5 atitudini toxice ale părinților

Atitudinea adolescenților

Ceea ce este cel mai ciudat într-o comunicare cu propriul adolescent, cel puțin pentru mine, este faptul că toate regulile de comunicare învățate, însușite și practicate cu adulții erau ca prin minune uitate atunci când comunicam cu fiica mea.

Prima atitudine toxică intervine atunci când, în timp ce discutam în contradictoriu despre ceea ce tocmai făcuse, mă trezeam că dezgrop tot trecutul, tot ceea ce făcuse de-a lungul timpului și i le turnam în față, pentru a câta oară? Evident că, în timp, adolescenții încep să se gândească: ce rost mai are să își bată capul cu ceea ce este bine sau mai puțin bine pentru noi, părinții, de vreme ce, orice s-ar întampla, noi le dăm peste nas cu lucruri întâmplate demult?

Ce-i de făcut în astfel de cazuri? În primul rând să conștientizăm că nu folosește la nimic să dezgropăm comportamentele proaste din trecut ale copilului nostru. Vechile deprinderi se corectează destul de greu și este necesar să ne oprim din a pune pe tapet discuții vechi din trecut, ce oricum au fost despicate în patru de nenumărate ori până acum. Poate chiar faceți o convenție cu adolescentul să vă atragă atenția printr-un gest, iar voi să vă concentrați doar pe ceea ce s-a întâmplat în prezent.

O altă atitudine toxică este aceea de a ataca persoana în locul comportamentului negativ, adică atunci când nu reușim, din diverse motive, să facem distincție între personalitatea și caracterul său și ce anume a făcut el rău.

Dacă tocmai avea de făcut curat prin cameră și a uitat să ducă gunoiul sau să-și facă ordine în dulap, faptul că după astfel de ispravă, din partea noastră urmează ești neglijent și nu-ți pasă, în loc de “știi că am hotărât că dacă nu este totul în ordine, asta înseamnă fără telefon în această seară, atunci adolescentul, evident, se simte personal atacat.

Ce-i de făcut? Să ne concentrăm pe două lucruri: prima este să nu criticăm niciodată, dar niciodată personalitatea sau caracterul adolescentului. Chiar dacă unele lucruri legate de caracterul lui sunt adevărate, ele nu se vor corecta prin critici, iar personalitatea lui este personalitatea lui, deal with it! Al doilea lucru este să ne concentrăm întotdeauna pe problema respectivă.

A treia atitudine toxică este atunci când introducem un dar între o laudă și o critică. Mă bucur că te-ai ținut de cuvânt și ai venit la ora 22.00 acasă, însă curat în cameră tot nu ai făcut!”. În acest caz, toată buna noastră intenție de a-l lăuda este adânc îngropată sub critica ce urmează după acel dar. Și iarăși adolescentul gândește că orice ar face, bine sau rău, tot va fi pedepsit, deci… hai să facă ce-i place lui, dacă așa merg lucrurile.

Ce-i de făcut? Antrenați-vă bine mintea să vă opriți la sfârșitul complimentului. Înghițiți-l pe dar. Dacă vă este extrem de greu, deschideți discuția despre curățenia din cameră mai târziu, dar nu atunci când îl lăudați.

O altă atitudine toxică este cea legată de condiționări. E greu să îi arăți afecțiune copilului adolescent dacă are comportamente neplăcute măcar o dată pe săptămână! Știu, este cumplit de greu! Însă condiționările de genul te iubesc doar dacă ești bun și îmi câștigi iubirea nu face decât să îl îndepărteze. Îmbrățișează-l chiar dacă fură sau nu știi de el cu orele… îmbrățisează-l și arată-i iubirea ta pentru că oricum tu asta simți! Iar adolescentul tău are în acele momente mai mult ca oricând nevoie de toată dragostea ta.

Ultima atitudine toxică este aceea de a nu-i oferi ocazia să îți recâștige încrederea. Atâta vreme cât noi nu le mai arătăm că avem încredere în ei, adolescenții consideră că nu mai au niciun motiv să se mai străduiască. Și, credeți-mă, chiar vor să ne recâștige încrederea. Însă intrăm cu toții într-un cerc vicios și niciunul nu cedează. Ei bine, de fiecare dată este rândul nostru. Noi trebuie să fim cei care să le arătăm iubire și încredere. Credeți-mă, funcționează! Fără încredere orice relație pe lumea asta este ratată! Așa că ai grijă de relația părinte-copil și construiește-o pe încredere chiar și atunci când crezi că toată lumea se dărâmă peste tine! La un moment dat, adolescentul rebel va înflori chiar sub privirile tale.