Cele mai mari 10 temeri ale viitorilor tați!

Am devenit tata

Ne adresăm acum acelui clasic tânăr, care dintr-o dată s-a trezit viitor tată. Soția sa i-a dat vestea dupa o vizită la medic și, deși este fericit peste măsură, în momentele sale de liniște pare speriat de moarte! Are o mulțime de temeri și neliniști amestecate cu acest sentiment incredibil de împlinire și fericire. În timp ce soția se confruntă cu unele dintre schimbările fizice timpurii asociate cu sarcina, atitudinea ei este incredibil de optimistă, iar el nu vrea ca ea să-l vadă agitat.

La fel ca aproape orice alt  tată în devenire, el se confruntă cu primele etape ale unui sentiment de iminent tată. Își face griji în ceea ce privește partea financiară, relațiile, schimbările prin care trece și propria sa pregătire pentru a fi un tată.

Din fericire, de asemenea, ca aproape orice alt tânăr tată care a trecut prin această etapă, se va adapta la aceste schimbări mari și de tranziție într- un rol perfect de tată și redefinit ca om, soț sau partener.

Așadar, să vedem care sunt cele mai mari zece temeri ale viitorilor tați – conform fatherhood.com, și să dezvoltăm un plan de atac, astfel încât  aceste temeri și anxietăți să ajute la traversarea acestei noi perioade, într-un mod pozitiv.

Voi fi oare un tată bun?

În gândurile lor cele mai intime, viitorii tătici consideră ca fiind cea mai mare frică dacă sau nu sunt  pregătiți pentru paternitate. Trecerea de la un tânăr adult căsătorit sau  într-un  parteneriat la rolul de tată implică sacrificiu personal, dezvoltarea înțelepciunii și transformarea copilului într-un adult responsabil. Răspunsul este că, desigur, va fi un tată bun! Atâta timp cât se va implica, să învețe tot ce se poate despre a fi un tată bun, să urmeze exemplul altor tați, să renunțe la câteva dintre activitățile care nu au legătură cu familia și să adopte câteva principii-cheie ale unui tată eficient, se va descurca foarte bine. Amintiți-vă că există copii în jurul nostru, ai căror părinții i-au ajutat să devină uimitori – puteți face asta!

Îmi pot permite un copil?

Bebelușii aduc cu ei o mulțime de costuri (veți fi uimiți de impactul bugetar pentru scutece de unică folosință), dintre care multe sunt complet noi! Vestea bună este că, făcând o bugetare atentă și creativă, vă puteți minimiza cheltuielile. Va fi nevoie să sacrificați o serie de lucruri, dar când sacrificiul este făcut în beneficiul copilului dumneavoastră, nu va mai părea atât de mare.

Dacă leșin în timpul travaliului și al nașterii?

Să recunoaștem – nimic din experiența noastră de viață nu ne pregătește pentru întreaga experiență a nașterii. Dacă nu ești paramedic, medic sau asistentă medicală, probabil că nu ai văzut o mulțime de lucruri pe care le vei vedea în timpul procesului, și chiar și atunci, cred că este mai ușor când acestea nu se întâmplă cu oamenii pe care îi iubești. Cheia este, la fel ca pentru orice lucru nou, pregătirea. Deci, înscrie-te cu soția ta la un curs pregătitor pentru naștere și concentrează-te pe modul în care poți ajuta, ca antrenorul ei. Pregătindu-te și având un rol definit  întregul proces va fi mai tolerabil. Poți leșina la vizionarea video a unei nașteri, dar poți fi un antrenor minunat atunci când evenimentul principal este în curs de desfășurare!

Soția mea va iubi copilul mai mult decât pe mine?

Aspectele legate de schimbările în relația dintre un bărbat și soția sa sunt printre cele mai frecvente domenii de interes. La urma urmei , ea a fost partenera și acum va fi și mama copilului tău. Răspunsul este că ea te va iubi atât pe tine cât și pe bebeluș, dar fiind mama unui nou-născut, își dedică o mare parte din atenție celui mic. Dacă măsori iubirea prin timpul petrecut singuri, este momentul pentru a găsi o nouă unitate de măsură! De fapt, în timp ce lucrați împreună ca o echipă pentru a crește copilul, dragostea și sentimentele voastre se vor adânci și mai mult, dacă le lăsați.

Pot face trecerea la maturitate?

De cele mai multe ori, viitorii tați au trăit un fel de viață centrată pe sine. A deveni tată înseamnă a pune nevoile unui copil și ale familiei înainte de toate și a iubi pe cineva mai mult decât pe tine însuți. Daca te confrunți cu ideea de pierdere a unui anumit stil de viață, recunoaște că te sacrifici pentru ceva important decât tine. Probabil că ai făcut-o și în școală, când ai pus studiile înaintea distracției, pentru că știai că a fost o investiție în viitorul tău. Maturitatea și paternitatea sunt cam același lucru – orizontul de timp este doar mai mare.

Pot să am grijă de copil?

O teamă majoră este legată de ceea ce se întâmplă atunci când aveți brusc responsabilitatea pentru o persoană delicată, care nu poate avea grijă de ea însăși. Cum să ții copilul în mod corect, asigurându-te că este în siguranță într- un pătuț sau cărucior, cum să îți adaptezi locuința și astfel de temeri sunt normale și reale. Din nou, educația tinde să contracareze aceste temeri, așa că țineți copilul unui prieten, învătați înpreună tot ce se poate despre mobilier pentru copii în condiții de siguranță și așa mai departe. Ar trebui să luați în considerare babysitting-ul unui nou-născut al unor prieteni pentru a obține un pic de practică, dacă acest lucru este de ajutor!

Cum pot echilibra munca și familia?

Echilibrul între viața profesională și cea personală este una dintre cele mai importante provocări cu care te vei confrunta ca tată. Nu-ți fie frică! Verifică alături de angajator dacă există opțiunea de concediu de paternitate sau oprește câteva zile de concediu, astfel încât să poți lua o pauză după ce se naște copilul. Și, pe măsură ce timpul trece, asigură-te că locul de muncă este loc de muncă și ești pe deplin concentrat atunci când ești acasă. Nu există nici un înlocuitor pentru momentele petrecute cu familia!

Va „ucide” un copil viața sexuală?

Devenind mamă, partenera ta se va schimba cu siguranță, dar, probabil ați experimentat deja o parte din această schimbare în timpul sarcinii. Mai ales atunci când este primul copil, este nevoie de timp și atenție. Partenera poate fi foarte obosită, dar asta se va schimba. Fii aproape de ea și copil. Modul în care viața ta sexuală se va modifica se va face la un nou nivel de intimitate emoțională și fizică.

Voi fi legat de copil pentru restul vieții mele?

Într-o anumită măsură, da. La urma urmei, a fi părinte este un job și va consuma timp, bani și atenție. Deci, va trebui să renunți la a merge des în club cu baieții și la a te îmbăta. Dar asta nu înseamnă că ești legat pentru totdeauna. Cheia aici este măsura. Te poți bucura în continuare de prieteni; pur și simplu nu la fel de des sau la fel de intens. Dar schimbarea este una bună și vei găsi viața ta chiar mai plină de satisfacții și mai împlinită decât înainte.

Va fi partenera mea mai mult mamă decât iubită?

Unii oameni se tem că, în funcție de ceea ce au văzut în propriile familii, căsnicia se va transforma intr-u matriarhat. Adevărul este că relația se va schimba, dar ar trebui să se schimbe în bine. Va trebui să comunici mai mult și să-ți exprimi sentimentele – lucruri pe care voi de multe ori nu le prea faceți. Procesul de creștere în această nouă relație între tată și mamă, în plus față de soț și soție, poate fi o experiență frumoasă. Deci, ține liniile de comunicare deschise și caută binele în acest mod cu totul nou de viață, ca TATĂ!