Copilul tău este agitat și nu vrea să colaboreze? 4 pași care te vor ajuta să-ți păstrezi calmul

Copilul tău este agitat și nu vrea să colaboreze? 4 pași care te vor ajuta să-ți păstrezi calmul

Simți câteodată că nu mai poți și că îți pierzi calmul? Răbdarea a atins cota maximă și nu știi cum să mai faci față comportamentului copilului tău? Specialiștii de la Empowering Parents spun că există căi pentru a te calma și a nu “exploda” în fața copilului, astfel încât să nu regreți că te-au lăsat nervii și ai țipat la el sau, mai rău, i-ai spus lucruri pe care mai târziu nu ți le vei ierta.

Iată 4 pași prin care poți să-ți păstrezi calmul în situațiile tensionate:

1. Ia o pauză, respiră adânc!

Atunci când ești nervos, ia o pauză, respiră adânc și gândește-te care este cea mai bună soluție pentru rezolvarea problemei ivite. Puteți discuta mai târziu despre ce s-a întâmplat, când sunteți calmi amândoi. Și încă ceva important: încearcă să-ți dai seama când ți se întâmplă cel mai des să-ți pierzi calmul – ziua, seara, dimineața. Altfel ești pregătit pentru “furtună” când știi că s-ar putea să vină.

2.  Exprimă-ți sentimentele

În momentul în care simți că “te ia valul”, gândește-te la ce simți, identifică-ți trăirile și apoi exprimă-le. Este perfect normal să-ți accepți și să-ți recunoști sentimentele. Chiar dacă sunt de teamă, de rușine, de frustrare. Sentimentele trebuie asumate, fară a încerca pasarea responsabilității lor către alții. Așa că mai bine îi spui copilului: “Și eu sunt foarte nervoasă acum, dar o să discutăm despre problema pe care o avem după ce ne calmăm amândoi”, în loc să-l acuzi sau să-l ameninți, în diverse forme.

3. Fă-ți un plan

Util ar fi să prevezi crizele tale de furie, așa că n-ar strica să-ți faci din timp un plan de acțiune pentru asemenea situații. Acesta poate include și exerciții de respirație sau rezervarea unui timp pentru tine, cu scopul de a evalua situația și de a găsi cea mai bună soluție de gestionare a conflictului.

4. Lasă grijile!

Grijile tale în privința copilului vor ajunge, fără să vrei, chiar la el. Urmarea: îl vei transforma într-un copil anxios, care se va gândi că e ceva în neregulă cu el, că nu se va descurca. Din moment ce tu ești atât de îngrijorat, el va gândi că are, în mod clar, o problemă. Și va deveni astfel și mai nervos, și mai anxios.

De aceea, alungă gândurile rele! Nu-ți mai închipui tot felul de tragedii legate de copilul tău. Lasă-ți gândurile bune, optimiste să le înlocuiască pe cele negative și vei vedea că și starea copilului se va îmbunătăți.

Încearcă!