CÂND VIAȚA BATE FILMUL. O mămică a renunțat la jobul de polițistă și acum organizează evenimente pentru cei mici

Adriana Mircea

“Ai grijă pe cine calci când urci pentru că vei întâlni aceeași oameni la coborâre”, a spus Donald Trump. Adriana Mircea, mămica unui băiețel în vârstă de cinci ani și a unei fetițe de șapte ani, este managerul general al companiei Best Time Events. Ea a ținut cont de cuvintele omului de afaceri încă din momentul în care a pășit în lumea businessului.

Adriana a absolvit Academia de Poliție Al. I Cuza din București, Facultatea de Drept. Ea și-a început cariera profesională în Ministerul Afacerilor Interne, mai întâi ca subofițer, apoi – după absolvirea Academiei, ca ofițer de poliție judiciară.

După 18 ani a schimbat macazul

Antreprenoarea a fost îndrăgostită de meseria căreia i-a dedicat, fără niciun fel de regret, 18 ani. Nu poate să uite că meseria de polițistă i-a adus multe satisfacții, atât pe plan profesional, cât și în viața de zi cu zi. De exemplu, chiar la locul de muncă și-a cunoscut soțul, polițist si el. Cu toate acestea, acum cinci ani, antreprenoarea a fost nevoită – datorită neajunsurilor financiare, să încheie acest capitol din viața ei. A suferit enorm în momentul în care a fost nevoită să facă acest pas; îi plăcea enorm jobul și nu se vedea făcând altceva.

Însă, ea a învățat rapid că „niciodată să nu spui niciodată!” e un sfat foarte bun. Adriana a reușit să pună pe picioare o afacere frumoasă, prosperă, dedicată (în mare parte) evenimentelor pentru copii.

Nu e ușor să găsești drumul potrivit

Povestea din spatele acestui business are un final fericit, dar este destul de tristă. „Când am decis să ne încheiem cariera de polițiști (atât eu, cât și soțul meu) am ales – inițial, să lucrăm în domeniul privat, la o societate de recuperări creanțe. Aveam un salariu bun, însă tocmai când am crezut că problemele financiare ale familiei au luat sfârșit, firma respectivă a intrat în insolvență. Și iată-ne pe amândoi,  dintr-o dată, fără niciun venit, cu rate la bancă și cu doi copii mici”, își amintește Adriana despre momentele grele prin care a trecut.  Atunci, ea și-a dat seama că este momentul să facă altceva, însă ceva care să depindă doar de ea. Și așa a ajuns să dea naștere unei firme de evenimente: Best Time Events. A început cu spectacole pentru adulți, având privilegiul să lucreze cu  George Motoi, Anca Sigartău, Cezara Dafinescu, Cristian Toma etc. Apoi, după ce a organizat primul spectacol pentru copii a simțit că asta trebuie să facă. „Și asta fac și în ziua de azi deși,  la început, prietenii și rudele nu mi-au dat prea multe șanse de izbândă. Cu toate acestea, sunt în piață de aproape 4 ani, am atras respectul și aprecierea colegilor de breaslă și asta contează foarte mult”, spune cu mândrie antreprenoarea.

Micuții, cei mai exigenți clienți

Nu e deloc simplu să pui la punct un eveniment dedicat celor mici. Însă, Adriana crede că pe cât este de greu, pe atât este de fascinant, de frumos, de provocator. „Și știi de ce? Pentru că ei, de fapt, sunt cei mai exigenți clienți.  Ei, cu inocența lor, au curajul să îți spună în față, fără perdea, dacă ai făcut un lucru bun sau dacă ai dat greș. Mă străduiesc să fac totul perfect deoarece nu este ușor să primești reproșuri din partea unui copil. Până acum am reușit. Și parcă, pe zice trece, totul devine mai ușor și mai plăcut. Văzându-i pe copii cât de fericiți și încântați pleacă de la evenimentele mele uit cu desăvârșire de dificultatea organizării. Fericirea lor merită orice sacrificiu”, adaugă antreprenoarea.

Spectacolele organizate de ea au întotdeauna o morală

Adriana crede că este mai greu să-i mulțumești pe cei mici, decât pe cei mari. „Orice părinte, când își vede copilul fericit, este clar că va fi mulțumit. În general, la noi se caută genul de evenimente cu caracter educativ. De aceea, toate spectacolele noastre urmăresc și o morală din care copiii să înțeleagă ce e bine și ce nu, ce trebuie să facă și ce nu trebuie. De asemenea, atelierele au la bază activități educaționale, în mare parte de creație, astfel încât să îi îndrumăm să își cunoască și să își dezvolte abilitățile artistice”, explică ea.

Antreprenoarea afirmă cu tărie că părinții români chiar se implică în dezvoltarea copiilor, aceștia punând accent chiar și pe cultură, aducându-și micuții la teatru. „Sala este plină la fiecare spectacol. Am avut reprezentații la care am jucat cu casa închisă.  Sunt părinți care vin cu copii chiar foarte mici, începând cu 1 an și jumătate. E clar că aceștia sunt atrași mai mult de decoruri, de mișcarea scenică și nu neapărat de tema sau morala piesei”. Adriana spune că niciun efort făcut de părinți nu e în zadar. Copilașii care vin de la o vârstă atât de fragedă la spectacole, cu siguranță vor fi atrași de teatru și mai târziu.

„Ritmul de dezvoltare al copiilor din ziua de azi este mult mai alert decât a fost al nostru”

Pe de altă parte, antreprenoarea crede că este esențial ca părinții să-și ducă micuții la activități extra-școlare. „Haideți să ne întoarcem puțin în trecut, în vremea când eram noi copii. Atunci, posibilitățile activităților extra-școlare erau limitate.  Tocmai de aceea, ritmul de dezvoltare a copiilor de azi este mult mai alert, mai agresiv – am putea spune, față de ritmul de dezvoltare al copiilor de atunci. Nu este nimic rău în asta, dimpotrivă.  Însă, cu siguranță, ca părinți trebuie să ne facem timp să ne ocupăm de copiii noștri, să îi încurajăm să participe la astfel de activități, tocmai pentru a ține ritmul cu societatea în care trăim”.

Sfat prețios: respectă-ți copilul și fă-l să simtă că e mai important decât jobul tău sau orice altceva

Pe de altă parte, Adriana consideră că a fi părinte este, de departe, cea mai grea, dar și cea mai frumoasă “meserie” din lume. „Creșterea unui copil este considerată una din cele mai dificile responsabilități ale adultului. Și pentru care omul are cea mai puțină pregătire. Este greu să dai sfaturi de educație.  Tot ce pot să spun este că, pentru ca un copil să crească frumos și să se dezvolte armonios, are nevoie de afecțiunea părintească, de înțelegere, de atenție și, nu în ultimul rând, de respect. Copilul trebuie să știe că el este cel mai important în viața părinților săi. Nu cariera, nu viața de zi cu zi cu neajunsurile ei”, recomandă antreprenoarea.

Recompensele și pedepsele au rolul lor în educația unui copil

Referitor la recompense și pedepse, Adriana crede că acestea au rolul lor în educația unui copil. „Oferite la momentul potrivit, recompensele și pedepsele au un efect real asupra copilului. Acum, sigur, e puțin de discutat în ceea ce privește tipul pedepselor și recompenselor. Ele trebuie să fie direct proporționale cu motivul pentru care sunt acordate”.

Spectacolele lunii februarie

Aproape în fiecare duminică Adriana are spectacole dedicate celor mici la Palatul Național al Copiilor.
Programul acestora pentru luna februarie este următorul:

  • 07 februarie –  Ariel, mica sirenă (25 Ron/bilet),
  • 14 februarie – Pinocchio (25 Ron/bilet),
  • 21 februarie –  Alice în Țara Minunilor (25 Ron/bilet),
  • 28 februarie –  Motanul  Încălțat (30 Ron/bilet).

Biletele se pot procura de pe  www.bilete.ro, www.startickets.ro, www.blt.ro sau direct de la ea: adriana.mircea07@gmail.com

Toate spectacolele încep la ora 11:00 și se adresează copiilor cu vârste între 2 ani și jumătate și  8 – 9 ani.

Din 2015, Adriana a început colaborarea pentru aceste spectacole cu “Atelierul Magdei” – companie de teatru și evenimente pentru copii și adulți, firmă condusă de Magda Frâncu și Irina Enache.

Ateliere de educație prin teatru

Adriana organizează și ateliere de educație prin teatru și joc, ateliere creative. Pentru cei mici, au fost gândite  atelierele senzoriale, de dezvoltare a dexterității și motricității: pictură, amprentare, dactilopictură, modelaj în diverse materiale lut/fimo/aluat/nisip(kinetic). Pentru cei mai mari sunt destinate pictura pe ceramică, decoupage (tehnica șervețelului), design vestimentar, make up și fashion (un atelier pentru domnișoarele în devenire),  art&craft  –  aici se poate învăța cum să creezi diverse lucruri din material reciclate. „Avem chiar și un atelier inedit de lumânărit. Facem lumânări din pulbere de parafină și descoperim împreună cum se topește, colorează și parfumează ceara realizând împreună lumânărele vesele. Pentru cei și mai mari avem sesiuni de parenting, art&hobby, bricolaj, dar și ateliere de făcut Goblen”, mai spune Adriana.

Petreceri inedite pentru cei mici și cei mai mari

Bineînțeles că din activitatea Adrianei nu puteau să lipsească petrecerile pentru cei mici. Firma pe care o conduce asigură entertainment complet – are o echipă simpatică și jucăușă de animatori. De asemenea, au pregătite numeroase jocuri și concursuri, face-painting, baloane modelabile… În funcție de tematica evenimentului, poate pune la dispoziție și MC/DJ, KARAOKE, profesor de dans, magician, mașină de baloane/fum/zăpadă, decorațiuni florale, arcade.