Inteligenţele multiple. Cum pot învăţa copiii care adoră mişcarea?

Inteligență kinestezică

Pentru unii copii este foarte uşor să stea la birou şi să citească, să scrie sau să rezolve exerciţii, ore întregi. Pentru alţii, astfel de activităţi nu sunt chiar aşa de plăcute. Observi adesea că cel mic refuză să stea jos sau să stea într-un loc atunci când trebuie să fie atent sau să se concentreze? Preferă să se mişte, să danseze sau să atingă lucrurile din jurul lui atunci când mintea îi este pusă la contribuţie?

Nu cu mult timp în urmă, astfel de copii erau consideraţi hiperactivi, erau diagnosticaţi cu deficit de atenţie şi de concentrare iar lumea ajungea să îi considere, adesea, dificili. Din aceste cauze, ajungeau să se simtă demotivaţi vizavi de procesul de învăţare sau chiar să îşi subaprecieze calităţile de a reţine şi a înţelege noţiunile noi pentru că li se spunea, permanent, să “stea locului!”.

Acum ştim că, pur şi simplu, ei au alt mod de a învăţa. Sunt acei copii care posedă un grad înalt de inteligenţă kinestezică, cu alte cuvinte, simt nevoia să fie mereu în mişcare, chiar şi atunci când vine vorba de învăţat. Vestea bună este că există o mulţime de feluri în care le putem face acest proces uşor şi plăcut, prin mişcare, aşa cum le place lor, pentru a obţine rezultatele excelente.

Cum se comportă copiii kinestezici?

Copiii care manifestă nevoia de mişcare bat din picior sau din pix, îşi leagană picioarele atunci când învaţă, obişnuiesc să atingă oamenii cu care comunică, sunt atraşi de activităţile fizice, iau multe pauze atunci când învaţă, nu petrec foarte mult timp citind, aleg soluţiile care implică muncă fizică, sunt agili şi se pot coordona cu uşurinţă. Ei sunt foarte energici, gesticulează atunci când vorbesc, aleg un stil vestimentar mai degrabă comfortabil, decât elegant şi preferă poziţii sau locuri neconvenţionale pentru rezolvarea temelor sau atunci când citesc.

Cum îi putem ajuta să înveţe mai uşor?

Există foarte multe “unelte” şi medii pe care le putem pune la dispoziţia copiilor care iubesc mişcarea în procesul de învăţare.

Activităţi fizice care implică diferite obiecte (variază, în funcţie de vârsta copilului): plastilina, marionetele şi păpuşile, jocuri de puzzle, dispozitive electronice (PC, tablete etc.)

Jocurile online: în cazul limbii engleze, de exemplu, există foarte multe jocuri on-line gratuite prin intermediul cărora copilul kinestezic poate învăţa şi îşi poate consolida noţiunile de gramatică sau vocabular. Le puteţi găsi şi pe site-ul anglomaniacy.pl.

Jocurile copilăriei noastre: adaptate la activităţi de învăţare, aceste jocuri îi pot face să îşi dorească să repete experienţa, de fiecare dată, cu ceva nou. Printre acestea se numără:

  • Friptea sau Cireşica (Snap) – poate include (2 – 20 jucători). La începutul fiecărei runde, unul dintre jucători alege un element de vocabular dintr-un şir (zilele săptămânii, lunile anului etc.). De exemplu: We snap at Friday! Jocul începe cu Monday, iar când se ajunge la Friday, cel care trebuie să spună acest cuvânt va trebui să prindă, să “frigă”, pe următorul. Dacă reuşeşte, rămâne în joc şi iese următorul jucător. Dacă nu, iese din joc.
  • Mima (Charades), unde putem alege categorii ca: Jobs, Daily Routines, Sports, School Subjects etc.
  • Simon Says. Unul dintre participanţi este Simon. De fiecare dată când acesta spune Simon Says, urmat de o comandă, ceilalţi o execută. Când omite să spună Simon Says, dar oferă o comandă, ceilalţi nu trebuie să o execute. Cei ce se încurcă, ies din joc.

Tips and Tricks

  • Încurajează-ţi copilul să lucreze în perioade de timp scurte, dar dese, în loc de a învăţa pentru o perioadă lungă de timp, fără pauză.
  • Ajută-l să transpună lucrurile pe care le învaţă cu situaţii din viaţa de zi cu zi.
  • Invită-l să memoreze informaţie în timp ce se mişcă, orice lucru implică asta, de la o plimbare, sărituri într-un picior, şotron, săritul corzii etc.

Cu puţin ajutor din partea profesorilor şi a părinţilor, copiii kinestezici pot transforma orice experienţă de învăţare într-una uşoară, cu rezultate excelente. La Shakespeare School, aplicăm toate aceste metode şi multe altele pentru a oferi copiilor cu o inteligenţă kinestezică crescută o experienţă de învăţare plăcută şi eficientă.