Cum să dezvolți creativitatea copilului tău

creativitatea la copii

Creativitatea este o calitate foarte importantă în dezvoltarea copiilor, ea se manifestă prin originalitate, flexibilitate, inventivitate și dorința lor de a experimenta. Copilul preșcolar este înzestrat cu o creativitate primară, pe care o putem sesiza în dorința lui puternică pentru joc, povești, desene și diverse alte forme de manifestare artistică.

La această vârstă se conturează, deci, potențialul său creativ, iar rolul părintelui este acela de a îl ajuta să și-l dezvolte și să și-l exprime. Psihologii susțin, în general, că a fi creativ înseamnă a crea ceva nou, original și adecvat realității. A crea înseamnă a face să existe, a aduce la viață, a cauza, a genera, a produce. Creativ este cel care se caracterizează prin originalitate, expresivitate și este imaginativ și inovativ. 

Încurajarea creativității este foarte importantă, nu doar la această vârstă, ci și mai târziu. Pentru că, în timp, copilul va reuși să aleagă de unul singur modalități creative de exprimare, noi, părinții, putem avea un rol important, stimulând creativitatea lui la o vârstă cât mai mică. Iată câteva activități care pot ajuta:

  1. Încurajează-l să-și exprime trăirile prin intermediul desenului și a picturii. Atelierele de creație pot fi un mediu excelent prin care își poate manifesta aceste abilități, astfel încât nimic să nu stea în calea creativității sale.
  2. Dacă celui mic îi place să danseze, să se implice în piese de teatru și să experimenteze cu diverse materiale, creând figurine și machete, ar trebui încurajat să participle la astfel de activități. Un rol esențial al acestora este și acela de a-i spori copilului încrederea în sine.
  3. Creează-i copilului tău cadrul potrivit pentru joc. Acesta este o activitate esențială în copilărie iar multitudinea de jocuri individuale și de echipă stimulează nu doar creativitatea, ci îl învață pe copil ce înseamnă colaborarea, spiritul de echipă, dar și competitivitatea.
  4. Încurajează-l să se exprime liber, citește-i povești cărora le poate modifica finalul, urmăriți un șir de ilustrații pe bază căror să creeze propria poveste, îndrumă-l să urmărească programe adecvate vârstei sale și să realizeze propria bandă desenată.

Având atâtea resurse la îndemână pentru dezvoltarea și încurajarea manifestării laturii creative a copiilor, nu puteam decât să depunem toate eforturile noastre în acest sens, astfel încât să creștem copii împliniți.