Dragă atotștiutorule, te rog, nu mă mai sfătui!

sfaturi sfaturi

Oricine ai fi, mămică, bunică, vecină, necunoscută pe stradă sau în parc, te rog, nu mă mai sfătui cum să-mi cresc copilul!

Da, știu că ai intenții bune, că îmi dai exemplu propriul tău copil, pe care ai aplicat regulile tale și iată acum „ce cuminte e”, dar eu nu vreau să mai aud niciun fel de sfat. Pur și simplu, m-am săturat!

La magazin, pe stradă, în metrou, peste tot mă întâlnesc cu tine, sfătuitorul atotștiutorul. Nu contează că nu te cunosc, pentru că tu mă oprești pe stradă și-mi zici brusc: „Trebuia să-i pui căciulă!” sau, după caz – „E prea gros îmbrăcată!”. Îmi dai sfaturi nesolicitate atât cu privire la dezvoltarea emoțională a copilului – „Ei, dar chiar iei în seamă orice plâns? Păi de aia e așa răsfățată!”, cât și referitoare la nutriție – „Cum? Nu mănâncă ciorbă? Păi atunci ce mănâncă?” sau la educație: „Dacă n-o altoiești! Vezi? Ți se urcă-n cap!”.

În orice parc m-aș duce, văd că te pricepi și la educația școlară – “Vai, dar acolo ai înscris-o? La școala de cartier nu se face carte! Ntzz! Treaba ta!”, dar ești expert și în sănătate: „Dă-i ceva de imunitate! Nu-i dai nimic?!”.

Dar bomboana pe colivă sunt sfaturile de tip încurajare pe care i le dai copilului meu direct (vorbind repede-repede, fiind aproape imposibil de întrerupt): „Ești timidă! Ia uite cum face Ana! Vezi câți prieteni are?!” sau „Ha, ha! Chiar ți-e frică de un roi de gâze?” ori „Vai, fată mare și plângi în halul ăsta! O faci de rușine pe mami!”.

Exemplele sunt, din păcate, mult prea multe și tare greu de tolerat. La unele m-am înfuriat și ți-am replicat (în van), iar la altele nici măcar nu am știut cum să reacționez. Sătulă, de cele mai multe ori am plecat și m-am făcut că nu te aud. În timp, am ajuns chiar să nu mai aud ce zici, fiindcă, pur și simplu, te-am ignorat.

Știu, nu ești un om rău, ne vrei tot binele de pe lume, și mie, și copilului. Dar, sincer, cred că am avea o relație mult mai bună dacă ți-ai ține părerile doar pentru tine și pentru odrasla ta (dacă o ai). Și să-mi dai un sfat doar atunci când ți-l cer.

Ți se pare greu?