Camelia Dunăre, owner Atelier Creatif: “Este esențial ca părinții să nu neglijeze ținutele copiilor. Hainele îi pot ajuta (sau dimpotrivă) să-și crească încrederea în propria persoană”

camelia dunare

„Uneori ne întâlnim destinul chiar pe drumul pe care am luat-o ca să ne ferim de el”, sunt vorbele celebrului poet, dramaturg și prozator francez Jean de La Fontaine. Mi-am adus aminte de aceste cuvinte după ce am cunoscut-o pe Camelia Dunăre, owner la Atelier Creatif (www.ateliercreatif.ro), și i-am aflat impresionanta poveste de viață.

Iată care este povestea ei. Varianta scurtă

Dragă cititorule, dacă ești grăbit, am să-ți prezint pe scurt povestea Cameliei. Merită să știi măcar câteva lucruri despre creatoarea rochițelor impresionante pentru fetițe și a hăinuțelor elegante destinate băiețeilor.

Camelia are 43 de ani. Iubește de când se știe design-ul vestimentar și tot ce ține de artă. Însă, mai mult de nevoie decât de plăcere, a urmat cursurile Universității Politehnice, urmând dorința mamei ei de a se face inginer. Însă, nu a profesat niciodată. În schimb, a ales să se implice mulți ani în proiecte educaționale, fiind Președintele fundației care-i poartă numele. Însă, acum un an și-a văzut visul împlinit îmbinând pasiunea din copilărie cu dragostea pentru cei mici și, astfel, a dat naștere atelierului de creat hăinuțe/rochițe de poveste.

Camelia Dunăre, owner Atelier Creatif: "Este esențial ca părinții să nu neglijeze ținutele copiilor. Hainele îi pot ajuta (sau dimpotrivă) să-și crească încrederea în propria persoană"

În timpul liber, Camelia adoră să citească. Își delectează retina ochiului cu cărți istorice, beletristică, orice îi cade în mâini. Îi mai place la nebunie (un alt hobby al ei), să modeleze în lut și să facă tot felul de alte minunății. Ies adevărate capodopere de artă din mâinile ei. E o fire extrem de sensibilă și de puternică înacelași timp. Iubește bujorii și înclină spre convingerea ca la un moment dat să se poată retrage undeva departe de furnicarul orașului, într-o casă din lemn, cu sobe de teracotă, din a căror ferestre (ale acestei locuințe) să poata admiră în fiecare dimineață natura și să simtă că timpul îi aparține…

Iubește la nebunie copiii. De aceea și creează haine pentru ei și nu (încă) pentru adulți. Aș mai spune despre ea multe lucruri, dar m-aș lungi prea mult. Însă, ar trebui să mai știi că ea este cel mai modest om pe care l-am întâlnit. Nu-i place să vorbească despre reușitele pe care le-a obținut de-a lungul anilor; considerăcă asta ar însemna să se laude singură și preferă să lase faptele să comunice în locul ei.

Crede cu tărie că nu trebuie: “să nu spui niciodată, niciodată. Și câtă dreptate au avut aceste vorbe în viața ei”.

Nu poți schimba destinul

Dacă am reușit să îți captez atenția, te invit să citești întreaga poveste a creatoarei.

Așadar, Camelia face, de un an și ceva (în martie-aprilie 2015 a deschis atelierul), rochițe unicat pentru fetițe, iar acum câteva luni a gândit și câteva articole vestimentare elegante pentru puști, designul vestimentar fiind marea ei pasiune încă din copilărie. Au fost mulți ani în care a crezut că acest vis (de a gândi modele de hăinuțe pentru cei mici) e spulberat. Mai ales că la îndrumarea mamei a urmat cursurile Universității Politehnice. Le-a și absolvit, dar – așa cum am mai spus, nu a profesat niciodată ca inginer. A mers și la cursuri de MBA la Academia de Studii Economice din București. De asemenea, pasiunea pentru artă a determinat-o să urmeze câteva cursuri de specialitate, atât în țară, cât și peste hotare – la Londra, dar și altele de înființare a unei galerii de artă la Sotheby’s, una dintre cele mai mari companii la nivel mondial.

Camelia Dunăre, owner Atelier Creatif: "Este esențial ca părinții să nu neglijeze ținutele copiilor. Hainele îi pot ajuta (sau dimpotrivă) să-și crească încrederea în propria persoană"

Și totuși, toate drumurile au adus-o înapoi către pasiunea ei din copilărie. Nu degeaba spunea scriitorul Douglas Adams că„arareori ajungi unde vrei, dar ajungi aproape întotdeauna acolo unde trebuie să fii.”

La doar șapte ani își făcea propriile rochițe din hainele mamei sale

Avea doar 7 ani când și-a descoperit pasiunea pentru design vestimentar. În acele vremuri, Camelia obișnuia să taie hainele mamei sale pentru a-și face din ele rochițe unicat. “Îmi doream să nu fiu îmbrăcată la fel ca prietenele mele. Dintotdeauna mi-a plăcut să fiu diferită, unică. Și am făcut tot ce mi-a stat în putință să nu fiu banală. Am reușit din plin acest aspect. Nu am dorit să mă număr printre cei care urmau turma (și nici acum nu obișnuiesc acest lucru); preferam să mă urmeze turma”, povestește Camelia.

A folosit la vopsirea materialelor coloranți alimentari

Camelia făcea orice ca să poată să-și facă ținute spectaculoase. Își amintește că, o dată a vrut mult să-și facă o rochiță în anumite culori, dar nu avea astfel de materiale. Dar asta nu a împiedicat-o să o realizeze. A căutat o soluție și a și găsit una.Își amintește că mama ei obișnuia să-i prepare o prăjitură numită Televizor. Delicatesa era făcută din mai multe straturi colorate, acestea fiind obținute cu ajutorul coloranților alimentari. Așa i-a venit ideea să vopsească anumite materiale. Tot timpul găsea soluții pentru a reuși să facă ținute inedite, care stârneau, de fiecare dată, admirația prietenilor. Chiar dacă era doar un copil în vârstă de doar 9 – 10 ani.

Originalitate 100%. Ținută inedită din perdea

De un Revelion (prin clasa a VIII-a) Camelia își dorea să poarte ceva cu totul special, ceva ce nu mai avusese până atunci. Așa că, a mers la mercerie și a căutat o dantelă. Pentru că nu a găsit, a cumpărat o perdea cu model floral și din aceasta și-a făcut o ținută care a adus-o în centrul atenției întreaga noaptea.
De-a lungul anilor, toți prietenii au admirat-o pentru modul în care a ales să se îmbrace.

Pasiune pentru design vestimentar încă din copilărie

E clar că are în sânge pasiunea pentru design încă din primii ani de școală. Așa că, nu ar trebui deloc să ne mire că astăzi o găsim undeva in Cotroceni, într-un atelier extrem de cochet, cu tablouri superbe și mobilă recondiționată și numeroase rochițe unicat pentru fetițe gândite chiar de ea. Fetițele care îi calcă pragul atelierului se îndrăgostesc pe loc de modele extravagante, de prințese adevărate. Într-o altă încăpere stau să fie admirate și hăinuțele de băieței.

Camelia Dunăre, owner Atelier Creatif: "Este esențial ca părinții să nu neglijeze ținutele copiilor. Hainele îi pot ajuta (sau dimpotrivă) să-și crească încrederea în propria persoană"

Revenind la copilărie, Camelia era foarte talentată și la desen(nu și-a pierdut deloc din această îndemânare, acum pictează obiectele create de ea, în timpul ei liber). În copilărie, a primit numeroase premii la această disciplină. Talentul i-a fost descoperit chiar de către profesorul de la școală, cel care trebuia să-i îndrume în această lume – a picturii. Acesta le-a dat copiilor să facă o temă și atunci când dascălul i-a văzut lucrarea Cameliei a întrebat-o cine i-a realizat-o. Ea a încercat să-i explice că părinții ei nu se pricepe să deseneze și altcineva nu avea cine, era lucrată chiar de mâinile ei.

Cine i-a insuflat iubirea pentru design vestimentar

Este foarte posibil ca pasiunea pentru croitorie să o fi dobândit-o de la una dintre cele două croitorese ale mamei sale. Încă de la vârsta de un an și ceva, Camelia avea costumașe din catifea făcute de tanti Tincuța (trăiește și în ziua de azi, are 80 de ani) și numeroase rochite de prințese. Crescând, Camelia a ajuns să creadă că poate și ea să-și facă singură ținute inedite.

De unde se inspiră

Rochițele din această colecție sunt superbe, deosebite și diferit de tot ce există pe piață. În culori pastelate, precum rozul prăfuit (este și culoarea preferată a Cameliei), rochițele ajung să bucure sufletul fiecărei copilă care le îmbracă.

Camelia Dunăre, owner Atelier Creatif: "Este esențial ca părinții să nu neglijeze ținutele copiilor. Hainele îi pot ajuta (sau dimpotrivă) să-și crească încrederea în propria persoană"

 

Cameliei îi plac și culorile electrice și se gândește să le folosească la următoarea colecție. Pentru că se plimbă mult, creatoarea reușește să găsească idei de modele spectaculoase. De exemplu, rochițele pompoase sunt inspirate din colectiile Chanel și Dior. Acestea sunt adaptate, realizate în așa fel încât fetițele să se simtă importante atunci când le poartă. Sunt realizate din tweed, dantelă, tull, brocard, bumbac și mătase vegetală.

Hainele vorbesc despre personalitatea și educația unei persoane

Camelia consideră că și hainele au un rol destul de important în crearea caracterului unui om, iar cum în primii ani de viață individul se formeză este esențial ca părinții să acorde (și spunea ea că în România părinții chiar fac acest lucru) o atenție deosebită la ținutele copiilor. Și eu cred că are dreptate. Într-un fel te simți într-o bluză și niște pantaloni lălâi, într-un alt fel te simți într-o rochie elegantă. “E important cum își îmbracă părinții copiii. Hainele le cresc sau le scad, după caz, încrederea în sine. Piesele vestimentare vorbesc despre personalitatea cuiva, despre educația lui…”, susține cu tărie creatoarea de frumos pentru cei mici.

Visul din copilărie s-a împlinit

Atunci când era mică, Camelia desena prințese, cu talie de viespe, îmbrăcate în rochii sofisticate/elegante ,iar acum trăiește visul din copilărie. Atelier Creatif by Camelia este locul unde fiecare rochie este cusută delicat cu mii de zâmbete, în culori nerăbdătoare să fie alese și purtate de câte o prințesă.
Nu a uitat nici de băieței. Îi invită și pe ei la ea să-și aleagă ținute unicat”.

Urmează să scoată pe piață o uniformă pentru elevi

Are în plan să scoată pe piață și un model de uniformă extrem de modernă pentru elevi.
Dacă vreți să vedeți cum arată și alte modelele de hăinuțe create de către Camelia Dunăre, intrați pe www.ateliercreatif.ro. Sau și mai bine, faceți-i o vizită la atelierul său din strada Sfântul Elefterie 11 – zona Cotroceni. Însă, pentru acest lucru, este necesară o programare la numărul de telefon: 0749.998.649.