (nu conțin lapte, ouă).

Dulciurile raw au termen de valabilitate mare

Procesul de obținere a acestor dulciuri nu este unul complicat, necesită folosirea unui blender de mare viteză (peste 1000 W) cu ajutorul căruia procesezi ingredientele. Când totul este gata, compoziția se dă la congelator, desertul astfel obținut păstrandu-și intacte vitaminele și nutrienții. Un alt plus, față de deserturile clasice, îl constituie termenul de valabilitate, deserturile raw putând fi păstrate până la o lună în congelator, fără să-și schimbe proprietățile.

Mădălina Belu: "Nu i-am oferit copilului niciun fel de produse cu zahăr"

“Militez pentru eliminarea zahărului  din meniul nostru, pentru înlocuirea pâinii albe cu una integrală, bogată în fibre și pentru timp de calitate în mijlocul naturii. Un regim echilibrat pentru mine este cel în care fructele și legumele proaspete (pe cât posibil de sezon) se regăsesc în cantitate cât mai mare.

“Am fost consecvenți în a avea obiceiuri sănătoase”

Mădălina are un băiețel de 5 ani și patru luni pe care-l cheamă Matei. Acesta este vegetarian. “A fost alegerea lui întrucât a refuzat carnea chiar de la diversificare. În ceea ce privește dulciurile clasice, noi nu i-am oferit niciun fel de produse cu zahăr și i-am explicat în permanență de ce nu cumpărăm/consumăm anumite lucruri și în ce fel ne poate afecta consumul de zahăr pe termen lung. Am fost consecvenți în a avea obiceiuri sănătoase întrucât nu ar fi fost corect ca noi să consumăm produsele pe care lui i le prezentam ca fiind nesănătoase. Sunt absolut convinsă că gusturile sănătoase se educă de timpuriu și am ținut foarte mult să fim atenți la acest aspect”, afirmă cu tărie co-ownerul Sis&Me Raw Vegan Sweets.

Creatoarea de surprize dulci sănătoase afirmă că, din păcate, zahărul este un produs procesat industrial care nu aduce nimic hrănitor organismului, ba dimpotrivă. În plus, Mădălina mai spune că, consumul constant de zahăr ne sabotează prin crearea de dezechilibre majore în organism, fiind chiar cauzator de dependențe (de aici și nevoia constantă de a mânca ceva dulce). “Fără a deveni exagerați, avem obligația față de noi înșine, dar mai ales față de copiii noștri, să citim cu grijă etichetele produselor pe care le punem în coșul de cumpărături. Găsim zahăr acum în foarte multe produse (de la muștar, până la pâine), el fiind adăugat tocmai pentru a potența gustul și pentru a stimula consumul”.

Cum să păstrezi intactă sănătatea micuților

Mădălina sfătuiește părinții care vor să crească copii sănătoși să trateze cu grijă alimentația întregii familii. “Niciun copil nu va avea dificultăți în a mânca fructe și legume dacă părinții săi obișnuiesc să le consume. Copiii învață obiceiurile alimentare raportându-se la exemplul pe care îl oferă părinții. De asemenea, copilul are nevoie să petreacă mult timp afară la joacă și să meargă la culcare devreme. Somnul este foarte important pentru dezvoltarea lor armonioasă”, adaugă ea.

Ce să faci pentru a avea un copil fericit

Să crești un copil fericit e foarte ușor, în viziunea Mădălinei. Trebuie să avem grijă doar la câteva aspecte: “Dacă au parte de timp de calitate cu părinții, de atenție și iubire necondiționată din partea lor, atunci copiii nu pot fi altfel decât fericiți. Și să nu uităm de joacă, joacă și iar joacă”.

Pedepsele și recompensele nu sunt metode bune de educație

Am discutat cu Mădălina și despre tipurile de parenting și ne-a spus că, în relatia cu Matei nu apliă neapărat un tip de parenting, însă l-a tratat întotdeauna cu iubire, empatie și respectul pe care îl arată oricărei alte persoane, fie adult sau nu. În plus, atunci când a greșit față de el a considerat că este necesar să-și ceară scuze. “Am citit multe cărți de parenting și am ales din ele ceea ce s-a potrivit pentru noi….pedepsele și recompensele nu sunt parte din abordarea mea, întrucat nu le consider metode de a face educație”.