2 aprilie Ziua Internațională a Conștientizării Autismului

autism

Ziua Internațională a Conștientizării Autismului este marcată, la nivel mondial în fiecare an, în data de 2 aprilie începând cu anul 2007, cu scopul de a contribui la informarea societății privind tulburarea de spectru autist și nevoia de acceptare și integrare a persoanelor cu autism și a familiilor acestora.

1 din 68 de copii suferă de o formă de autism – una dintre cele mai des întâlnite tulburări ale copilăriei. Slaba informare, lipsa specialiștilor, influențele prejudecăților, duc la întârzierea diagnosticării, respectiv la întârzierea intervenției terapeutice sau chiar lipsă ei din pricină lipsei fondurilor.

De 7 ani, Asociația Help Autism se alătura manifestărilor internaționale ale zilei, că parte a misiunii sale de a spori gradul de conștientizare a tulburării, în rândul societății românești. În acest an, că parte a evenimentului Suflet în Culori, concert de referință al zilei de 2 aprilie, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură și Asociația Help Autism înscriu Bucureștiul pe hartă orașelor lumii care adopta conceptul „Light it up blue”.

Noaptea zilei de duminică, 2 aprilie 2017, a fost declarată Noaptea Albastră a Autismului, iar sediile instituțiilor ce s-au alăturat acțiunii, vor fi iluminate în albastru, în semn de solidaritate cu familiile care luptă cu tulburarea de spectru autist și totodată pentru promovarea ideii de acceptare și integrare a personelor cu acest diagnostic.

Astfel, începând cu oră 19:00, Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti”, Muzeul Național “George Enescu”, Sala Radio, Sediul Kaufland din Barbu Vacarescu și creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, vor transmite prin această inițiativă mesajul celor peste 30.000 de copii români afectați de tulburarea de spectru autist.