Învăţarea prin imitaţie sau puterea exemplului

Invatarea prin imitatie la copii

Aşa cum ştim deja copiii învaţă din ceea ce văd în jurul lor, în familia de origine – de la mama şi tata, dar şi din familia extinsă care cuprinde bunici, unchi, mătuşi şi de la fiecare persoană cu care intră în contact.

Copiii imită şi integrează comportamentele de toate felurile începând de la comportamentul afectiv, la cel social, relaţional, vestimentar, alimentar.

Astfel, un copil care trăieşte într-un mediu ostil, nesigur, în care este devalorizat, anulat ca persoană sau tratat ca un eu auxiliar al părintelui şi pedepsit pentru orice greşeală va învăţa şi integra un ataşament nesigur, va avea o imagine de sine negativă, îi va fi greu să aibă relaţii sănătoase, poate va fi anxios şi nu va mai avea curajul să exploreze lumea din jur şi astfel se va izola, va avea ocazia să înveţe puţine lucruri, nu va experimenta şi nu îşi va îmbogăţi cunoştinţele despre lumea din jur decât în mod limitat.

Un copil care este agresat fizic şi verbal, emoţional va face acelaşi lucru la rândul lui începând cu jucăriile şi animalele din jurul său pe care le va lovi, „chinui”, distruge.Copilul care beneficiază de atenţie, dragoste, suport, înţelegere, care este valorizat, respectat va oferi la rândul lui iubire, sprijin, se va autovaloriza şi va şti să valorizeze, să aprecieze, să primească suport şi afecţiune.

Copilul care se simte îngrijit, curat şi care vede că persoanele din jurul său au grijă de ei, de igiena personală, de modul în care se îmbracă va urma acest comportament şi îşi va îngriji corpul, se va simţi bine atunci când este curat şi aranjat. O mamă care îşi învaţă copilul încă de mic să aibă grija de igiena orală de exemplu, chiar dinainte de a apărea dinţişorii, curăţându-i cu blândeţe gingiile în fiecare seară cu o compresă sterilă, iar mai apoi învăţându-l pe copil să perie dinţişorii după masă şi mai ales înainte de culcare, creşte şansele ca fiul/fiica sa să integreze acest comportament, să intre în rutina zilnică şi să aibă grijă de igiena orală, de exemplu.

La celălalt pol găsim copilul care este lăsat murdar, nepieptănat, chiar adulţii din jurul lui arătând în acest fel, părinţi la care periajul dinţilor, pieptănatul, igiena personală este opţională şi care va copia şi integra acest comportament pentru că va considera că aşa este normal.

În ceea ce priveşte alimentaţia copilului dacă acesta va fi învăţat să mănânce sănătos, să consume fructe, legume, cereale, produse lactate, iar dacă aceste alimente sunt introduse treptat de mama sau persoana care îngrijeşte copilul şi prin puterea exemplului şi cel ce se ocupă de copil mănâncă împreună cu el, copilul va învăţa să aibă o alimentaţie sănătoasă, echilibrată.

Pentru copil ceea ce vede frecvent în jurul lui intră în „normalitate” pentru că el nu are alt termen de comparaţie şi nici capacitatea de compara. Aşadar, el, copilul este oglinda părinţilor. Dacă nu vă place comportamentul copilului uitaţi-vă cu atenţie în oglindă, faceţi o scurtă introspecţie, urmăriţi-vă în rutinele zilnice şi în relaţiile cu ceilalţi, „automonitorizaţi-vă” comportamentul şi reevaluaţi situaţia. Dacă în timpul zilei altcineva are grija de copil, atunci fiţi mai atenţi şi schimbaţi persoana până nu este prea târziu, pentru că este mai greu să îndrepţi un comportament inadecvat la copil decât să îl înveţi un comportament corect.

Şi aşa cum toate comportamentele noastre, mai ales cele mai puţin bune, sunt preluate de copil şi comportamentul nesigur, anxios, depresiv poate fi preluat de copil pentru că el îi imită pe adulţii şi copiii mai mari din apropiere şi integrează comportamentele observate.

Ca şi părinţi este important să ştim şi să conştientizăm că stilul de viaţă pe care îl avem va fi copiat de copiii noştri, că nu putem impune reguli pe care noi nu le respectăm.

Așadar, arătaţi-le afecţiune, dar nu uitaţi să le lăsaţi şi spaţiu de manifestare, să le încurajaţi curiozitatea, spiritul de explorator, independența, obişnuiţi-i şi învăţaţi-i prin joc regulile sociale, valorizaţi-i, fiţi suportivi, oferiţi-le oportunitatea de a alege chiar de la câţiva anişori atunci când aveţi ocazia, învăţaţi-i importanţa igienei personale, a comportamentului alimentar, ajutaţi-i să integreze şi să aibă un stil de viaţă echilibrat.