Cum să ai armonie în relația cu copilul tău. Curs intensiv în 7 pași

familie fericită

Dacă relația cu copilul tău este de cele mai multe ori tensionată, dacă tinde să nu te asculte atunci când îl rogi să facă ceva sau când îl sfătuiești de bine, sau pur și simplu simți că nu sunteți pe aceeași lungime de undă, cel mai important lucru este să nu te aștepți de la el la o schimbare peste noapte, ci să vezi unde greșești tu în comportamentul tău.

Pasul 1: Nu acorda atenție

Psihologii specializați în comportamentul copiilor spun că un motiv important pentru care tensiunea din relația părinte/copil persistă este faptul că dau atenție comportamentului sfidător al copiilor.

E adevărat că ne temem de ce s-ar putea întampla dacă îi ignorăm pe copii, însă, psihologii sugerează să le spunem, într-un moment calm, că vrem să vedem o schimbare în comportamentul lor și apoi să ne păstrăm cumpătul indiferent de ce se întamplă.

Se pare că acele ”crize de personalitate” ale copiilor își pierd din putere atunci când părinții nu le acordă prea mare atenție. 

Pasul 2: Rămâi pozitiv

Mulți dintre noi ne-am obișnuit să avem așteptări negative de la copiii noștri, iar acest lucru ajunge să fie ca o profeție care se auto-adeverește.

Este important să nu acordăm copiilor etichete negative ci să îi încurajăm mereu, lăudând lucrurile bune. 

Pasul 3: Schimbă-te și tu

Copiii imită ceea ce văd la părinții lor, de aceea, un pas important este ca și noi, părinții să ne schimbăm comportamentul față de ei. Chiar dacă ești un părinte echilibrat, e bine să îți autoevaluezi comportamentul, pentru că pot exista câteva tipare care îi afectează pe micuți, spre exemplu o ușoara tendință de cicălire.

Pasul 4: Validează înainte să disciplinezi

De obicei, copiii au un motiv pentru comportamentul lor. De aceea, este important să identificăm sentimentele care l-au făcut pe micuț să se poarte urât și, abia apoi, să-l punem în fața consecințelor acțiunii sale. Acest lucru îl va face să se simtă acceptat și înțeles și chiar să accepte procesul de disciplinare. 

Pasul 5: Fii constant

De multe ori, parinții reacționează la toanele copiilor în funcție de propriile stări, dar în ceea ce privește educarea celor mici nu există loc pentru o asemenea inconstanță. Psihologii spun că trebuie să nu cedăm, să ne facem cunoscute așteptările și să evităm să ne pierdem cumpătul.

Pasul 6: Câteodată e bine să schimbi regulile

Câteodată este nevoie să schimbăm regulile și să restabilim limitele atunci când vedem că ceva este dăunător, cum este spre exemplu privitul la televizor. Este foarte important ca în aceste situații să creăm noi obiceiuri pentru a le înlocui pe cele vechi (putem înlocui televizorul cu o activitate de colorat) și să nu ne lăsăm influențați de rezistența pe care o vom întâmpina de la copii, în prima fază.

Pasul 7: Relaxează-te

Câteodata este bine să amânăm spălatul rufelor sau alte îndatoriri casnice și să facem ceva distractiv și relaxant cu micuții noștri, atât pentru noi cât și pentru ei. Putem să mergem în parc sau să stăm acasă și să citim cărți sau să ne jucăm cu animalul de companie, orice numai să ne relaxam și să petrecem timp împreună. Până la urmă, cu toții merităm momentele noastre de răsfăț pentru bună purtare.