Lumea digitalizată a copiilor noștri

Copiii și tehnologia

S-a întâmplat ca, ultimele sfârșituri de săptămână din această lună, să le petrec în compania copiilor. Acest lucru presupunând copilul meu de 11 ani și prietenii lui, colegii de școală, copii mai mici sau mai mari (vecini, cunoștințe, rude, amici).

Fie că a fost vorba despre o ieșire în aer liber, o vizită sau o petrecere pentru copii, unanim, am observat același lucru – digitalizarea copiilor noștri. Începând de la copiii de 3 anișori și terminând cu cei care depășeau cu mult vârsta copilului meu, toți păreau “conectați” nativ. De la telefon mobil, un accesoriu comun (care este folosit pentru apeluri scurte, jocuri, poze, videoclipuri sau ca player muzical), la smartphone, tabletă, Mp3 player, psp, IPod, IPad, IPhone sau tot ce începe cu I și încape într-un buzunar.

Vremurile evoluează, la fel și tehnologiile, iar până la urmă este super ok. Fiecare generație a avut parte de o modă, de o inovație, iar fiecare dintre acestea a venit cu o serie de schimbări în comportamentul uman. Acest lucru se întâmplă și acum. Copiii noștri au acces la internet aproape de la naștere așa că, este perfect în regulă ca, de la vârste mici, copiii să se familiarizeze cu tot ceea ce este digital. Nevoia lor de comunicare și independență îi face să se înconjoare de gadgeturi. Încă din clasa I, uneori chiar mai devreme, excepție sunt cei care NU au telefon mobil, nu cei care au unul.

Știm cu toții că, fiecare familie are regulile ei, iar comunicarea virtuală este doar o opțiune. Contestată intens dacă este folosită abuziv, digitalizarea are imense beneficii. Nici măcar specialiștii nu contestă avantajele de a avea la îndemână mijloacele electronice de comunicare instantanee. Copiii noștri sunt tot mai flexibili, mereu conectați, dar se și plictisesc repede. Pot efectua mai multe activități în același timp. Pot folosi simultan mai multe ecrane (calculator, TV, smartphone sau tabletă) și se așteaptă la rezultate rapide și răspunsuri imediate. Sunt conectați la rețelele sociale chiar dacă acestea nu permit un cont decât persoanelor peste 13 ani și sunt prezenți pe site cu mult înainte de a împlini această vârstă. Aici vorbesc pe chat, postează poze și se joacă. Acceptă foarte ușor să dea like-uri, se amuză terbil și se împrietenesc virtual repede. Copiii stau liniştiţi, fascinaţi, hipnotizaţi de sunete, grafică, culori şi mişcare, de melodii ritmate şi butoane care produc diferite efecte. Nu-și imaginează cum ar arăta o lume fără gadgeturi.

Sunt cu adevărat supărați dacă nu pot intra în contact cu lumea și prietenii lor. Cei mari, în pragul adolescenței, evită situațiile în care stimulii lipsesc. Au puține momente sau chiar deloc în care nu fac nimic. “A-ți pune ordine în gânduri” este o expresie fără echivalent pentru ei. Li se pare nefiresc și straniu să stea pur și simplu. Se bucură enorm de orice loc public care oferă wi-fi gratuit, au o deschidere mult mai mare la informații, ceea ce ar trebui să fie un avantaj pentru dezvoltarea lor intelectuală. Au nevoie de un singur click pentru a afla o informație care, în copilăria noastră, a părinților, necesita timp îndelungat de căutare. Sunt învățați să exploreze și să descopere singuri. Chiar noi i-am educat într-o manieră mai puțin autoritară și le-am permis să descopere tot felul de lucruri.

Mulți dintre părinți au postat mândri pe internet ecografia lor încă înainte de a se naște, iar atunci când au venit pe lume au avut acces instant la tone de informații, pe cele mai variate subiecte și au învățat să se orienteze singuri. Copiii noștri își comunică rapid preferințele către toți prietenii din mediul virtual, iar unul dintre lucrurile care le fac plăcere este să găsească și să împărtășescă postări cu cele mai grozave și mai cool lucruri din lume. Se manifestă zgomotos, sunt mai rebeli, mai răzvrătiți, tocmai pentru că, regulile de astăzi sunt mai permisive, iar copiilor li s-a cultivat un altfel de atitudine. Copilăria noastră a fost controlată de orice mișcare pe care o făceam în casă. Afară eram liberi. Copiilor de acum le-a fost anulată practic libertatea de a se juca afară, în fața blocului. Atenția părinților s-a mutat pe o creștere sănătoasă, pe protejarea lor. Influiența pericolelor societății actuale a dus la perfecționism, iar unul dintre locurile sigure unde copiii se pot juca liberi este interiorul casei. Așa, spațiile online au devenit mai atrăgătoare.

Copiii noștri își petrec o mare parte din timp cufundați într-o lume de biți. Prezența online le anulează distanțele, vorbesc pe Skype, Messenger, Viber, cu prieteni de pretutindeni. Tehnologia îi ajută să descopere lucruri noi, îi ajută să se descurce. Procesează orice informație mult mai rapid, un efect normal al vitezei cu care au fost obişnuiţi să se mişte din fragedă copilărie pe net. Uşurinţa cu care selectează şi procesează informaţiile din mediul virtual le va fi de un real ajutor mai tărziu. Vor libertate în tot ceea ce fac, adoră să individualizeze, să personalizeze. Vor ca distracția și joaca sa fie peste tot.

Într-o lume în care viteza este caracteristică fluxului de informație care circulă de-a lungul unor vaste rețele de oameni, comunicarea are loc mai rapid ca oricând. La fel ca în virtual, copiii noștri se așteaptă să comunice la fel de rapid cu noi sau cu ceilalți – fiecare cerere/ întrebare instant ar trebui să primească rezolvare/ răspuns instant. Într-o lume “on fast forward”, tehnologia este la fel de naturală ca și respirația. Le place viteza și le place să inoveze. Jocurile online sunt benefice pentru minte și îi ajută să lucreze în echipă. Cei mari își scriu tema în Word, ascultă în același timp muzică în Winamp, stau de vorbă pe mess sau Skype și aruncă la televizor o privire între două SMS-uri.

Copiii noștri sunt modelați după evoluția tehnologiei. Au la dispoziție tehnologia și apelează la ea. Dacă le oferim suficientă atenție, comunicarea cu ei nu va avea de suferit. Între doi stimuli informaționali, copilul va prefera comunicarea cu părinții. Rezultatele folosirii tehnologiei digitale depind de înțelegerea lor corectă mai întâi de către noi, părinții. Urmează apoi educația care le-o dăm în acest sens.