Distracție de vară prin activități amuzante și creative

Activitati amuzante distractive

Bucuria și entuziasmul sunt absolut esențiale, literalmente, în procesul de învățare. Acest lucru a fost descoperit în urma unor studii de specialitate făcute de cercetători americani. Prin urmare, nu ar trebui oare să introducem aceste elemente în procesul de învățare?

Ne-am gândit așadar să oferim părinților o serie de activități în care să folosim intelectul copiilor, chiar dacă e vară și nu prea au ei chef de învățat. Majoritatea lor sunt stresați de faptul că aceste activități pot fi plictisitoare. Ce-ar fi dacă ele ar fi interesante și atractive pentru ei?

Am găsit niște soluții inedite pe site-ul EDUTOPIA, speciale tocmai pentru că îmbină distracția cu activități care solicită mentalul. Ne-am gândit să vi le sugerăm și să le mai condimentăm cu ceva sugestii din partea noastră, sperând că le vor plăcea și celor mici. Fie că suntem la piscină sau la mare, la locul de joacă sau în fața blocului, aceste idei vă vor ajuta să activați plăcerea de a învăța și acea curiozitate atât de necesară unei dezvoltări armonioase.

Activități amuzante și creative

Aceste activități includ povești și întrebări asupra lor, lucru care reflectă procesul natural de învățare, care dau sens experiențelor din viața reală și care implică lobul frontal în situații negative și de conflict. Funcţiile lobului frontal ne ajută să învăţăm din experienţe şi să hotărâm ce vom face data viitoare, le dă oamenilor posibilitatea să viseze la posibilităţi şi potenţiale nelimitate. Așadar, lobul frontal este implicat activ în procesul creaţiei.

1. Povestitorul sau povestitoarea

Nu e nimic mai interesant decât să ne îmbrăcăm noi, ca părinți,  în costume de epocă (cu măști eventual pentru cei mai ageri) și să imităm accentul unui personaj magic care să zică povești, unele chiar inventate de noi. De exemplu puteți fi Dl./Dna. Kitkat, cea care vine cu tolba plină de povești și care știe să răspundă la toate întrebările celor mici, sau care, ca prin minune, știe o grămadă de lucruri despre ei. Magie pură, nu-i așa?

2. Vânătoarea de comori – la ora mesei și nu numai

Toți copiii au lucruri favorite, culori, filme, obiceiuri, interese, cărți, etc. Așadar la ora mesei puteți scrie un indiciu legat de acele interese, pe un post-it. Acest lucru poate fi foarte antrenant, pentru că noi, ca ființe umane, suntem curioși, ne place să descoperim lucruri pe baza unor indicii sau a unor părți ale acelui subiect.  Dar e destul să le amintiți copiilor de vânătoarea de comori organizată cu ocazia Paștelui. Vor rezona imediat cu activitatea și vor trece la căutat indicii.

3. Scrisoare sfătoasă adresată părinților

Conflictele apar foarte ușor vara, fie ele din cauza prietenilor, limitelor impuse de voi, ca părinți. Dar dacă acestea persistă și nu par a avea o soluție, cel mai sănătos este să îi întrebați direct: “Ce pot face ca să rezolvăm această problemă?” Sau “Ajută-mă să găsim o soluție cu care să fim amândoi de acord”.  Nu e nimic mai recompensant decât să fii căutat pentru sfaturi. El/ea va începe să se simtă prețuit și apreciat și nu va mai avea atitudinea de luptă pe care era setat creierul. Se scriu ambele variante pe o hârtie și se compară mai apoi, găsindu-se soluții.

4. Rezervați o zi în care totul este despre el/ea

Nimic nu este mai important decât să ne simțim apreciați, capabili, iubiți și auziți. Prin urmare, ar trebui să rezervați o zi pe care o dedicați fiecărui membru al familiei, alegând și planificând acea zi în jurul lucrurilor care le plac cel mai mult.  Este grozav că vor putea să întoarcă favorul, pe viitor. Nu trebuie să fie neapărat ceva foarte costisitor. Vara este plină de oportunități de a planifica o masă la care se servește mâncarea lor favorită, o călătorie în locația favorită, o poveste despre ei, o serie de fotografii afișate prin casă, un vizitator surpriză sau o ieșire pe care și-ar dori-o, toate sunt variante frumoase ca cel mic/adolescentul să se simtă apreciat.

5. Ziua în care totul este cu susul în jus

Cu toții avem rutine, stiluri de viață bine structurate și organizate. Ele ne dau acel sentiment de confort, dar nu sunt mereu plăcute. Ei bine, în ziua cu pricina, totul se schimbă: mesele, locațiile, ora și așezarea lor. Amintiți-vă doar puțin de Alice în Țara Minunilor și de cum ați savurat acea carte când erați copil. Așadar împachetați-vă prânzul total diferit și mergeți într-o locație total diferită. Scrieți invitații pentru cină, decorați altfel decât de obicei, îmbrăcați-vă mai fistichiu și mâncați la ore târzii, purtând hainele invers. Inventați propriul limbaj secret și vorbiți așa toată ziua – chiar și în public. (puteți începe fiecare cuvânt cu S și termina cu T sau P). Vedeți ce se poate întâmpla!

6. Ziua creativității

Această activitate este favorita mea, pentru că fie ca profesori, fie ca părinți, este minunată pentru a-i pregăti să gândească liber, în afara limitelor. Când aveți o pauză și se plictisesc, dați-le pungi mari de hârtie, cu numele lor, iar înăuntru vor găsi diverse obiecte numai bune de aruncat, din sertarele pe care sunt sigură că le avem cu toții prin case: nasturi, ațe, bucăți de carton, etc. iar în alte pungi vor fi frunze, rămurele, petale de flori. În tot acest timp, e bine să le puneți muzică în surdină. Mai târziu, la cină, se pot prezenta lucrările, fie verbal, fie sub formă de poezie, poveste, etc.

7. Știrile sunt prezentate LIVE, direct din sufragerie

O activitate minunată prin care puteți să aflați ce s-a întâmplat pe acasă cât timp ați fost la serviciu, dar și grozavă pentru a-i stimula pe cei mici să gândească poveștile prin prisma unui fir narativ și să le înțeleagă ca o succesiune de evenimente. Puteți recurge treptat la mijloace dramatice de prezentare, costume speciale, transformând totul într-un mic teatru.

8. Hiturile orei

O activitate specială pentru cei care au adolescenți pasionați de muzică, mai ales cei care nu au unde susține concerte live. Dați-le misiune specială să învețe ultimul hit al trupei favorite la chitară/voce și ca recompensă, promiteți-le un bilet la un concert. Majoritatea sunt în engleză, deci activitatea nu are decât avantaje.

9. Vânătoare de comori pentru părinți

Ce-ar fi dacă s-ar inversa rolurile? Suntem convinși că i-ar amuza să vă știe alergând după indicii prin casă, ei fiind cei care v-ar ghida. Acest joc se poate face și cu plasarea unor părți din poveste în locuri numai de ei știute. Mami trebuie să le găsească și să le pună în ordine. Cu ocazia asta, ați reușit dumneavoastră, ca părinți, să îi faceți să devină creativi și să scrie povești.

10. Duelul poveștilor

La ora la care trebuie să se culce, faceți o rutină din povestea spusă la două voci. Începeți o poveste obișnuită și dați-le celor mici ocazia să povestească ce se întâmplă în continuare. Ce urmează trebuie să fie diferit de firul poveștii obișnuite. Apoi voi continuați unde unde a rămas și tot așa. Dacă variantele sunt foarte reușite, următoarea zi puteți să organizați o sesiune de benzi desenate pe baza poveștilor de seara trecută.

Aceste activități sunt numai bune de folosit și acasă, dar și în clasă, modificate în funcție de vârsta copiilor. Noi la Shakespeare School le folosim în mare parte în cadrul cursurilor de vară și copiii le savurează, de la mic la mare. Iar dacă aveți exemple în plus, nu uitați că sunt perfecte pentru a fi împărtășite în comunitatea părinților, astfel vom învăța unii de la alții.