Care este primul pas către independenţa unui copil

Genela Scheffäl

Am stat de vorbă cu Genela Scheffäl, Managing Parnter Scheffäl & Scheffäl, despre importanța taberelor pentru copii.

Specialista este de părere că taberele sunt primul pas către independenţa unui copil, pas extrem de important în viaţa viitorului adolescent şi adult. O tabără bine organizată aduce copiilor cu vârste între 6 și 14 ani trei categorii de beneficii – le stimulează aptitudinile sociale (calitățile de conducător, spiritul de comunitate, capacitatea de socializare), le formează caracterul (prin dezvoltarea responsabilității, creativității, adaptabilității, flexibilității, disciplinei și independenței) și le dezvoltă abilitățile sociale și de comunicare (grija pentru sine și față de alții, corectitudinea, spiritul civic, încrederea, spiritul de echipă, umorul, prietenia, confortul social, spiritul de aventură şi explorare, respect față de natură, relaționarea cu persoane din generații diferite). Taberele de limbă germană Scheffäl & Scheffäl le mai oferă copiilor încă o categorie de beneficii unice – contactul cu limba germană şi dragostea față de cultura germană. În cadrul taberelor de germană Scheffäl & Scheffäl, învăţarea limbii germane are loc în trei grupe (necunoscători, începători şi vorbitori), iar în cadrul activităților se pune un mare accent pe educația germană.

Genela spune că “Taberele sunt primul pas către independenţa unui copil, pas extrem de important în viaţa viitorului adolescent şi adult. (…) Părinții trebuie să conștientizeze faptul că și copiii lor vor intra în competiție cu acei copii din țară și din străinătate ai căror părinți au înțeles cât de important este să își învețe copilul să fie independent, să fie disciplinat, să aibă încredere în forțele proprii, să vorbească o limbă străină precum germana. Orice părinte își dorește ca propriul copil să pornească pe drumul vieții cu cât mai multe avantaje competitive. Noi îi ajutăm pe cei mici să acumuleze acele cunoștințe și abilități care îi vor ajuta să aibă succes în viață.

De ce este important pentru copii să participe la tabere?

Genela Scheffäl: O tabără, dacă este bine organizată și are un program foarte clar, este atât distractivă, cât și utilă prin experiențele câștigate de copii. Este un prilej de socializare cu atât mai important în zilele noastre, când copiii și tinerii se retrag din ce în ce mai mult în fața calculatoarelor, fracturând astfel legăturile directe cu toată lumea. Taberele oferă copiilor posibilitatea de a se descoperi în cadrul unei comunități sigure, supravegheate de adulți. O tabără le hrănește copiilor nevoia de cunoaştere, le oferă posibilitatea de a învăța din experiența proprie şi de a se descoperi. Ca rezultat, copiii îşi dezvoltă competențe personale esențiale pentru viitorul lor, cum ar fi identitatea de sine, respectul față de sine, relaționarea în societate, calitățile de conducător, disciplina. Copiilor li se dezvoltă un spirit al comunității, învață să creeze relaţii cu alte persoane din generaţii diferite, învaţă să se privească din alte perspective, să relaţioneze în societate, să respecte munca, corectitudinea, natura și capătă modele printre adulții din jur. Taberele sunt primul pas către independenţa unui copil, pas extrem de important în viaţa viitorului adolescent şi adult. Contribuţia noastră la educaţia celor mici este atât evidentă și imediată, cât şi subtilă. Unele beneficii ale muncii noastre se văd imediat, altele se văd în timp. Cel mai important este faptul că, deşi experienţa în sine este trecătoare, taberele noastre ținând 10 zile, impactul nostru asupra spiritului uman durează o viaţă. Copiii care vin la noi creează conexiuni cu lumea înconjurătoare. De 25 de ani, părinţii observă anual cum copiii lor se întorc schimbați din taberele organizate de noi, fiind mai grijulii, disciplinați, înțelegând importanța de a dărui, copiii sunt mai responsabili, şi, nu în ultimul rând, îşi fac singuri curat în cameră fără a mai fi nevoie de constrângeri din partea părinților. Avem multe semnale pozitive și de la profesori.

Ce este special la taberele organizate de Scheffäl & Scheffäl?

Genela Scheffäl: Programele noastre pentru vacanțe sunt adunate în conceptul “Școala ca un Hobby” și înseamnă ceva mai mult decât niște simple tabere. Copiii învață distrându-se și astfel învățatul devine un hobby, adică un mod plăcut de a dobândi noi cunoștințe, de a se distra și a comunica în același timp. Vrem să le arătăm copiilor că este distractiv să înveți lucruri noi. În conceptul nostru “Școala ca un Hobby” avem mai multe programe în România cum ar fi: “Viața la țara”, “Bunele maniere”, “Antrenament de germană” și programe în străinătate cum ar fi “Misterele Împărătesei Sisi” la Viena și “În vizită la Harry Potter” sau “ În vizită la Sherlok Holmes”, ambele la Londra. Desigur sunt foarte multe informații despre fiecare program în parte pe care ar trebui să le cunoască părinții așa că le pot afla de pe site-ul nostru www.scheffal.org. Dacă ar fi să enumăr doar în câteva cuvinte ce este special la programele organizate de noi, aș spune: securitatea copiilor, mâncarea proaspătă și foarte gustoasă, programul zilnic în limba germană, disciplina, ordinea, curățenia, copiii învață să aibă încredere în forțele lor, creativitatea, respectul și foarte multă dragoste și înțelegere din partea celor care se ocupă de copii. Desigur nu trebuie uitat să menționăm: copiii învață să se joace, învață să danseze, pentru că organizăm discoteci, să facă pâine, să facă brânză, avem campionate de fotbal, ping-pong, popice, piese de teatru, excursii, foc de tabără, multe cântecele și foarte multe surprize.

Ce ar trebui să mai știe părinții despre programe?

Genela Scheffäl: Cred că ar trebui să știe că pe parcursul acestor programe, copiii stau cât mai mult posibil afară, la aer curat, că nu există televizoare, calculatoare și nu sunt acceptate telefoanele mobile. Ar mai trebui să știe că au început deja înscrierile și locurile sunt limitate. În fiecare an avem părinți care doresc să-și înscrie copiii în programele noastre, dar nu mai sunt locuri și, din păcate, suntem nevoiți să-i refuzăm. De aceea este foarte important să nu amâne înscrierile dacă doresc să mai găsească locuri.

Ce sfaturi aveți pentru părinții din zilele noastre?

Genela Scheffäl: Dacă ar fi să dau câteva sfaturi părinților, le-aș spune să-și susțină copiii pentru a învăța limba și modul de viață german, i-aș încuraja să-și înscrie copiii la programe extrașcolare atât pe parcursul vacanțelor, cât și în timpul anului școlar și le-aș spune că trebuie să-și lase copiii să dobândească încredere în forțele proprii. Părinții trebuie să conștientizeze faptul că și copiii lor vor intra în competiție cu acei copii din țară și din străinătate ai căror părinți au înțeles cât de important este să își învețe copilul să fie independent, să fie disciplinat, să aibă încredere în forțele proprii, să vorbească o limbă străină precum germana. Orice părinte își dorește ca propriul copil să pornească pe drumul vieții cu cât mai multe avantaje competitive – lecția independenței, a creativității, a comunicării, a încrederii în sine, o limbă străină precum germana. Le-aș mai spune părinților că este un mare câștig cunoașterea limbii germane și mai târziu, acest lucru îi poate ajuta să găsească un post bun sau să demareze o afacere rentabilă. Noi îi ajutăm pe cei mici să acumuleze acele cunoștințe și abilități care îi vor ajuta să aibă succes în viață.

De ce ați ales această activitate?

Genela Scheffäl: Cred că este o ștafetă transmisă de mai multe generații ale familiei mele și anume dragostea pentru copii, dragostea pentru oameni, înțelegerea și dorința de a lăsa ceva temeinic în urma noastră. Mai cred că cea mai mare bogăție este cunoașterea și ce poate fi mai frumos decât atunci când activitatea pe care o faci este și hobby-ul tău?

Ce satisfacții sau realizări ați avut până acum?

Genela Scheffäl: Aș putea spune că am destule satisfacții și realizări cu care să mă mândresc. Nu este ușor, dar cu cât implicarea noastră este mai mare, cu atât și satisfacțiile sunt mai mari. Feedback-ul îl primim chiar de la copiii care vor, an de an, să participe la toate programele noastre și astfel avem posibilitatea de a urmări dezvoltarea copiilor pe parcursul multor ani. Avem părinți care acum 25 de ani au beneficiat de activitățile noastre ca și copii, iar acum își înscriu copiii în programele pe care le derulăm. Avem și părinți care lucrează și locuiesc în străinătate și care, în vacanța de vară, își aduc copiii în România ca să participe la programele noastre. Sunt peste 10.000 de copii care “ne-au trecut prin mână” și aproape 600 de adolescenți și studenți care au învățat cum să fie voluntari și cum să dăruiască mai departe. Sunt foarte multe vieți care s-au schimbat în bine și au găsit calea spre succes.