Andra Măruță: generația noastră de părinți este prima care își pune problema atât de profund în legătură cu fericirea copiilor

andra maruta

Andra este una dintre cele mai iubite și cunoscute cântărețe din România, face parte din juriul emisiunii Românii Au Talent (de la Pro TV), este căsătorită cu Cătălin Măruță și au împreună doi copii: David și Eva. Am stat de vorbă cu Andra despre educația copiilor, despre descoperirea talentelor la cei mici și despre multe alte lucruri interesante pe care vă invit să le aflați din acest articol.

La ce vârstă ai început să faci muzică, ce părere au avut părinții tăi despre acest domeniu și ce ți-ar fi plăcut să faci dacă nu ai fi cântat?

Eu de mică am cântat, e greu să zic exact vârsta. Am devenit cunoscută publicului la 14 ani, dar eu și la 7 ani participam la concursuri de interpretare. Părinții mei m-au ajutat, m-au încurajat. Am avut noroc că nu mi-au spus ce meserie să îmi aleg, ce ar fi „de viitor”. Ei au crezut în mine și au crezut că „de viitor” este să îți împlinești visul, oricare ar fi el. Cred că toți parinții sunt datori copiilor lor să îi crească în acest spirit. Nu îmi pot imagina ce aș fi făcut dacă nu cântam, e ca și cum m-ai întreba cine aș fi fost dacă nu aș fi fost Andra. Pur și simplu, muzica îmi curge în vene.

Am un million de motive să zâmbesc în fiecare zi

Cum s-a schimbat viața ta de când ai devenit mămică?

Viața mea s-a schimbat în bine pentru că am un milion de motive să zâmbesc în fiecare zi. Însă, de când s-au născut David și Eva am mai puțin timp liber, adică timp pe care să îl petrec singură sau doar cu Cătălin (Cătălin Măruță, soțul ei n.r.), dar nu mă plâng, în formula de patru ne distrăm foarte bine.

Cum ai reușit să îmbini cariera cu rolul de mamă?

Am reușit să îmbin cariera cu rolul de mamă pentru că asta mi-am dorit și pentru că și familia mă susține. Nu aș fi eu fără cariera mea muzicală, nu aș putea renunța niciodată la asta. E un sacrificiu faptul că plec uneori în turneu, că am concerte în afara orașului și uneori lipsesc câteva zile de acasă, dar am și perioade în care stau numai acasă, așa că până la urmă reușesc să le fac pe toate.

Te ajută cineva cu cei mici?

Am ajutoare, da, din fericire. Eu și Cătălin muncim mult și lipsim de acasă. Reușim să îi culcăm pe cei mici, să îi scoatem în parc, să îl ducem pe David la grădiniță, dar tot avem nevoie de sprijin și avem o bonă pe care o iubim foarte mult și ne mai ajută și părinții noștri când e nevoie.

I-am explicat din timp lui David ce înseamnă încă un copil în familie

Cum a fost după venirea pe lume a celui de-al doilea copil? Cum a reacționat frățiorul? Cum reușești să gestionezi gelozia între frați?

Am avut grijă să îi explicăm din timp lui David ce va însemna încă un copil în familie, cum se va schimba viața noastră, și totodată i-am acordat și lui David atenție ca să nu se simtă neglijat. El este foarte protector cu surioara lui, încearcă să aibă grijă de ea și o pupă tot timpul, iar Eva se uită tot timpul la el, fascinată, cred că abia așteaptă să se joace și să vorbească cu el.

Care sunt regulile de bază pe care le respecți în creșterea copiilor?

Reguli stricte nu știu dacă avem, cred că ne-am ghidat după instinct și după ce părea să se potrivească personalității fiecăruia. David este mai energic și mai imprevizibil, Eva pare să fie mai caldă și mai adaptabilă, deși și el era foarte sociabil de mic. Regulile țin doar de siguranța lor: e important să mănânce cât mai sănătos, să se odihnească bine, să se joace frumos, să nu se pună în pericol.

O să îi susținem indiferent dacă vor să fie pompieri, medici, bucătari sau artiști

Ce părere ai despre pedepse și recompense în creșterea copiilor?

Mă feresc să dau sfaturi altor părinți, știu cât de dificil este să ai o relație foarte bună cu copilul tău, câtă muncă înseamnă asta. Am citit diverse teorii, știu că nu e bine să le promiți copiilor diverse lucruri ca să obții niște rezultate pe termen scurt, cum ar fi să primească desene animate numai dacă mănâncă tot, dar nu vreau să fac pe specialista. Mai bine vorbește fiecare cu pediatrul sau consilierul lui sau caută o carte potrivită.

Ce faci pentru a-i ajuta pe cei mici să-și descopere pasiunile, talentul/talentele. Dacă cei doi vor vrea să urmeze o carieră în muzică sau televiziune o să-i susții?

Îi ajut așa cum și părinții mei ne-au ajutat pe mine și pe frații mei: îi încurajez să facă ce le place. O să îi susținem indiferent dacă vor să fie pompieri, medici, bucătari sau artiști. Sunt copiii noștri, îi iubim orice ar alege, bineînțeles.

Nu m-am bazat în creșterea copiilor pe cărți, rețete sau teorii

Care-i stilul de parenting pe care-l aplici?

Cred că nu poți pune o etichetă pe el. Nu m-am bazat pe cărți, rețete sau teorii, am făcut ce am crezut că e bine, m-am ghidat și după ce educație am primit eu.

Îți cerți vreodată micuții? Cum procedezi atunci când David se întâmplă să facă ceva greșit?

Ce mamă poate să nu își certe măcar o dată copiii? Îl cert, dar cu blândețe. Îi explic de câte ori este nevoie că a făcut ceva ce a rănit pe cineva și îl rog să fie atent. Uneori îi transmit din tonul vocii că trebuie să aibă puțină răbdare, de exemplu atunci când vrea o jucărie care este la un alt copil.

Ajungi vreodată acasă nervoasă, supărată și îți verși nervii pe cei mici?

Nu știu dacă nervoasă sau supărată, dar obosită cu siguranță, da, iar asta mă face să am mai puțină răbdare. Nu cred că îmi vărs nervii pe ei, din fericire am ajutoare și atunci pot să mă odihnesc ca să îmi revin și să am chef de joacă.

Ce sfaturi poți să le oferi mămicilor care ne citesc? Ce trebuie acestea să facă ca să crească micuți fericiți?

Să nu uite că cei mici le iubesc enorm și că ei încearcă să facă totul cât mai bine, atât cat pot ei. Și să nu uite că și ele își iubesc copiii mai mult decât orice și nu are importanță dacă mai și greșesc, până la urmă toate sunt iertate dacă e multă iubire în familie.

Cum a fost copilăria ta? Cum ai fost crescută?

Am avut o copilărie fericită, avem o familie numeroasă și foarte iubitoare. Părinții și frații mei au mult umor așa că la noi acasă se râdea mereu mult, era o atmosferă plăcută, mi-era drag să stau acasă.

Ai fost generația copiilor cu cheia la gât? Nu crezi că acest lucru ne responsabiliza și ne-a transformat în adulți cu capul pe umeri, iar faptul că acum suntem non-stop lângă cei mici o să ducă la senzibilizarea acestora?

Nu am fost cu cheia de gât în sensul că eram 4 frați și eu eram cea mai mică. Pentru că mie îmi plăcea să cânt de mică, tatăl meu mă însoțea la concursuri, festivaluri și nu m-am simțit niciodată prea independentă pentru vârsta mea.

Nu știu dacă grija pentru copii îi sensibilizează și nici nu știu câți părinți stau non-stop lângă copiii lor. Cred că generația noastra de părinți este prima care își pune problema atât de profund în legătură cu fericirea copiilor, în trecut părinții nu aveau nici acces la atâta informație, nici nu aveau opțiuni (grădinițe diverse, bone sau altele). Nu știu dacă îi sensibilizează sau nu protecția, cred că în principiu e un lucru bun că părinții își iubesc atât de mult copiii încât se gândesc în permanență cum să îi crească fericiți, așa că nici nu mai contează metoda folosită.

Ce planuri ai în carieră – ce surprize pregătești fanilor, unde te pot vedea în perioada următoare?

Zilele acestea am filmări pentru Românii au talent și mă pregătesc pentru lansarea noului meu single, Floare de nu-mă-uita (lucru care s-a și întâmplat n.r.) Abia aștept să o asculte fanii mei și să îmi spună daca le place.