Fusta nu-i neagră, regulamentu-i sfânt! Afară din școală!

fetita cu rochie neagra

Am citit și m-am uitat de mai multe ori la știrea cu doamna directoare care a dat afară din școală o fetiță de 11 ani pentru că fusta copilei nu era complet neagră. E de-a dreptul incredibilă! Tot aștept o erată, o revenire la știre, în care să se spună că de fapt lucrurile nu s-au întâmplat așa. Dar nu, nu vine nimic în sensul ăsta.

Chiar s-a întâmplat. A făcut-o nesimțită și a dat-o afară din școală. N-a contat că până acasă trebuia să traverseze o cale ferată și un drum european. Păi da, cum și-o fi permis fetița să vină la școală cu fustă neagră și cu floricele albe pe ea? Chiar așa, cum au trimis-o părinții astfel îmbrăcată într-o instituție de învățământ, acolo unde ea ar trebui să se simtă bine, ocrotită, protejată, iubită, în siguranță? Cum? Cum au îndrăznit?!

Așa că fetița a executat ordinul doamnei. S-a dus acasă, să se schimbe, așa cum i-a spus cadrul didactic competent, director de școală în anul 2015! Bine că norocul a fost de partea ei și a reușit să ajungă teafără acasă. Agitată, tremurând și plângând (că doar e o nesimțită!), dar bine că a ajuns.

Și să vezi tupeu! S-a întors la școală cu maică-sa, care a avut îndrăzneala să ceară socoteală doamnei, deranjând-o pe aceasta de la ore și făcând „circ”, așa cum a declarat apoi, la Pro TV, cea care trebuie să fie un model pentru copii.

Dialogul dintre mamă și directoare lasă orice părinte fără cuvinte.

Mama: Cum vă permiteţi să faceţi copilul meu prost, l-aţi făcut dumneavoastră?
Directoare: Nesimţită. Am întrebat-o „eşti proastă”. Nesimţită am făcut-o.
Mama: De ce doamnă, aţi făcut-o dumneavoastră? V-aţi chinuit dumneavoastră să o creşteţi?
Directoarea: Doamna, doamna!
Mama: Nu avea pantaloni pe ea, doar nişte floricele albe pe fustă, ce era o crimă?
Directoare: Copilul nu are ce căuta în şcoală în acele condiţii, nu ştiu cum de a intrat. În regulament scrie clar: fustă neagră.
Mama: Şi dacă avea ceva alb pe ea înseamnă că trebuie să gonim copilul acasă să treacă o cale ferată?
Directoare: Vă rog frumos să părăsiţi clasa, eu am ore acum.

Culmea e că în clasă mama a observat o fetiță cu fustă bleumarin, care nu a fost supusă aceluiași regulament. Ea a fost doar „certată”. Să râzi, să plângi? Nici nu știi ce să faci…
Și totuși ceva trebuie făcut, nu? Dar ce? O plângere la inspectorat, o petiție online, ceva. O fi folosind la ceva? O să fie doamna mai îngăduitoare, o să accepte ea abateri așa grosolane de la regulament? Sau poate o să fie ea cea care va fi trimisă afară din școală?

Pentru că nu știu cum, dar cumva trebuie să înțeleagă și doamna, cadru didactic cu vechime și experiență (mă gândesc) în sistemul de învățământ românesc, că a greșit tare mult. Că tot regulamentul mult prețuit de domnia sa prevede că elevii nu au voie să fie scoşi din clasă în timpul orelor, să fie trimişi la colţ, să fie insultaţi şi jigniţi, acestea fiind atacuri la demnitatea unei persoane şi sunt complet interzise în şcoală!

Deocamdată, situația este în atenția Inspectoratului Județean Constanța. Eu una aștept cu maxim interes rezultatele anchetei în cazul fustei negre cu floricele albe. Și sper măcar într-o reparare morală, astfel încât fetița să meargă cu drag la școală. Dacă asta o mai fi posibil!