Când poate un adolescent să își facă primul tatuaj

ink

Din punct de vedere legal, între 16 și 18 ani, însoțit de către unul dintre părinți sau un tutore legal, adolescentul își poate tatua pielea. Fiind vorba despre un desen permanent pe piele, este oare indicat ca acest lucru să se întâmple la o vârstă atât de fragedă? Ce măsuri trebuie să ia un părinte pentru a se asigura că adolescentul ia decizia cea mai bună și este în siguranță pe tot parcursul acestui proces?

Am stat de vorbă cu Bogdan Macavei, de la Macavei Brothers INK, și am găsit răspunsuri la întrebările pe care orice părinte de adolescent le are atunci când primul tatuaj este adus în discuție.

Fenomenul a luat amploare în ultimii ani și tot mai mulți adolescenți își doresc să își deseneze definitiv pielea. În primul rând, amploarea pe care a luat-o fenomenul vine ca o consecință naturală a faptului că tatuajele nu mai sun considerate de prost gust. “Decriminalizarea” lor a atras după sine o mulțime de schimbări de percepție. Dacă înainte tatuajele erau strict pentru pușcăriași, soldați și marinari, acum tatuajele sunt pentru oamenii deschiși la minte, liberi,  care doresc să își exprime ceea ce simt la interior prin desene permanente pe piele.

Creșterea economică este un alt factor care dus la creșterea bruscă a industriei. Faptul că societatea nu mai trăiește la limita subzistenței, cum se întâmpla înainte de revoluție, a însemnat că oamenii au avut mai mulți bani la dispoziție pentru a-i investi în pasiuni.

Tot o schimbare semnificativă față de perioada accea este și schimbarea mentalităților și relaxarea cu care părinții își cresc acum copii. Aceștia nu mai sunt nici pe departe la fel de severi și oferă alt tip de libertăți copiilor.

Ce îi face pe adolescenți să îți dorească un tatuaj atât de devreme

Răspunsul ar fi în primul rând sentimentul de apartenență la grup, de ridicare la nivelul la care ceilalți sunt deja, dacă există în grup adolescenți deja tatuați. Un alt motiv este moda saloanelor și a artiștilor care sunt din ce în ce mai căutați. Să aibă acces la un tatuaj făcut de către un artist tatuator admirat, îi promovează pozitiv în rândul prietenilor.

Teribilismul, imitația, dorința de a impresiona, căutarea acceptării de către grupul de prieteni și dorința de a fi cool sunt cele mai des întâlnite motive pentru care adolescenții apelează la saloanele de tatuat. Nevoia de exprimare personală și motivele estetice sunt foarte rar întânite, deși sunt singurele motive pertinente pentru realizarea unui desen permanent pe piele.

Cum îi putem susține pentru a lua cea mai bună alegere

Deoarece sunt la vârsta la care să aleagă un tatuaj care să reprezinte cu adevărat ceva important pentru ei, de cele mai multe ori aleg modele văzute în media. Este important să îi ajutați să aleagă un model care să îi reprezinte și care să îi bucure și peste 10 ani, când gusturile lor se vor schimba.

Cel mai indicat este să aleagă un tatuaj evergreen, un tatuaj clasic care rămâne în trend și care arată bine oricând. În plus, modelul trebuie ales cu grijă, pentru a putea fi purtat indiferent de schimbările în tendințe și care să nu îi asume un anume stil adolescentului.

Susținerea deciziei prin alegerea de comun acord a salonului și alegerea artistului este în primul rând o garanției a calității tatuajului și a siguranței adolescentului.

Pentru ca alegerea să fie făcută asumat, este bine ca decizia să nu fie luată în pripă. Alocați o perioadă suficientă de gândire și cântăriți împreună cu acesta motivele pentru care dorește un tatuaj.

Este bine de știut că tatuajele permanente nu mai sunt la fel de permanente cum erau în trecut. Ele pot fi acum îndepărtate cu ajutorul laserului. Însă, costurile de îndepărtare sunt mult mai mari față de costurile inițiale de tatuare. Aparatura a evoluat și nu mai rămân semne însă zona de pe care tatuajul a fost îndepărtat rămâne afectata și va suferi de o diferență de pigment.

Îi mulțumim încă o dată lui Bogdan Macavei pentru informațiile oferite.