Concediul paternal s-ar putea prelungi de la 5 la 10 zile lucrătoare

Concediu paternal

Taţii au dreptul la concediul paternal plătit de 10 zile lucrătoare, în primele două luni de la naşterea copilului, potrivit unui proiect de lege iniţiat de 12 senatori PNL, adoptat luni de Senat. Proiectul de lege a fost adoptat de senatori cu 94 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi 4 abţineri.

Potrivit proiectului de lege, în cazul în care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat, are dreptul la un concediu paternal plătit de 10 zile lucrătoare. Concediul paternal se acordă, la cerere, în primele două luni de la naşterea copilului (justificat cu certificatul de naştere al acestuia, din care rezultă calitatea de tată a petiţionarului).
„Indemnizaţia pentru concediul paternal se plăteşte integral din fondul de salarii al unităţii şi este egală cu salariul corespunzător perioadei respective”, se arată în proiectul de lege.

[crp limit=”2″]

Iniţiativa legislativă mai prevede că taţii pot beneficia de concediu paternal de mai multe ori, potrivit unui amendament al Comisiei de muncă, pentru a nu se crea  discriminări între copiii aceleiaşi familii.

Senatul a fost prima cameră sesizată, iar Camera Deputaţilor este for decizional.