Dezvoltarea personală la copii – diferită la băieței și fetițe?

Dezvoltarea personală la copii

Este foarte important să ajutăm copiii, băieți și fete, să-și dezvolte un întreg set de calități, care include: încredere în sine, comunicare eficientă, autocontrol, perseverență, curiozitate, conștiinciozitate, abilitatea de a gândi în perspectivă sau de a se adapta la mediul în care trăiește.

Dezvoltând aceste abilități încă din copilărie, ele vor fi bine asimilate, vor deveni un mod de viață pentru viitorul adult, iar cursurile de dezvoltare personală pentru micuți ajută în direcția asta.

Din experiența pe care o avem la Smart Education, pot spune că sunt anumite cursuri la care avem cu preponderență participanți băieți, și altele la care avem preponderent fete.

De exemplu, șahul este un program la care avem grupe formate doar din băieți, fiind un joc de strategie. Așa cum spunea Gustave Flaubert: “jocul de șah este însăși imaginea tacticii militare. Toți marii căpitani de oști au fost și mari șahiști.” Sigur, există și fetițe care vin cu mare plăcere la cursul de șah și sunt captivate de complexitatea și frumusețea sportului minții. Ele devin adversari valoroși pentru participanții de gen masculin. Diversitatea și multitudinea situațiilor în care se găsesc copiii la jocul de șah, indiferent dacă sunt fete sau băieți, presupun găsirea unor soluții optime și originale, dezvoltând spiritul de observație, analiză, sinteză și decizie.

De asemenea, o pondere majoritară a băieților o găsim la cursurile de experimente științifice, pe care le-am introdus de curând în programele noastre. Aceste cursuri au că obiectiv înțelegerea și asimilarea de către cei mici a unor noțiuni de bază din fizică și chimie, pe baza experimentelor științifice distractive și spectaculoase.

Artele plastice sunt activități preferate de fete, atelierele încurajând exprimarea și dezvoltarea imaginației, a creativității și talentului, pe care fiecare copil le are din plin. Avem și aici băieți care vin cu drag la atelierele de pictură, și care se bucură de beneficiile dezvoltării personale prin artă.

În ceea ce privește cursurile de artă teatrală, dacă acum câțiva ani participanții erau preponderent de gen feminin, astfel că rolurile masculine din piese erau jucate de fete deghizate, acum există un echilibru între participanți din acest punct de vedere. La ora actuală avem chiar o grupa la teatru cu mai mulți băieți decât fete. Indiferent dacă sunt băieți sau fete, beneficiile cursurilor de teatru sunt majore, amintind aici dezvoltarea abilităților de concentrare și memorare, eliberarea de trac și învățarea gestionării emoțiilor.

Dezvoltarea personală la copii  – ce pot face părinții?

Cel mai important lucru e ca părinții să fie deschiși în a-și îndruma copiii să experimenteze activități noi, pentru a-și descoperi talente și abilități.

Expunând copilul la situații și experiențe noi de orice fel, lăsând deoparte considerente de tipul „activitatea este potrivită doar pentru fete”, sau „doar pentru băieți”, cel mic va căpăta diferite abilități și capacități. Cursurile de dezvoltare personală în diferite domenii – prin artă, șah, comunicare, educație financiară – deschid copiilor calea pentru descoperirea propriilor mijloace de exprimare și pentru valorificarea cât mai bună a potențialului lor.

Chiar dacă există cursuri la care participanții sunt în majoritate de gen masculine sau feminin, a excela într-un anumit domeniu nu are legătură cu genul copilului. Cei mici sunt în general dornici să facă lucruri noi, să descopere, absorb ca un burete informații de interes pentru ei. În calitate de părinți, e important să căutăm punctele forte ale copilului nostru, aptitudinile, pe care el le va explora și valorifica mai departe, ajungând apoi să exceleze în anumite domenii.