5 Metode prin care „sărbătorim” greșelile

greselile copiilor

În casa noastră, când cineva greșește – varsă sucul, sparge un pahar, sau doarme peste program – obișnuim să spunem în glumă că „este bine că sărbătorim greșelile în familie…”.  Pare o prostie, dar de obicei acest lucru ne ajută să reducem gravitatea erorilor minore (și uneori majore), care apar în viața de familie.

Noi, adulții, trebuie să lăsăm copiii să facă greșeli și să învețe din ele. Trebuie să îi supraveghem în timp ce își rezolvă propriile probleme. De asemenea, este necesar să îi lăsăm să se descurce așa cum pot ei și să îi tratăm cu responsabilitate, astfel încât aceștia să se dezvolte pe cont propriu.

Este greu să lași copiii să greșească. Ne gândim că,”dacă ne-ar asculta, atunci nu ar trebui să sufere ca urmare a greșelilor proprii.” Permițându-le să se descurce singuri, uneori avem mai multă bătaie de cap. „Dacă torn eu sucul, nu-l va mai vărsa.”

Este esențial pentru copii să învețe sa recunoască greșelile, să le repare și să se dezvolte din ele. Dorim să ne protejăm copiii, dar nepermițându-le să facă greșeli ajung să le fie teamă să ia până și cele mai mici decizii, să ezite în rezolvarea problemelor sau în încercarea unor noi experiențe.

Dorim să promovăm capacitatea de adaptare a copiilor noștri. Copiii care se adaptează mai ușor fac greșeli, se ridică, se scutură și continuă.

Vă propunem cinci metode de a ajuta copiii să “sărbătorească greşelile” :

1. Acceptă greșelile.

Amintește-le copiilor că: ” Nimeni nu este perfect ” și că ” Toată lumea face greșeli. Face parte din învățare. „Acest lucru îi învață pe copii să aibă o atitudine mai bună în ceea ce privește erorile și astfel nu se vor mai teme să greșească.

2. Amintește-le copiilor de ceea ce au realizat deja.

Copiilor ar trebui să li se vorbească despre realizările lor, astfel încât să poată vedea cât de departe au ajuns, fără să se concentreze pe greșelile pe care le-au făcut pe parcurs. ” Când erai mic, nu puteai merge. Și uită-te la tine acum!  Alergi atât de repede, încât abia pot ține pasul cu tine.”

3. Încurajați inventivitatea.

Vara trecută, fiul meu a mers cu bicicleta la locul de muncă. El s-a plâns că rucsacul său tot lovea roata bicicletei. Asta îl stresa. A luat un rucsac vechi și a încercat să îi scurteze curelele pentru ca geanta să nu mai atârne atât de jos și să ajungă la roțile bicicletei. A folosit foarfeca. Mi se părea că distruge  rucsacul, dar am tăcut. După câteva încercări nereușite, a ajuns la aceeași concluzie: ” Cred că l-am stricat mai rău. ”

În loc să-l cert pentru tentativa lui, am știut că aceasta a fost ocazia perfectă pentru a aplauda eforturile sale în încercarea de a găsi o soluție la problema sa. I-am spus: „Mă bucur că ai încercat. Știi că lui Thomas Edison i-au trebuit peste 1.000 de încercări pentru a face becul. De asemenea, sunt bucuroasă că ai folosit un ghiozdan vechi și nu pe cel nou.”

Este atât de greu să ne abținem de la critici și sfaturi. Dar trebuie să căutăm moduri de a răspunde care să încurajeze adaptarea copiilor noștri. Putem învăța copiii că micile eșecuri sunt oportunități de creștere și acest efort ar trebui sărbătorit.

4. Povestiți despre eșecuri care au fost un adevarat succes.

Mulți oameni de succes spun că greșelile și eșecurile lor au fost lecții valoroase. Experiențele dificile și de multe ori dureroase au avut o influență importantă în formarea viitorului lor. Aceasta este o atitudine demnă de adoptat. Strânge povești despre eșecuri care au fost un impuls pentru realizări mari și împărtășește-le copiilor.

Unei profesoare îi place să le spună copiilor povestea inventării telefonului. Ea le-a citit elevilor săi următoarea poveste:

Graham Bell era atras de activitatea fizicianului german Hermann von Helmholtz. În cartea sa, scrisă în limba germană, Von Helmholtz a declarat că sunetele vocale ar putea fi reproduse cu ajutorul diapazoanelor electrice şi al rezonatoarelor. Bell nu știa să citească foarte bine în germană, așa că a crezut că Von Helmholtz spunea că sunetele vocale ar putea fi transmise prin cablu. Această neînțelegere a schimbat lumea. Bell a spus: „Mi-a dat încredere. Dacă aș fi știut să citesc în germană, poate nu aș fi început experimentele mele în electricitate.”

5. Fii sincer cu propriile greșeli.

Părinții pot împărtăși copiilor greșelile lor și ceea ce au învățat din ele. „Ieri trebuia să citim două cărți și am citit doar una. Azi am de gând să mă revanșez. Asta a fost greșeala mea.”

Să îi înveţi pe copii să accepte greșelile înseamnă să le cultivi rezistența și îi va ajuta să-şi trăiască viața la maxim!

Adaptare după un articol apărut pe aish.com