Ioana Ginghină: “Copiii sunt oglinda părinților”

ioana

Ioana Ginghină este una dintre cele mai talentate actrițe, având la activ un portofoliu impresionant de roluri jucate în piese de teatru („Boabe de rouă pe frunză de lotus în bătaia lunii“, „Generația de Sacrificiu“), filme („My name is Modesty“, „Frumoși și nebuni ai marilor orașe“) și producții de televiziune („La bloc“, „Numai iubirea“, „Daria, iubirea mea“, „Lacrimi de iubire“, „Inimă de țigan“). Ioana nu este doar o actriță de succes, ea este și mămica unei superbe fetițe: Ruxandra.

Cum reusește Ioana Ginghină să fie o actriță de top, dar și o mămică  implicată și devotată vom afla chiar de la ea. Actrița ne-a povestit și despre școala de actorie pentru copii și adolescenți pe care a înființat-o acum șapte ani și despre multe alte lucruri interesante. Vă invităm să citiți interviul de mai jos, iar la final să ne lăsați mesajele voastre pentru Ioana Ginghină.

 

La ce vârsta te-ai apucat de actorie? Care a fost primul moment în care te-ai intersectat cu acest domeniu? Ți-ai dorit tu să urmezi această carieră sau ai fost îndrumată de către părinți?

Ioana Ginghină: Încă de mică am fost pasionată de actorie. Făceam o grămadă de piese de teatru, în fața blocului, cu toți copiii din cartier. Apoi, în liceu am intrat într-o trupă de actori amatori, îndrumată de Maestrul Constantin Chiriac, de la care am învățat o grămadă de lucruri frumoase. Norocul meu a fost că părinții mei m-au încurajat și susținut și nu s-au opus niciodată acestui vis al meu, de a deveni actriță.

 

Îți amintești în copilărie să fi visat și la altă meserie în afară de cea pe care ai îmbrățișat-o? Ai regretat vreodată că ai ales să mergi pe acest drum?

Niciodată nu am avut în gând o altă meserie și cred că din acest motiv, ai mei m-au susținut fără nicio îndoială. Parcă simțeam cu toții că așa trebuie să fie. Nu am regretat niciodată ca am îmbrățișat această meserie. Dimpotrivă, simt pe zi ce trece că am făcut cea mai bună alegere.

 

Care a fost momentul acela cand ai simțit că ai parte de success profesional?

Când visam sa fiu actriță, modelul pe care îl aveam cel mai aproape era teatrul. Ai mei mă duceau să văd spectacole de teatru de mică și practic asta îmi doream, să joc pe scenă. Așa că prima dată când am avut sentimentul de succes, a fost când am intrat în trupa Teatrului Ion Creangă din București. Acum 18 ani, am dat concurs pentru un post de actor angajat și când am semnat contractul de muncă, am simțit că am urcat o treaptă mare, pentru că și în ziua de azi, prima întrebare este “Unde joci?”.

Care sunt frumusețile acestei meserii? Există și părți rele?

Frumusețea acestei meserii este că tot timpul ești activ, tot timpul ești în priză. Un actor preocupat trebuie să citească, să fie curios, să meargă la tot felul de workshopuri de dezvoltare personală. Nu ai cum să fii un actor bun, dacă nu ești într-o continuă căutare de sine.

O parte mai puțin plăcută este faptul că trebuie tot timpul să confirmi. Indiferent cât ai jucat și ce roluri ai avut, te duci și o iei de la zero, la fiecare casting. Este într-un fel frustrant, dar sș asta te face să fii și mai activ.

 

Ai o școală de actorie. Cum de ai avut curajul să te înhami în acest drum anevoios al antreprenoriatului românesc?

Am o școală de actorie pentru copii și adolescenți, care funcționează de șapte ani. Lucrez cu copiii de când mă știu. Încă de când eram studentă am făcut parte din proiectul Cliniclown, în cadrul căruia făceam terapie prin teatru cu copiii din spital. Așa că a venit natural ideea de a-mi face un business care să se adreseze copiilor. În 2012 am început să fac spectacole pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 0-3 ani, apoi când a crescut Ruxandra mea am început să mă extind. Acum am școala de actorie, produc spectacole și organizez evenimente pentru copii.

 

La ce îl ajută pe un copil un curs de actorie?

Cursurile de actorie ajută pe toată lumea, chiar și pe actori. Pentru că avem un simț al penibilului foarte dezvoltat, oricât te-ai antrena să fii deschis și volubil în public, dacă nu te antrenezi constant, intervine tracul. Pentru copii însă sunt extraordinare aceste cursuri. Prin tot felul de jocuri, care par la prima vedere doar distractive, ei își dezvoltă imaginația, memoria, înțelegerea față de o anumită situație și rezolvarea ei, își definesc anumite emoții și reușesc să le controleze, ba poate chiar să le observe la alții și să știe cum să reacționeze.

Dacă școala de actorie nu urmărește doar succesul unei piese de teatru frumos aranjată pe scenă ci procesul prin care personajele ajung în acele situații, atunci este exact ceea ce trebuie pentru un copil, indiferent de vârstă.

 

Unde pot găsi părinții informații despre cursurile de actorie?

În primul rând este bine să ne contacteze personal pe miniartshow@gmail.com sau la tel 0749.419.999, iar pentru detalii generale să între pe site-ul nostru www.miniartshow.ro.

 

Cum s-a schimbat viața ta de când ești mamă?

Viața mea s-a schimbat în bine de când am devenit mamă. Mi-am asumat foarte bine acest nou statut și chiar m-am bucurat de el cât mai mult posibil. Datorită meseriei am timp mult pe care îl petrec cu Ruxandra. De când sunt mamă mi-am schimbat prioritățile, am fost mult mai responsabilă, chiar și anumite principii mi s-au schimbat fundamental. A fost o mare schimbare.

 

Ce este mai greu – meseria de actriță sau cea de mamă?

Nu mi-a fost greu în niciuna dintre ele și sincer cred că asta se datorează norocului în primul rând, dar și relaxării pe care o am în general cu orice activitate în care mă implic. Îmi place să mă distrez mult și atunci nu mă iau, în general, foarte în serios. Așa că atunci când vin provocările, respir, zâmbesc, mă relaxez și apoi mă apuc de treabă.

 

Te rugăm să ne oferi câteva sfaturi, indicații, care ne pot ajuta să creștem copii fericiți.

Cred foarte mult că cei mici sunt oglinda părinților. De aceea, tu ca părinte trebuie să fii fericit ca să ai un copil fericit. Dacă noi nu reușim să ne adunăm și să le arătam că ne place viața, că ne place să râdem, să ne bucurăm de fiecare moment în parte, nu avem cum să obținem copii cu adevărat fericiți. Încercăm doar prin vorbe să le dăm lecții copiilor, când cel mai mult contează faptele. Mie îmi place să dansez, să cânt, să ascult muzică, să mă machiez, să văd filme, să citesc… Ghici ce face Ruxandra în timpul liber? Exact aceleași lucruri. Îmi este așa drag de ea când stăm și cântam ambele cu telecomanda în mână, în fața televizorului.

 

Care au fost cele mai grele momente de mămicie?

Cred că cele mai grele momente au fost și sunt când este Ruxandra bolnavă. Nimic nu mă consumă mai tare. Am noroc însă că este un copil sănătos și nu am avut parte de multe astfel de momente. Însă, apreciez sănătatea foarte mult și cred că este cea mai importantă în viețile noastre.

 

Ce sfaturi ai pentru mămicile care uită de ele și se dedică sută la sută familiei și copiilor? (uită să mai aibă grijă de ele, să-și dedice puțin timp pentru coafor/sală/masaj etc).

Este exact ce vă spuneam vis a vis de fericire. Frumusețea vine din interior, dacă ele se simt frumoase, se simt bine în pielea lor, sunt vesele și fericite, atunci nu este nicio problemă. Însă, dacă se simt frustrate, atunci asta vor transmite și atunci devin neatrăgătoare.

Cred că trebuie să existe în toate un echilibru și pe acest principiu merg eu de când mă știu și acest lucru nu se poate obține decât dacă îți dedici și ție timp, iubire, afecțiune.