Engleza, ca a doua limbă maternă

Engleza copii tableta

Poate mulți dintre cei care ne citesc acum fac parte din generația care știe cum e să primești desene animate cu lingurița, cum a fost înainte de ’89. Știm cu toții cine e Mihaela și cum o urmăream recunoscători că o aveam măcar pe ea la televizor. Și poate norocoșii care se uitau la Cartea Junglei sau la Albă ca Zăpada, în engleză, știu că repetau cu sfințenie (și accent perfect) tot ce ziceau personajele respective.

Dacă ne uităm puțin în jur, observăm că cei care aveau puțini anișori la revoluție, au prins „explozia” de engleză de după: primele casete cu muzică în engleză, MTV, filme nedublate, desene animate, ulterior internet și multitudinea de informații prezente pe internet. La aceeași generație observăm o ușurință clară de a comunica pe limba lui Shakespeare. Expunerea la limba engleză a avut clar o influență pozitivă, întrucât aceștia sunt cei care comunică ușor în limba engleză, atunci când este necesar, în concedii, la serviciu și așa mai departe, spre deosebire de generațiile părinților acestora, care au învățat doar franceză și rusă la școală, și care nu de puține ori, cer scheme și cuvinte de bază în engleză, ca să reușească să iasă cu bine dintr-un aeroport internațional.

Limba engleză este peste tot în jurul nostru, muzică, videoclipuri, facebook, filme, citate inspiraționale, trebuie doar să deschidem ușa spre astfel de oportunități de informare. Noi, părinți informați care știm cât de importantă este limba engleză în ziua de azi, trebuie să știm care sunt acei pași mărunți care îi ajută pe cei mici să asimileze engleza lejer, fără stres, ci prin metode distractive.

Avem, așadar, câteva sfaturi pentru părinți pe care specialiștii noștri le-au sintetizat și pe care vi le recomandă să le aplicați zi de zi. Sunt lucruri relativ simplu de făcut, dar care vor face diferența.

  1. Obișnuiți-i pe cei mici să urmărească filme nedublate. Spuneți-le că aveți doar varianta în engleză. În cazul celor mai măricei, Facebook-ul și meniul telefonului mobil trebuie setate pe limba engleză.
  2. Găsiți videoclipuri pe Youtube cu cântecele sau povești în limba engleză și ajutați-i să învețe anumite elemente de vocabular într-un mod interactiv. Youtube este MTV-ul zilelor noastre. Am mai scris despre acest lucru, aici.
  3. Fiți voi înșivă un model în ceea ce privește lectura. Copiii care vă văd relaxându-vă citind, vor face la fel. Începeți cu povești în limba română și continuați mai apoi cu echivalentele lor în engleză.
  4. Pentru că tot suntem în perioada concediilor, dați-le noțiunile de bază, de genul Could I have…? Water, Juice, Please, Thank you! Și lăsați-i să se descurce singuri, pentru a înțelege pe pielea lor cât de mult îi ajută acest lucru.
  5. Încercați experiența unor tabere în străinătate, oriunde ar fi ele. Limba comună este engleza și astfel nu faceți altceva decât să îi deschideți apetitul de a vedea locuri noi, de a cunoaște oameni noi, culturi noi, etc.

Specialiștii Shakespeare School au încurajat mereu expunerea la limba engleză prin desene animate, jocuri, competiții, cântece la cei mici și jocuri conversaționale la cei mari. După cum zicea și Ignacio Estrada: „dacă cei mici nu învață după cum predăm noi, poate ar trebui să le predăm așa cum învață ei.” Și reușim acest lucru prin mini târguri de carte în limba engleză, festival de teatru pe limba lui Shakespeare, competiții de vorbit în public, în limba engleză, concursul național de eseuri și multe alte activități prin care le stimulăm cursanților creativitatea, ingeniozitatea, dar și empatia, relaționarea cu colegii sau lucrul în echipă.