Dragă Părinte din parc

părinți în parc

Îți scriu ca de la Părinte la Părinte pentru că îmi doresc sa văd în jur copii fericiți și sunt convinsă că exact asta îți dorești și tu pentru copilul tău: fericire.

Ei bine, parcul înseamnă pentru ei explorare, libertate, joacă, dar sunt muuuulte momente în care îi văd pe cei mici nefericiți. Eu cred că ține de noi, adulții, să facem tot ce ne stă în putință pentru ca piticii noștri sa fie fericiți.

Poate și tu ai avut experiențe neplăcute cu alți părinți, poate te vei regăsi în ceea ce am scris mai jos, sau poate vrei să mai adaugi și alte puncte.

Eu îl văd ca pe un ghid pentru mămici, tătici, bunici.

  1. Sigur ai ieșit în parc pentru copilul tau și pentru tine, pentru socializare și pentru joacă. Ei bine, te rog, nu-ți uita copilul în groapa cu nisip și tu pierdut în socializare cu prietenul, vecinul de bancă. Mai aruncă o privire la el, du-te și vezi cum se joacă, du-te să vezi ce forme a reușit să facă în nisip, cum urcă singur pe tobogan. Du-te și vezi cum interacționează cu alți copii, cum îi abordează, cum le vorbește, s-ar putea să descoperi infomații importante pentru educația lui.
  1. Dacă vrei să-i dai ceva de mâncare copilului, te rog ia-l lângă tine pe bancă sau și mai bine, retrage-te de la locul de joacă. Copiii sunt pofticioși și s-ar putea să-i dai să mănânce ceva ce copilul meu nu consumă, fie din considerente medicale, fie pentru că eu nu îi dau.
  1. Ai venit cu țigările după tine. Nu te critic că fumezi, deși nu e indicat. DAR, te rog, abține-te să fumezi în locul de joacă. Ba, mai mult, du-te și aruncă chiștoacele fix în coșul de lângă banca ta și nu în nisipul copiilor.
  1. Dacă tot ai venit în parc cu cel mic, lasă-l să exploreze toate spațiile de joacă. Degeaba îl lași pe tobogan, dar îi interzici la nisippe motiv că se murdărește. Ce, crezi că toboganul nu are praf pe el?
  1. Du-te și joacă-te cu el, faceți forme împreună, interacționează cu el cât se dă pe leagăn, dă-i mâna când urcă pe tobogan, ajută-l la balansoar. Fii și tu copil cu el, să vezi ce bine este și ce frumoasă e viața.
  1. Nu-l compara cu alții! Nu-l ajută să-și depășească temerile: “vezi, că Victor poate. Ce, tu ești mai slab decât el?” Întreabă-l de ce îi este teamă, cu ce vrea să-l ajuți, amintește-i de alte situații similare prin care a trecut el și a reușit.
  1. Hai să-i lăsăm pe copii să negocieze. Știi bine că jucăria celuilalt e mai interesantă, așa că hai să-i lăsăm pe ei să se înțeleagă. Din experiența mea, ei reușesc de fiecare dată să gestioneze situațiile, intervenția noastră mai mult încurcă lucrurile. Îți propun să stai pe margine data viitoare și să-i urmărești pe copii.
  1. Lasă-i libertatea să aleagă el cum vrea să se joace. Hai să nu le dictăm la fiecare pas unde să meargă și ce să facă.
  1. Când vrei să pleci acasă, pregătește-l. Nu-l lua pe sus, nu țipa la el. Spune-i din timp că mai stați 10 minute, apoi 5 minute, apoi până se mai dă de 3 ori pe tobogan sau până mai face 5 forme în nisip. Respecta-l ca individ, noi nu suntem superiori copiilor doar pentru că decidem pentru ei.