Este, oare, mai bine să lăsăm copiii să treacă neimunizați prin bolile copilăriei?

Vacin la bolile copilăriei

În calitate de medic am fost întrebat de atâtea ori dacă nu cumva ar fi mai bine să nu vaccinăm copiii împotriva bolilor copilăriei ci să îi lăsăm să treacă prin acestea pentru că așa, poate, s-ar obține o imunitate mai bună sau de mai lungă durată.

Pentru că pare a fi un subiect de interes pentru mulți părinti, astăzi vă voi oferi câteva date statistice și informații medicale de specialitate urmând ca, alături de mine, fiecare să tragă concluzia proprie.

Iată datele:

Bolile copilăriei definesc un grup de 4 boli: rujeola, rubeola, varicela și scarlatina.

Rujeola se mai numește și pojar și este provocată de către un virus. Rubeola, care mai este denumită popular și pojărel, este și ea de natură virală ca și varicela pe care o mai numim vărsat de vânt. Singura boală bacteriană dintre aceste boli ale copilăriei este scarlatina.

Ca să putem spune că este mai bine să lăsăm copiii să treacă prin bolile copilăriei sau să îi vaccinăm ar trebui să comparăm cât de periculoasă este boala în sine față de vaccinarea împotriva acesteia.

Cel mai important risc legat de vaccinare este cel de reacție alergică serioasă care apare în 1-4 cazuri la un milion de vaccinați.

Iată că, acum, avem cu ce compara riscurile din bolile copilăriei.

În rujeolă, cel mai important risc este cel de encefalită iar acesta apare, cu intensități diferite, în câte un caz la fiecare 1,000 de cazuri de rujeolă, adică riscul de encefalită, ce are potențial letal, este de 1,000 de ori mai mare decât cel de a face o reacție alergică serioasă în urma vaccinării.

În ceea ce privește rubeola, cel mai mare risc legat de această boală este adresat gravidelor care nu au făcut această boală în copilărie și, din nefericire, o dezvoltă în timp ce poartă o sarcină, pentru ca, în până la 85% dintre cazuri, această boală a copilăriei duce la avort sau la nașterea unui copil grav malformat.

Varicela este periculoasă pentru că poate provoca pneumonie, encefalită, febră sau herpes-zoster. Herpes-zoster-ul este extraordinar de comun la cei care nu au fost vaccinați și au trecut prin forma salbatică a bolii: unul din 10 oameni care au facut varicelă va suferi de herpes-zoster la o vârstă mai înaintată.

Scarlatina a rămas ultima pe lista noastră. Legat de aceasta, complicația ce poate apărea la un copil neimunizat este glomerulonefrita. Iar aici nu avem altă opțiune decât a lăsa copiii să treacă prin bolile copilăriei neimunizați împotriva scarlatinei pentru că nu s-a inventat un vaccin împotriva acesteia – scarlatina fiind o boală bacteriană așa cum aminteam la începutul acestui articol. Din fericire, glomerulonefrita apare extrem de rar, doar într-un caz la 100,000 de bolnavi de scarlatină.

În concluzie:

Dacă o persoană este vaccinată împotriva bolilor copilăriei riscă să facă o reacție alergică severă într-un caz la un milion de vaccinări.

Pe de altă parte dacă aceeași persoană face cele 4 boli ale copilăriei în forma lor obișnuită atunci este expus la glomerulonefrită în 1 din 100,000 de cazuri, la encefalită în 1 din 1,000 de cazuri și la herpes-zoster într-un caz la fiecare 10 îmbolnăviri și în plus dacă această persoană este o femeie însărcinată atunci va da naștere unui copil grav malformat în până la 85% dintre cazuri.

Concluzia, după cum spuneam, aparține fiecăruia.

“Întreabă și cercetează!”