Când tata nu este acasă

Tatal este plecat

Când apare un copil, există tendința de a considera că relațiile sale privilegiate se stabilesc în primul rând cu mama, copilul identificându-se mai mult cu ea decât cu tatăl. Deseori, când tatăl lipsește câteva zile sau săptămâni, la întoarcere, copilul nu-l mai acceptă sau, mai bine spus, stă îmbufnat.

Iar atunci tatăl suferă… Da. În primul rând, trebuie să înțelegem că timpul nu este același pentru un copil și pentru un adult. Două zile, trei zile pentru un copil înseamnă două, trei săptămâni… Deci două zile înseamnă foarte mult. Atunci când pleacă, tatăl trebuie să-l prevină pe copil și, mai ales, să-i spună: O să mă gândesc la tine. De asemenea, mama trebuie să vorbească despre tatăl plecat, astfel încât acesta să continue să existe prin cuvintele ei. Iar la întoarcere, tații nu trebuie să se mire atunci când copilul e distant sau indiferent. Să nu-și arate supărarea, să fie naturali: te sărut fetița mea, te sărut iubito. Foarte curând copilul își va intra în normal și se va învârti în jurul lui.

De asemenea, adulții nu trebuie să se repeadă la copil ca să-l sărute. Părinții nu știu, dar înaintea vârstei de trei ani, copilul nu resimte aceste sărutări ca pe ceva bun, în sensul că nu știe până unde merg lucrurile. Și asta cu atât mai mult cu cât el iubește foarte tare, iar când ești mic iubirea se manifestă prin a duce la gură ce iubești. Devorarea, ca semn al iubirii, este dovadă de canibalism, iar o dată cu înțărcarea ea devine tabu. Părinții cred că, sărutându-l, își dovedesc dragostea și că la rândul lui, copilul, sărutându-i, le arată același lucru. Dar nu e așa. Mai degrabă pentru copil este un ritual care i se impune, pe care îl suportă și care nu dovedește nimic. Copilul își manifestă dragostea atunci când îi dă părintelui jucăriile, cînd i se cațără pe genunchi, când îi dă o păpușă. În acest moment, tatăl sau mama, cel care a fost plecat, trebuie să-i vorbească despre persoana sa: Ce bine îmi pare că te revăd, iar despre obiectul pe care acesta i l-a adus: Ah, dar ce frumos este. Îmi place ce mi-ai adus. Totul va reintra în normal, pentru că obiectul care îi place copilului, îi va plăcea și tatălui său.

Tații își pun problema dacă această despărțire periodică nu este o adevărată dramă în viața unui copil. Unii se gândesc chiar să-și schimbe meseria. Cum resimte copilul această despărțire?

Totul depinde de felul în care i se vorbește despre acest lucru. Dacă tatăl îi explică de ce trebuie să plece, dacă îi povestește copilului despre camionul pe care-l conduce, sau despre ce face el la televiziune… sau despre unde lucrează, într-un fel atractiv, prin cuvinte simple, aceste lucruri vor rămâne în memoria copilului. Și apoi când tatăl e plecat, mama trebuie să le reamintească copiilor de tatăl lor care lucrează, care se gândește la ei și se va întoarce. Când copiii sunt destul de mari, li se poate arăta calendarul: Uite, atunci se va întoarce acasă. Ce-i pregătești? Îi faci un desen frumos? O să se bucure! E obligatoriu să i se vorbească copilului despre tatăl său când acesta este plecat. După a treia sau a patra absență, copilul conștient (12-14 sau 18 luni) – va ști perfect că, atunci când pleacă, tatăl se va întoarce  și că, atât timp cât lipsește, toți se gândesc la el, din moment ce toți vorbesc despre el.

Alt lucru important: copilul nu trebuie făcut să creadă, mai ales atunci când începe să deranjeze, să fie mai dificil, îndărătnic cu mama lui, nervos – ceea ce se întâmplă între optsprezece și douăzeci și două de luni – că, la întoarcere, tatăl lui va fi un fel de polițist. Mama nu trebuie să-i spună în nici un caz: Am să te spun lui tata. Ar fi o mare greșeală pentru că, astfel, copilul acumulează o serie de mici sentimente de culpabilitate pe care le asociază cu întoarcerea tatălui său.

Pe scurt, când tatăl nu este acasă, este important pentru toți copiii, indiferent de vârstă, să li se întrețină prin vorbe ideea prezenței lui și a încrederii în el.

Sursa: Acest text este scris de celebra pediatră și psihanalistă Françoise Dolto și apărut în cartea Când apare copilul, volum apărut la Editura Trei. Vă recomandăm să o citiți integral. Veți afla numeroase informații ce vă vor fi de un real ajutor în creșterea copilului.