De la ce vârstă e bine să-ți dai copilul la engleză

Liliana Neacșu Helen Doron

Într-un studiu recent cu privire la importanța învățării în procesul de dezvoltare a creierului în primii trei ani de viață, se sugerează că limbile străine ar trebui învățate de către cei mici cât mai devreme posibil. Redactorii site-ului Smart & Happy Child au stat de vorbă cu Liliana Necșoiu, Manager Helen Doron English București 4, despre acest subiect, dar au discutat și despre ce presupune metoda de învățare a limbii engleze Helen Doron, cu ce vine în plus aceasta față de celelale variante existente pe piață, cum arată efectiv o oră de engleză în cadrul centrlui pe care-l conduce, dar au detaliat și subiecte arzătoare precum tehnologia în viața copiilor, multitudinea de activități frecventate de cei mici, recompense și pedepse.

Mirabela Stoica: Care este povestea din spatele acestui proiect?
Liliana Necșoiu: Acum câțiva ani, eram interesată despre cursurile pe care le poate frecventa un copil de trei ani. Am căutat pe internet și așa am ajuns pe site-ul Helen Doron English. Am sunat, mi-am programat fetița pentru o lecție demo și la scurt timp, eram împreună cu pitica mea la prima ei oră de limba engleză. Rezultatele pe care le-a avut puștoaica mea urmând aceste cursuri au fost peste așteptările mele. Plăcerea pe care o avea fetița mea când mergea la curs mi s-a părut extraordinară și așa mi-a încolțit în minte această idee. Și am acționat.

[crp limit=”2″]

Ce ai făcut înainte de a pune pe picioare acest business?
Am terminat Facultatea de Drept, am un Master în Drept Civil. Nu m-am văzut niciodată pledând la bară într-un tribunal, așa că m-am reorientat spre ramura sportivă și am lucrat într-un club de fotbal ca și consilier juridic. Este ceva drag sufletului meu la care am renunțat cu greu. Vorbesc trei limbi străine – engleză, italiană și franceză; sunt traducător autorizat.

Limbile străine – de viitor

De ce ai optat pentru această franciză? Cu ce crezi că este mai bună varianta de învățare a limbii engleze prin metoda Helen Doron față de altele?
Helen Doron înseamnă pasiune, înseamnă atenție pentru copii, înseamnă limba engleză predată la cele mai înalte standarde. De ce am ales această franciză? Pentru că mi-am dorit ceva de calitate, ceva în care rezultatele să fie vizibile, să văd părinți mulțumiți și copii care vin cu plăcere la lecțiile noastre. Sunt seri când după curs copiii mai rămân să se joace aici, cu greu îi desprinzi din centru, iar la plecare își întreabă părinții dacă mai pot veni și mâine aici.

Căror vârste se adresează aceste cursuri de limba engleză?
Metoda se adresează copiilor între 3 luni și 19 ani. Însă în centru, cea mai mică grupă are copii cu vârste între 2 și 3 ani, iar cei mai mari sunt clasa a-4-a. Cursurile noastre se țin în sectorul 1. Avem un centru deschis de trei ani, în str. C.C. Arion nr. 18A, apt. 5, în imediata apropiere a Gării de Nord (ca puncte de reper calea Griviței, B-dul Alexandru Ioan Cuza, Șos Nicolae Titulescu, Piața Victorie, Calea Plevnei) și încercăm un parteneriat cu afterschool Garfield Academy. Încercăm să formăm grupe noi în sediul lor din din Str. Panait Istrati nr. 7A, sector 1, zona Piața Domenii ( B-dul Turda, B-dul Ion Mihalache, B-dul Bucureștii Noi, str. Pajura).

Părinții se pot înscrie direct pe situl nostru prin formularul de contact din secțiunea Înscrieri sau prin email la adresa bucuresti4@helendoron.com.

De la ce vârstă e bine să ne dăm copilul la engleză?
Cu cât mai devreme, cu atât mai bine. După cum am mai spus, metoda Helen Doron e special gândită pentru micuți începând cu a treia lună de viață. Dacă acest lucru nu este posibil, ar trebui ca părintele să opteze totuși pentru limba engleză măcar atunci când copilul împlinește 2-3 ani. Cu cât este mai mic, cu atât asimilează mai repede.

Ai și o fetiță. Cum ți-a schimbat venirea ei pe lume viața profesională? Poți fi și o mamă bună și un profesionist bun?
Fetița mea are acum 7 ani. A fost și este un îngeraș de copil. La doi ani a mers la grădi și s-a acomodat perfect, iar eu am putut să-mi văd de carieră. Ulterior, după ce am deschis centrul educațional și am îmbinat utilul cu plăcutul, am avut-o tot timpul alături de mine. Este un copil fascinat de limbile străine. Faptul că a fost în permanență expusă limbii engleze cu precădere, dar și faptul că acasă mai vorbim în italiană sau franceză cred că o va ajuta enorm.

Colectivitatea, copiii din centru, atelierele pe care le organizăm – toate aceste au făcut din Sara un copil foarte sociabil, ușor adaptabil, stăpân pe sine și dornic mereu să afle lucruri noi.

Recompensele pot fi benefice

Ce fel de educație aplici acasă? Și spune-ne, te rog, ce părere ai despre recompense și pedepse.
Nu sunt o mamă severă, dar nici una permisivă. Sara știe că avem reguli pe care le-am stabilit și pe care nu le încălcăm. I-am explicat că este ușor să faci un lucru rău și să ascunzi asta, dar că – mai devreme sau mai târziu, orice iese la iveală și atunci este mult mai greu să îndrepți ceva. Recompesele în cazul nostru o stimulează foarte mult. Și nu numai că o stimulează, dar o și amibiționează. Știu că există multe polemici pe această temă, dar eu cred că dacă i se explică copilului de ce este recompensat sau de ce nu este recompensat la fel ca un alt copil – asta nu are cum să-i facă rău, dimpotrivă, ar trebui să-l motiveze pentru ca și el să primească data viitoare o recompensă maximă. Pedepsele le aplic și eu atunci când este cazul, dar să fiu sinceră Sara nu prea mi-a dat ocazia până acum. Când spun pedeapsă nu mă refer la una fizică. Știu de exemplu că Sarei îi place foarte mult să se uite la filmele Disney. La noi cea mai aspră pedeapsă a fost fără acces la Bell și Bestia în week-end.

Ce sfaturi le poți da părinților astfel încât să-i ajute să-și vadă micuții fericiți?
Să-i lase pe copii să aleagă ce le place mai mult. Să-i lase să se joace, fără să le atragă atenția să aibă grijă să nu se murdărească, să-i lase să exploreze, să aibă încredere în instinctul copilului.

Ce părere ai despre multitudinea de activități la care sunt duși cei mici – balet, karate, pian, limbă străină. Există prea mult? Există prea devreme?
Cred că de multe ori noi ca părinți ne dorim mult, chiar foarte mult de la copiii noștri. Eu sincer, îmi dau seama din proprie experiență că mi-am dorit enorm ca Sara să cânte la pian. Am avut norocul ca și Sarei să-i placă foarte mult. Să-ți spun cum arată programul nostru – luni și miercuri engleză, marți și sâmbătă pian, miercurea mai băgăm și o ședință de balet, iar de două săptămâni facem și germană. I-am spus Sarei să mai renunțăm la ceva pentru că este prea obositor. Ea are și școală, merge și la afterschool. Răspunsul ei a venit imediat: nici gând. Îmi plac toate la nebunie. Dacă ar fi fost după ea, ne-am fi reluat și cursurile de înot și ar fi trebuit să facem și tenis, dar pentru asta am avea nevoie de mai mult de 24 de ore cât are o zi.

O oră de engleză prin metoda Helen Doron: multă distracție

Aș vrea să mai abordăm un subiect. Și el destul de controversat: tehnologia în viața copiilor. Sunt părinți care-și lasă micuții toată ziua la tabletă, telefon etc, dar sunt și părinți care nu le-au dat copiilor nici măcar să atingă un gadget. Tu de ce parte a baricadei te afli?
Tehnologia este parte din viața noastră. Nu poți ține un copil la distanță de gadgeturi atâta timp cât el te vede pe tine la telefon, pe laptop sau tabletă. Copiii din zilele noastre au informații la dispoziție. Sunt de acord că nu trebuie abandonați în lumea tehnologiei, nu, asta în niciun caz. La noi, de exemplu, are acces la toate acestea, dar doar dacă îmi cere voie și stabilim împreună pentru cât timp. Cred că dacă interzici, când copilul va pune mâna pe telefon, tabletă… cu greu îl vei mai desprinde de acolo.

În încheiere, ne poți spune cum se derulează o oră la Helen Doron?
Engleza cu Helen Doron înseamnă engleză făcută cu dragoste. Copiii se îndrăgostesc pur și simplu de personajele din cursurile lor, participă activ la ore, așteaptă cu nerăbdare să vadă ce vor învăța la ore sau ce activități distractive le-au pregătit profesorii. Au cântecele, activități interactive, au joculețe de logică și atenție. Fac activități de art&craft, învățând totodată cuvinte noi. În fiecare an, avem petrecere de Haloween. Organizăm ateliere de Halloween foarte amuzante. Și Crăciunul are magia lui. La fel, în fiecare an facem petrecere la centru, cu bradul împodobit și cu Moș Crăciun, cu cadouri pentru toți copilașii. Atunci este unul dintre momentele în care îi răsplătim pe părinți pentru perseverența lor, este momentul când le arătăm o parte din ceea ce învățăm noi. Pregătim scenete, cântecele și poezii, iar emoțiille sunt mari și de o parte și de alta.