Corul Madrigal deschide Sezonul România – Franța 2019 printr-o serie de concerte la Paris

Madrigal Franta

În 27 și 28 noiembrie 2018, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu, se va afla la Paris, unde va susține 3 concerte în deschiderea Sezonului Cultural România – Franța 2019: la Domul Invalizilor, alături de Ansamblul Instrumental din Paris dirijat de Christian Ciucă, la Centrul Național de Artă și Cultură Georges Pompidou și la Catedrala St. Clotilde. La evenimente vor lua parte președinții celor două state, Excelențele lor Emmanuel Macron și Klaus Iohannis. Evenimentele de la Paris vor fi urmate de un turneu internațional al Corului Madrigal în orașele Lyon, Bordeaux și Geneva.

Corul Madrigal – Marin Constantin își reconfirmă statutul de ambasador cultural absolut al României în lume, aducând celebrul sunet care l-a consacrat în ultimii 55 de ani în cele mai importante centre culturale din Franța. Este foarte important să înțelegem cât de necesară este pentru România reconstrucția mișcării corale, atât pentru rolul educativ și cultural pe care aceasta îl servește, cât și pentru marea misiune de schimbare a imaginii de țară”, a declarat Emil Pantelimon – managerul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

În 27 noiembrie, la Domul Invalizilor din Paris, va avea loc primul concert al turneului, care deschide oficial Sezonul. Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” va interpreta, alături de Ansamblul Instrumental din Paris, dirijat de Christian Ciucă, „Requiem”-ul lui Gabriel Fauré. Evenimentul este urmat de inaugurarea expoziților românești de la Centrul Național de Artă și Cultură Georges Pompidou, unde corul, sub conducerea Annei Ungureanu, va interpreta un repertoriu exclusiv românesc, în prezența oficialităților și a celor doi președinți de stat. Pe 28 noiembrie, ansamblul va concerta la Catedrala St. Clotilde, urmând ca pe 29 noiembrie vocile emblematice ale madrigaliștilor să răsune în Biserica Saint Martin d’Ainay din Lyon.

Teatrul Dubee Doo

Ultimul recital pe care Corul Madrigal îl va susține în Franța va avea loc pe 1 decembrie, în Biserica Notre-Dame din Bordeaux. Turneul internațional al ansamblului coral românesc se va încheia în Elveția, prin concertul din 3 decembrie, susținut la sediul Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale din Geneva.

Corul Madrigal a mai fost prezent în Franța în anul1992, în cadrul Sărbătorilor Patrimoniului Mondial. Marin Constantin, fondatorul prestigiosului ansamblu și dirijorul corului la momentul respectiv, a primit atunci titlul de Ambasador al Bunăvoinței al UNESCO, fiind singurul român căruia i s-a acordat această distincție. Tot atunci, Federico Mayor, directorul general al ONU, s-a referit, în discursul său la adresa Corului Madrigal, ca la „un bun autentic al Patrimoniului Artistic Universal”.

Imediat după revenirea în țară, Corul Madrigal va începe tradiționalul turneu național de Crăciun, alături de sute de copii din Programul Național Cantus Mundi. În perioada 8 – 20 decembrie, publicul din București, Slatina, Brașov, Cluj și Ploiești va avea ocazia să asculte cele mai frumoase colinde și cântece specifice sărbătorii nașterii Domnului, în interpretarea unică și plină de emoție a Corului Madrigal. În prezent, Programul Național Cantus Mundi reunește peste 1.000 de coruri din toată țara, care se implică în toate programele și proiectele corale de la nivel național.

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” este o emblemă a vieții muzicale românești și universale. Din momentul înființării sale, în 1963, de către dirijorul Marin Constantin (1925–2011), Corul Madrigal a susținut peste 4.500 de concerte aplaudate de melomani de pe întreg mapamondul, impunându-se astfel ca un adevărat „brand de țară”. Este unul dintre etaloanele mondiale ale muzicii corale camerale, cu un repertoriu îndreptat către Renașterea europeană, muzica bizantină și creația contemporană românească și universală. În noiembrie 2016, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summitului Global de Religie, Pace şi Securitate. Anul acesta, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a împlinit 55 de ani de activitate neîntreruptă, devenind astfel unul dintre cele mai longevive ansambluri corale.

Organizatori: Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, Ministerul Afacerilor Externe, Consulatul General al României la Lyon, Consulatul onorific al României la Bordeaux, MISIUNEA PERMANENTĂ A ROMÂNIEI pe lângă Oficiul Naţiunilor Unite de la Geneva şi Organizaţiile Internaţionale cu sediul în Elveţia.